Faebook și-a schimbat fața

Tot am vrut să scriu despre noul feed de la Facebook, de vreo săptămână sau cam așa de când l-am observat (probabil am fost printre primii care au luat cunoștință de el, o fi având ceva legătură cu cât de vechi sau noi sunt conturile?), dar m-am luat cu altele. De fapt n-ar fi mare lucru de scris, pur și simplu Facebook mai face câteva schimbări de design din când în când, așa cum a făcut-o și acum.

noul look facebook

Practic, s-a schimbat puțin înfățișarea sau aspectul, acum nu mai avem cursivitate între postările de pe feed, ele sunt afișate în căsuțe albe, la fel informațiile din dreapta. Deci o temă „boxed”. Arată bine, nu poți să zici că nu, deși nici cum era înainte nu arăta rău. Sus în stânga, la News Feeed, poți selecta ce vrei să vezi: Top Stories (adică postări care au primit like-uri, au fost comentate etc) sau Most Recent (adică ultimele postări ale prietenilor, pe măsură ce ele apar, indiferent că primesc like sau nu). Mi-ar plăcea o opțiune similară și pe bloguri.

Totuși, angajații lui Mark Zuckerberg ar face mai bine, în opinia mea, să se ocupe și de multele probleme pe care le are platforma la alt nivel. Spre exemplu, zilele trecute am dat Add Friend mai multor bloggeri și persoane implicate în publicitate. Majoritatea mi-au răspuns afirmativ, dar una sau două (a se citi puține) mi-au refuzat cererea de prietenie. Ca rezultat, Facebook m-a blocat să mai cer prietenia sau să trimit mesaje private celor care nu-s în lista mea de prieteni pentru o anumită perioadă de timp. De prisos să mai spun că ieri mi-a scris cineva pe Facebook, care nu se numără printre amicii mei virtuali, și căruia nu-i pot răspunde.

De ce anume se petrece asta? De ce, când eu doar am fost refuzat la unele cereri de prietenie, că oamenii nu și-au dat seama pe moment că sunt o ființă prietenoasă, sunt blocat de la a trimite mesaje private? Poate Facebook folosește ceva pattern match, dacă te-au văzut că ai ieșit pe stradă în chiloți fosforescenți atunci nu mai ai voie două săptămâni să-ți faci depozit în bancă, că sigur ești ceva persoană dubioasă. Evident însă, ridicolul blocajului meu provine din faptul că eu voiam să răspund unei persoane care mi-a scris, deci nici vorbă de intenție de spam. De ce sunt filtrate și mesajele care, după cea mai elementară logică, sunt perfect legitime?

Pentru că Mark Zuckerberg. Și pentru că Facebook. Se preocupă de cum să arate cât mai mișto. Eh, noi să fim sănătoși...

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă