De ce primesc spam?

O întrebare ce poate apărea pe buzele multora dintre voi este de ce primiți atât de mult spam. Pe mail, pe bloguri sau forumuri (dacă aveți), sunteți asaltați de mesaje comerciale care vă răpesc din timp, fie și numai pentru a le șterge. La un moment dat, vă puteți chiar gândi: cine dom'le are atâta timp și energie încât să trimită zeci, sute, mii de spamuri și ce-i iese din asta, mai ales că aproape toată lumea le ignoră sau ocolește? În articolul de față voi încerca să răspund acestor întrebări.

lupta cu spamul

În primul rând, să definim spamul. Spamul desemnează mesajele nesolicitate primite de voi. De regulă, ele au direct sau indirect un caracter comercial (uneori lucrul acesta nu e explicit, de exemplu vi se cere să vă înscrieți pe un anumit site, nu trebuie să plătiți nimic dar site-ul respectiv prosperă de pe urma înscrierii dvs). Deci un mesaj X pe care îl primiți fără să vreți și care promovează ceva este spam. Câți dau curs unui astfel de mesaj? Opinez că puțini spre foarte puțini. Pe de o parte, persoanele educate îl vor ignora/șterge din start. Pe de alta, necunoscătorii vor avea și ei toate șansele să-l ignore/rateze, dar nu pe baza unui proces cognitiv, ci pentru că inboxul lor va fi fără îndoială tixit de alte spamuri, așa încât probabilitatea ca ei să dea click pe exact mesajul X va fi mică. Și aici vă pot spune că am văzut persoane al căror mail era practic inutilizabil, cu mii de maseje necitite, n-șpe notificări zilnice de pe diverse platforme etc. Bun, și atunci de ce se mai trimit? Ei bine...

Să presupunem că eu îmi deschid un magazin online unde vând pilule de inteligență. Cum adică nu există? Ba există, la mine în magazin. A, că voi nu sunteți proști să credeți așa ceva? Păi înseamnă că voi sunteți deja inteligenți, și atunci e normal să n-aveți nevoie de ele. Ele sunt pentru proști. Bun, și cum să-mi promovez eu pastila minune? Păi îmi fac un mic script, sau cumpăr unul, sau plătesc pe cineva să mi-l facă, script care se apucă să colecteze adrese de mail de pe net (forumuri, bloguri, etc) - sau le are deja gata completate, că se vând și liste de mailuri - și se pune să trimită mesaje pe acele adrese. Fiindcă-i script, face treaba asta automat, deci pe mine nu mă costă nimic, eu nici nu mă sinchisesc dacă voi trimiteți reply cu înjurături, că reply-ul vostru n-ajunge la mine ci la script, care nici el nu se sinchisește și vă trimite spam mai departe. Sigur, mai există cazuri de genul lui Victor Cătălin sau ale unor comentarii-spam de pe Blogger, dar în rest și cea mai mare parte, spamul se trimite automat, de către boți. Acum, să zicem că pe linkul din mail (spre magazinul meu) nu dă click decât o persoană dintr-o mie. Totuși, dacă scriptul trimite mailul unui milion de oameni, asta tot înseamnă o mie de vizitatori noi. Care cum să vă spun, fac profilul unui cumpărător ideal pentru pastilele mele de inteligență. Că îmi consum netul și curentul electric pentru restul de 999000 de mailuri fără efect? A, păi am uitat să vă zic că de regulă scriptul ăsta nu rulează pe PC-ul meu. Ci tot pe un PC de-al vostru. Pentru că e inserat în codul unui virus. Mno, vă consumați propria bandă și curent ca să vă trimiteți spam și apoi să pierdeți timpul ștergându-l manual sau să intrați la mine pe site... Și da, sigur, uneori astfel de viruși sunt trimiși prin exact același procedeu, adică ca un atașament la un mail de tip spam. Ca să fie totul cât mai „în familie”.

Pe scurt cam asta ar fi, o modalitate de a mai prinde ceva trafic/clienți/proști fără cheltuială, alta decât de a cumpăra/face acel program la început. Mai dramatic e când astfel de mesaje nu sunt trimise de posesorul afacerii în sine (care poate habar nu are) ci de un „expert seo” angajat de către el. Că da, se mai practică, tocmai vorbisem zilele trecute cu cineva care a recunoscut franc că de-acolo a plecat.

Acum că i-am înțeles mecanismele de funcționare, cum scăpă de spam? Despre asta într-un articol viitor, sau în mai multe. Apropo, voi cât spam primiți pe mail?

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă