Avantajele calculatoarelor refurbished

După cum vă spuneam zilele trecute, mai avem puțin (adică până pe 8 aprilie) și Windows XP va fi scos oficial pe tușă. Ceea ce ridică întrebarea: cei care-l folosesc, printre care mă număr și eu, cu ce-l vor înlocui? Pentru că dacă nu, XP-ul neactualizat va deveni tot mai vulnerabil la noile amenințări informatice pe măsură ce timpul va trece. Dar, dincolo de asta, avem și un posibil efect secundar interesant: mă aștept la o eventuală ieftinire a sistemelor second hand și refurbished.

dell optiplex 745

Acesta fiind de altfel și motivul pentru care încă nu mi-am luat un Dell ca cel de mai sus, a cărui poză rezidă pe un site de calculatoare second hand oarecare. Și cu asta ajungem la următoarea întrebare: care-i diferența dintre refurbished și second hand? Destul de simplu: sistemele second hand sunt deja folosite în timp ce sistemele refurbished sunt adeseori noi, adică nefolosite, dar pentru că au avut ceva defect minor, de exemplu o crăpătură sau o pată de culoare la carcasă, sau din diverse alte motive, sunt returnate furnizorului. Uneori este posibil să fi fost vorba de o componentă defectă, de exemplu sursa. După înlocuirea ei și verificarea sistemului, acesta este revândut ca refurbished, la prețuri mult mai mici.

Dacă ați fost atenți, ați observat două diferențe față de PC-urile de la mâna a doua. Prima diferență e că cele refurbished sunt în multe cazuri practic noi, sau utilizate foarte puțin (returnate în garanție). A doua diferență este că sunt verificate de producător înainte de a le comercializa din nou. Am putea zice că ele sunt, practic, calculatoare noi. Dacă n-ar exista o diferență mare și față de acestea: prețul!

De aceea ziceam că mă tentează ideea unui astfel de PC. Cu atât mai mult cu cât majoritatea sunt de firmă, la scoruri foarte avantajoase. Decât să-mi iau un calculator nou, care de fapt este făcut din componente, mai bine mi-aș lua un PC refurbished, sau chiar și second hand, asamblat de mărci ca Dell, HP, IBM, Fujitsu, și ale cărui componente sunt în general, din ce mi s-a spus, mai bune decât cele noi pe care le cumpărăm din magazinele noastre mioritice. Chiar dacă ambele au tot HDD Western Digital (am dat un exemplu). Unde mai pui că sunt silențioase iar Dell-ul din imaginea de mai sus nu are deloc șuruburi, se deschide foarte elegant, dacă vrei să-i atașezi un hard nou îți ia câteva secunde, și nici măcar nu trebuie să-l oprești.

În ce privește configurația, mă gândesc la un Core 2 Duo E8400, care-i aproape ultimul din clasa lui. E cam vechi (lansat în 2008) dar pentru ce-mi trebuie mie e suficient, în plus suportă virtualizare atât pe instrucțiuni cât și pe acces la periferice (VT-x și VT-d) așa că dacă îmi cumpăr suficienți RAMI, mă pot juca liniștit în VirtualBox cu orice. Evident că aș putea căuta și un i5 dar momentan cred că la dual core găsesc cel mai bun raport preț/calitate.

Însă, cum ziceam, aștept să expire XP-ul. Poate se mai returnează câteva, poate unele firme mari o să treacă pe Windows 7 și implicit pe mașini mai noi, și afluxul de seconduri o să se simtă prin scăderea de preț. Că în fond, cine se mai poate lăuda că oferă și licență de XP la computerul lui second din magazin?

1 comentarii

Refurbished Computers la 28 martie 2022 la 11:43

Odata cu aparitia Windows 11 intrega piata Refurbished va fi bine "Zguduita". Noua versiune de Windows se pare ca accpta doar hardware foarte nou 1-2 ani vechime precum si alte cerinte stricte cum ar fi TPM 2.0

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă