Mâine vom intra în lumea la care azi privim pe ecran

V-ați pus întrebarea cum o să arate tehnolgia și viața noastră de mâine? Unde prin mâine nu se înțelege 28 martie ci viitorul apropiat. Eu da. Și n-aș putea să dau un răspuns cert, având în vedere rapiditatea cu care lucrurile se schimbă, dar câteva indicații există.

oculus

Zilele trecute, Mark Zuckerberg a anunțat că va achiziționa Oculus VR, o companie californiană care produce dispozitive pentru virtualizare. Concret, ce fel de dispozitive? De exemplu, un fel de ochelari, ca în imaginea de mai sus, care îți creează senzația (iluzia) că ești într-o anumită lume virtuală. La ce se pot folosi? Imaginați-vă că vreți să jucați un joc pe calculator. Dar, în loc să priviți ce se întâmplă pe monitorul vostru, pătrundeți efectiv în lumea jocului, unde vă puteți mișca, gesticula, întoarce capul etc, și tot ce vedeți vă creează senzația (iluzia) că sunteți, de fapt, acolo. Poate următorul clip vă va explica mai bine (vedeți în special secvențele de după secunda 58):


Un alt nume sonor, Sony, a anunțat recent că lucrează la un nou proiect, intitulat Morpheus. Probabil titlul proiectului vine de la celebrul personaj din Matrix, căci, din nou, este vorba de virtualizare. Un set de căști și „ochelari” de genul celor de mai sus, pentru aparatele PlayStation de generația a patra folosite de gammeri. Având însă în vedere că Facebook este o rețea de socializare iar Sony se ocupă cu multe lucruri, putem să ne așteptăm că o astfel de tehnologie de virtualizare va ajunge să fie utilizată în mai multe domenii de activitate sau relxare decât jocurile.

În fine, vă reamintesc de Google Glass, ochelarii de la Google prin care utilizatorii pot înregistra live, comunica, șerui tot ce văd cu prietenii lor. Chiar dacă deja demarat, proiectul se află încă într-o fază incipientă așa că mulți nu au auzit de el dar, în timp ce Google și-a închis readerul și alte aplicații, pentru ochelari nu văd decât o tot mai mare dezvoltare și popularizare pe măsură ce va trece timpul.

Concluziile le puteți trage, sper, singuri.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă