Cu sau fără tabletă?

Nu știu dacă știți, dar eu am o soră. Frumoasă, nemăritată, dar nu despre asta-i vorba. E vorba că s-a abonat recent la UPC, și ăia i-au dat o tabletă. Acum, cum să vă zic eu vouă: sora mea este frumoasă, precum și gătește bine, precum are o mulțime de alte calități. Dar Mama Natură nu a înzestrat-o și cu gena informaticianului de prestigiu, a hackerului redutabil sau a internautului dependent. Cu alte cuvinte, tehnologia (cu referire în principal la calculatoare) nu-i punctul ei forte.

No, și i-am zis eu așa, mai pe ardelenește, că degeaba se abonează ea la UPC, că tot n-are ce face cu tableta. Că are laptop, și i-am mai dat eu un desktop în cameră, și ce-i trebuie tabletă? Dar ea, fascinată probabil de rezonanța medicală al cuvântului, că am uitat să vă zic că are pregătire în domeniul sănătății, a trecut peste sfatul meu și s-a abonat. Și a intrat în posesia tabletei. S-a uitat la ea, și-a admirat încântată fața în ecranul lucios al acesteia, a mângâiat-o pe creștet câteva zile după care a parcat-o pe dreapta. Și pe dreapta e și acum.

tabletă

Dacă cumva sunteți în situația sorei mele, să știți că există modalități de a transforma tableta într-un calculator funcțional. De mai mică putere, nu la fel de performant ca un laptop și nici pe departe ca un desktop (pentru că desktopurile sunt mai tari decât laptopurile, indiferent ce aveți voi în cap; indiferent de cât de nou e laptopul pe care-l aveți, un desktop poate ajunge mai departe prin simplul fapt că în el încap piese de dimensiuni mai mari), dar totuși funcțional. Cum anume?

În primul rând, punctul slab al multor tablete îl constituie memoria. Tableta sorei mele are doar 1 GB de RAM. Așa că dacă nu vreți să rulați ceva versiune de linux pentru PC-uri vechi sau Windows XP (și poate nici acolo nu vă ajunge), va trebui să-i mai adăugați RAM. Asta se poate face cumpărând niște module de memorie, pe care apoi să i le montați. Sunați însă pe cineva care se pricepe înainte, să nu luați ceva ce nu puteți folosi sau nu se potrivește (de exemplu câte sloturi de memorie are tableta dvs?). Ok, tableta are sistemul ei de operare, așa că de ce vă serversc eu napolitane cu Windows XP? :) Dar ați prins ideea.

În al doilea rând, puteți să vă faceți viața mai ușoară cumpărând o tastatura pentru tableta și un mouse (+ pad). Pentru că, oricât de finuț și modern ar fi să folosești touch screen-ul, și oricât de digital ar fi să folosești degetul în loc de mouse, eu niciodată n-am reușit să scriu la fel de repede ca la o tastatură clasică. Principiul e cam același (vezi memorii ram de mai sus): cu cât calculatorul e mai mic, cu atât pe ecran se văd mai puține taste, cu atât lipsesc mai multe chestii.

Într-un final, puteți obține ceva de care să vă folosiți, chiar dacă tastatura și mouse-ul vor ocupa mai mult spațiu și, împreună cu memoria, vor costa mai mult. La dimensiune se va apropia puțin, să zicem, de un laptop. Dar atunci, de ce să nu luați direct laptopul? Că tableta nu-i pentru a fi folosită pe post de calculator. Ci ca o jucărie, vă puteți programa ședințele, vă uitați la calendar etc. Doar zic.

8 comentarii

Anonim la 30 ianuarie 2014 la 09:29

Uite cu articolul asta m-ai lovit unde ma doare, asa ca am sa iti cer un sfat.
Vreau sa imi cumpar si eu eva , dar nu stiu ce sa caut. Ma intereseaza o 'scula" cu care sa pot sa scriu in metrou ( eventual intr-un word si sa transfer ulterior) si pe care daca vreau, ulteror, sa pot sa am acces la net ( la blog si FB). Nu vreau sa fie mare, dar as pot scrie cat de cat. Ma gandeam la un telefon mobil cu tastatura querty, pentru dimensiuni. Tu ce parere ai?

Ethos la 31 ianuarie 2014 la 10:45

Nu prea cunosc gadgeturile ăstea noi. O să mă uit mai atent la tableta sorei mele să văd ce și cum. Nu prea m-au interesat, pe principiu că dacă vrei un calculator, îți iei un desktop (sau cel mult laptop), iar dacă vrei un telefon, îți iei un telefon. Dar o să studiez puțin și apoi îți zic.

De curiozitate, cât timp petreci în metrou? De exemplu, n-ar fi mai practic un carnețel cu notițe (pentru idei), că ești și în mers, până ajungi la birou și ai acces la un calculator?

Anonim la 2 februarie 2014 la 16:34

am un carnetel, chiar unul pe care scri "Blogging time" pe coperta. dar pierd timp rescriind...
Apropo, cred ca am pierdut un comentariu de pe Violet Girl cand am schimbat temele. Scuze. iti si raspunsesem :)

Ethos la 3 februarie 2014 la 04:00

N-ar trebui să se șteargă. În fine, nu era important. :)

PS: Super-mișto avatar!

Alex la 3 februarie 2014 la 18:56

Pentru o tableta 1 Gb de RAM este suficient. Sistemul de operare consuma in jur de 100 de mb, iar o aplicatie 15 - 40 de mb.
Daca vrei sa iti faci treaba pe drum tableta este solutia ideala + daca este echipata cu un modem 3G / 4G si mai bine.
Eu personal folosesc Samsung n8020 si recomand ca marca in general.
Pretul a fost mai piperat dar spre deosebire de alte tablete aceasta suporta multitasking, mai exact poti face mai multe lucruri in acelasi timp pe ecran (windows type), pe cand la una normala aplicatia este trimisa in background

Anonim la 11 februarie 2014 la 13:05

Multumesc...stiam eu ca daca mai dezbrac un pic imafginea va avea succes :)

Catalin la 19 februarie 2014 la 10:07

Sunt bune si tabletele astea intr-un anumit moment al vietii, dar daca totusi esti habarnist/a, nu are rost sa-ti iei asa ceva. Investitie proasta!

Ethos la 21 februarie 2014 la 21:07

Într-un anumit moment al vieții, care-o fi acela? :)

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă