Adio, Winamp!

Cunoscutul player audio Winamp se va închide de azi în 7 zile. Anunțul a fost postat și pe site-ul oficial, deținut de AOL. Astfel ia sfârșit aproape o emblemă, un soft cu care majoritatea dintre noi am crescut. De fapt, aproape sigur cel mai popular player audio. Și atunci, de ce este tras pe dreapta?


Doar AOL știe. Eu presupun că nu au reușit să-l facă profitabil. Lucru de înțeles, dacă mă gândesc la cât de mult l-au complicat în timp. Am o mare alergie la programele care pornesc ca o aplicație simplă, ce rezolvă rapid și ușor o problemă reală (de exemplu cum să redai sonor un fișier audio), după care devin din ce în ce mai încărcate cu funcționalități noi, absolut superflue pentru problema noastră inițială. Nu văd care-i logica din spatele tendinței de-a strica un soft absolut perfect în simplitatea și utilitatea lui, dezvoltându-l, complicându-l, pentru ca să ce? Dar pentru că nu sunt angajat la AOL, nu pot să vă spun dacă acesta e motivul... declinului?

Ce înseamnă această închidere a Winampului pentru voi? Tehnic, el nu se va mai actualiza. Pe site-ul oficial ni se recomandă să descărcăm până la acea dată ultima versiune ca s-o avem pe viitor. Puteți sta liniștiți, obținerea ultimei versiuni nu va fi o problemă nici peste 5 sau 10 luni. Fiind un soft atât de popular, vor exista multe site-uri care îl vor găzdui în continuare, așa că-l veți putea descărca de acolo pentru o lungă perioadă de timp. Însă faptul că acesta nu se mai actualizează ridică niște probleme de securitate. Orice program, indiferent cât de inteligent sau bine făcut, are bug-uri, adică erori. Cu timpul, aceste erori sunt depistate și corectate, în noile versiuni care apar. Corectarea erorilor este una din rațiunile lansării unei versiuni noi, alături de adăugarea unor funcționalități sau de îmbunătățirea celor existente. Cum Winamp nu se va mai actualiza, va exista posibilitatea ca în timp să fie descoperite tot mai multe erori sau vulnerabilități ale acestuia, care nu vor mai fi corectate și eventual vor putea fi folosite de un hacker pentru a vă infecta sau sparge calculatorul. Asta teoretic.

Practic, nu prea aveți motive de îngrijorare, deoarece Winamp nu este ceva modul critic al sistemului de operare ci un simplu player audio. Presupunând că s-ar descoperi niște vulnerabilități, este puțin probabil ca ele să-i permită unui atacator să preia controlul asupra PC-ului dvs (cel mai probabil îi vor permite să crasheze Winampul). Mai mult, pentru a putea fructifica aceste vulnerabilități, atacatorul ar trebui să creeze un fișier audio (de exemplu cu extensia mp3) pe care voi să-l rulați în Winamp. Una peste alta, eu zic că îl puteți folosi și peste 2-3 ani fără probleme. Și, dată fiind popularitatea lui, nu-i exclus ca sursele programului să fie lăsate la liber (transformat în open source) iar alții să le dezvolte ca un hobby pe mai departe. Unde nu mai pui zvonurile cum că Microsoft ar fi în tratative cu AOL pentru achiziționarea Winampului.

Totuși, dacă vreți să folosiți alt player, vă recomand AIMP, pe care-l utilizez eu în prezent. O alternativă demnă și ea de luat în seamă este Quintessential Player. Iar dacă mai știți, rogu-vă a binevoi să le lăsați în comentarii. Și cu asta ajungem la întrebarea pe care voiam să v-o adresez: voi ce playere media (audio și video) folosiți?

2 comentarii

psi la 13 decembrie 2013 la 23:33

na că m-am lămurit ce punem în loc. :D mulţam dară...

Ethos la 20 ianuarie 2014 la 22:20

cu plăcere :)

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă