Anatomia unui scam pe mail

Atenție, am scris scam și nu spam, iar diferența este că în timp ce ambele vin nesolicitate, scamul mai conține și o păcăleală. Adică, în limbaj popular, o țeapă.

Există multe moduri de a face scam, și majoritatea au în vedere o escrocherie prin care autorul scamului să pună mâna pe banii tăi. Mai jos o să prezint o rețetă simplă. Se face rost de o listă de adrese de mail, de exemplu utilizând un bot care le culege, adică intră pe site-uri, pe bloguri etc, și dacă webmasterii și-au trecut adresele în clar, le citește și le adaugă într-o listă. După care se trimit mailuri spre acele adrese, conținând un link spre un site infectat, sau un atașament pe care chipurile trebuie să dai click, dar care este un virus. Odată activat, virusul intră în posesia contului tău de mail, precum posibil și a altor conturi (de exemplu se uită în dosarul în care-și salvează browserul parolele, că majoritatea le salvează în clar, necodificate).

scam pe mail

Mai departe, îți accesează contul de mail și trimite în numele tău, către toate contactele pe care le ai, un mesaj de tipul:

Sorry I didn't inform you about my trip to the Dubai for a Program, I need you to help me with a loan of 2850 Euro to pay my hotel bills and to get myself back home as i was robbed I've been to the Embassy and Police, but they are not responding to the matter effectively. I will appreciate whatever you can afford to assist me with, I will return the money back to you as soon as i return home, Please let me know if you can be of any help? ASAP. I don't have a phone where i can be reached. I am so confused right now. please let me know immediately. Thank.

Raluca

Virusul e suficient de inteligent cât să se semneze cu numele tău la sfârșit, în exemplul nostru Raluca, pentru a spori credibilitatea mesajului. Mesaj în care afirmă că ești în cutare colț de lume cu ceva treburi și că ai fost jefuită și prin urmare îi ceri celui căruia îi scrii un mic împrumut (2850 euro), pe care i-l vei restitui de îndată ce ajungi acasă. Partea cu telefonul pe care nu-l ai la tine și confuzia prin care treci e importantă, ca să nu poți fi sunată. Și cum mailul pe care-l primește potențiala victimă vine de la cineva cunoscut, adică de la tine, că doar adresa respectivului a fost culeasă din lista ta de contacte, și cum telefon n-ai pentru a te putea verifica...

Atâta că eu nu vorbesc în engleză cu prietenii mei din România, și nici nu-s în halul ăsta de naiv. Dar trimis la un număr suficient de mare de persoane, practic toate contactele, de pe un număr suficient de mare de conturi de mail infectate, în contextul unor vorbitori de limbă engleză... poate unii mușcă.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă