Românul multilateral dezvoltat

Cred că românii sunt singurii pricepuți la tot. Nevoia te învață, iar Ionel de la croitorie știe și să-și repare o ușă care se strică sau scârțîie, Gigel de la sculărie se pricepe și să-și vopsească casa și Costel, funcționar la bancă, când rămâne în pană cu mașina, se dă jos din ea și și-o repară singur. Sună cunocut? Nu mă îndoiesc că da. Dar străinii veniți în vizită pe la noi rămân cu gura căscată la astfel de demonstrații de forță. Era un banc, că femeile sunt multiuser și multitasking, iată că și bărbații, sau cel puțin cei din spațiul carpato-danubiano-pontic.

romanul e meseriaș

Cum ziceam, iarna nu-i ca vara și stăinii nu-s ca noi. Dincolo, dacă ți se arde o siguranță sau chiar un bec, chemi electricianul. Dacă îți cade tencuiala de pe perete, pui mâna pe telefon și suni zugravul sau, după caz, zidarul. Iar dacă nu ți se închide bine un robinet, apelezi la un instalator. Și așa mai departe. Pe scurt, dacă ai probleme, apelezi la un specialist. Aș fi spus că la un profesionist, și poate că majoritatea apelează la profesioniști, dar există o diferență subtilă între cei doi termeni. Știți care? Aceea că „profesionist” nu înseamnă foarte bun, ci de profesie. De acolo vine cuvântul, de la a profesa, și de aceea un amator, adică pasionat de domeniul respectiv dar nu de meserie, poate fi mult mai bun la ceea ce face decât profesionistul. Uitați-vă doar în politică: avem profesioniști, că din aia trăiesc, cu aia se ocupă, dar nu avem specialiști, că altfel ar merge bine treaba în țară.

Care metodă o fi mai avantajoasă? A noastră, care ne pricepem să reparăm și dregem tot, ori a lor, care se pricep la un singur domeniu și apelează la alții când au probleme? Păi, în România, aș zice că a noastră. De ce? Din mai multe motive. Ți se strică de exemplu un scaun. Îl poți chema pe Vasile, care-i tâmplar, dar s-ar putea să te cam fure la bani. Ți se înfundă o țeavă din baie sau bucătărie, ori începe să cedeze robinetul, nu se mai închide bine și apometrul continuă să numere. Îl poți chema pe George, instalatorul, dar s-ar putea să-ți facă o treabă de mântuială și să stea două zile pe capul tău. De mântuială o vei face și tu, dar măcar gratis.

În plus, românii n-au bani. A te pricepe la mai multe domenii, mai ales din cele necesare la casa omului (să bați un cui, să montezi o ușă etc), te poate pur și simplu scuti de cheltuieli. Sigur, există varianta apelării la meseriași. Numai că meseriașul român, cum să vă spun, s-ar putea să nu fie chiar ca meseriașul occidental. Așa că de ce să plătești, când poți face aceleași cârpeli și singur?

Desigur, acestea sunt gânduri aparent rătăcite din alte colțuri ale minții, fără legătură cu subiectul nostru principal. Care, pe acest blog, e tehnologia. Dar mă gândeam la ultimele inovații din domeniu și la mersul tehnologiei în general. Ați observat că mai nou apar tot felul de scule care fac totul? De exemplu, la început telefoanele erau telefoane, calculatoarele erau calculatoare, ceasurile erau ceasuri etc. Acum, avem telefon inteligent, care are și ceas, și busolă (mai nou îi zice GPS), și calculator, te poți conecta la net, te poți uita și la filme, poți trimite mailuri, poți chiar să te joci la el.

strănul e multitasking

Ceea ce nu mă poate duce decât la o singură concluzie: românii sunt cu mult înaintea epocii lor. Pentru că iată, tehnologia modernă a început, abia de câțiva ani, să se îndrepte spre modelul nostru. Al celor care știm să facem de toate. :)

3 comentarii

lichiresti la 27 februarie 2014 la 15:56

poate ca asa se cred unii, priceputi la tot si toate, dar e bine sa apelezi la un meserias, ca sa nu te coaste dupa mai mult...

aXasport la 27 februarie 2014 la 15:57

asta e un site interesant, eu cautam de fapt un tamplar pentru o mica lucrare la casa mea!

Ethos la 27 februarie 2014 la 17:43

@lichirești: corect!

@aXasport: cum, tu nu ești român? :D

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă