Dacă mărul n-ar fi căzut...

Cele mai complexe invenții sau descoperiri pornesc uneori de la lucruri simple. Newton a descoperit legile gravitației pentru că, se zice, i-a căzut un măr în cap în timp ce se odihnea sub un copac. Este și normal să fie așa. La început, oamenii trăiau primitiv, negândind structurat sau nepunându-și întrebări abstracte, singurul lor contact avându-l cu universul exterior vizibil și tangibil. De acolo s-au născut poate dilemele existențiale, norii și fulgerul au devenit personificări ale unor zeități, sau cel puțin așa afirmă darwiniștii. În mod cert, de acolo s-a născut știința de azi. Cum se produce, totuși, o descărcare electrică în nori? Și de ce plouă după aceea? Ce face ca aerul să fie rece, sau cald, și să se deplaseze? Dar curenții de aer marini?

invenții

Timpul a trecut și oamenii, forțați să-și pună întrebări de lucrurile exterioare pe care nu le înțelegeau, au găsit tot mai multe răspunsuri. Astfel că azi ne este comod să jonglăm cu exemple teoretice, să discutăm imaginând situații ipotetice, fără să mai avem mărul respectiv pe masa, pentru exemplificare. Ni-l putem imagina. Cumva te-ai aștepta ca după o asemenea istorie, lucrurile să evolueze tot mai accelerat. În mod ciudat însă, se pare că nu-i așa, iar noutățile din ultimii ani vin mai mult pe linia entertainementului și a comunicării. Da, avem tehnologii tot mai noi, dar asta mai ales în domenii ca: internet, telefonie mobilă, calculatoare. În afară de ceva site-uri ici și colo care mai comercializează o centrala termica pe biomasă sau niște generatoare de aer cald Apen care merg și pe gaz și pe motorină, adică practic în afară de aplicații răzlețe care tind să devină tot mai flexibile sau să utilizeze energii alternative, practic nu avem nimic nou. De vreo câțiva zeci de ani încoace nu se mai inventează nimic.

centrală termică

Conform teoriei relativității a lui Einstein, întreaga materie este alcătuită din energie. Conform aceleiași teorii, timpul nu curge uniform pentru toți. Eu însă n-am văzut până acum vreo schiță a replicatoarelor din Star Trek sau vreun mecanism de prelungire a vieții. Ori măcar un aparat de purificat erul și atmosfera, că la distrus ne pricepem, dacă s-ar uita Dumnezeu dintr-un anumit unghi la noi, ne-ar vedea toate secretele prin găurica aceea din stratul de ozon.

Totuși, eu zic să nu disperăm. Copiii de azi, îndobitociți de jocurile pe calculator și viața trăită pe Facebook, cu siguranță vor da naștere unei noi generații de oameni de știință,
care ne vor scoate din rahatcare vor descoperi energia liberă și vor vindeca bolile incurabile. În lumina trecutului și a prezentului, viitorul, cum se spune, sună bine!

Legendă

Și pentru că tot am menționat centralele pe biomasă, câteva cuvinte despre ele. Termenul biomasă vine de la masă biologică, și cuprinde, în mare vorbind, materii vegetale și organice, cum ar fi lemnul, reziduurile agricole sau chiar unele deșeuri, care pot fi folosite pe post de combustibil. Centralele încălzite astfel sunt să le zic superioare celor clasice, pe lemne sau gaz, controlând mult mai bine amestecul de aer și biocombustibil. Ca rezultat, randamentul este maxim iar emisiile minime. Adică materie primă puțină dar căldură multă; căldură multă dar noxe (fum etc) puțin. Sună bine? Chiar este.

Evident, centralele pe biomasă sunt și ecologice, deoarece folosesc energie regenerabilă sau altfel inutilă (deșeuri). În condițiile în care efectul de seră și încălzirea globală sunt probleme tot mai mari, aceste centrale au început să ocupe un rol tot mai important în preocupările oamenilor. Asta cu atât mai mult cu cât acest combustibil sau materie primă e mult mai ieftină decât una convențională, cum ar fi curentul electric.

În sfârșit, am mai vorbit în articol despre generatoare de aer cald. La ele principiul este destul de simplu, și le puteți vedea în acțiune în marile magazine, precum Lidl. Ok, și aeroterma este tot un astfel de generator, de mici dimensiuni, pentru uz casnic. Nu neapărat pentru aer cald, poate fi utilizată și invers, pentru răcire. Aproximativ același sistem sau mecanism se folosește și la generatoarele mai mari, cu diferența că volumul de aer care este în prealabil încălzit și apoi ventilat e mult mai mare. Asta nu le oprește din a fi silențioase, spre deosebire de motoarele clasice de la mașină de exemplu.

3 comentarii

lichiresti la 19 februarie 2014 la 09:08

parerea me este ca centralele pe curent electric sunt cele mai bune...eu demult gandesc sa-mi inlocuiesc centrala de pe gaz pe curent electric...inca mai fac calcule!

florentin la 19 februarie 2014 la 09:13

esti foarte optimist in ceea ce ii priveste pe copii din actuala generatie!
Sa ai o zi buna!

Ethos la 21 februarie 2014 la 21:08

Lichirești: Mersi, dar nu-i mai scump curentul ca gazul?

florentin: „Optimism” e al doilea nick al meu. :D

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă