ChessCube - un site de șah online

Dacă vă place șahul dar nu aveți cu cine-l juca, puteți încerca varianta online. Desigur, vă puteți și instala un program de șah pe calculator, dar găsiți pe net nenumărate site-uri unde puteți juca contra altor adversari în carne și oase, din diverse colțuri ale lumii. Un asemenea site este ChessCube.

ChessCube este un site gratuit dar care oferă posibilitatea unui cont premium contra-cost. De fapt, lucrurile sunt ceva mai complexe și foarte bine gândite, dar să începem cu începutul. Odată înscris (după metoda standard, aveți nevoie de o adresă de mail validă care va trebui până la urmă și confirmată), vi se prezintă un tablou de bord destul de stufos, cu diverse meniuri și opțiuni. Nu o să le detaliez acum, sar direct la prima partidă de șah. Tabla arată cam așa (click pe imagini pentru mărire):

ChessCube - Poziția de start

În partea dreaptă sunt jucătorii, mutările efectuate, opțiuni de a propune remiza, cere anularea ultimei mutări (în caz că ai greșit; dacă adversarul acceptă, se dă înapoi ultima mutare), cedarea partidei etc. Sus există o bară care va dispare definitiv după ce au fost îndeplinite anumite condiții (una din ele fiind completarea profilului), odată cu care primești și un bonus de cubituri.. Ceva mai jos se pot vedea câteva detalii despre mine. Mai exact, până în acest moment am 0 coroane, 110 cubituri, rata 1500 (începător în șah; e normal, de vreme ce abia mi-am făcut contul) și 180 puncte de experiență (nivel 6). În stânga se află un meniu de acces la camere de chat (poți crea una pentru țara ta dacă vrei), turnee, jocuri (poți fi spectator la partide între alți jucători), prieteni etc iar sub el un altul cu setări pentru profil, cont, site etc.

Cubitul este moneda de bază în ChessCube. Partidele se joacă pe cubituri la fel cum pokerul se joacă pe bani. Jucătorul care propune o partidă poate alege dintre mai multe variante, de exemplu 15 cubituri, 25 cubituri, 50 cubituri, 100 cubituri etc. Dacă se joacă pe 25 cubituri, cel care pierde partida pierde 25 cubituri iar cel care câștigă rămâne cu același număr de cubituri. Dacă se joacă pe 100, cel care ia mat pierde 100 de cubituri iar cel care dă mat câștiga 40. Sistemul e de așa natură gândit încât dacă pierzi și câștigi un număr egal de partide, ieși pe minus. Adică îți mai trebuie cubituri. Pentru a compensa, în fiecare zi primești bonus un anumit număr de cubituri la conectare (asta ca să te stimuleze să te loghezi cât mai des). Dacă totuși rămâi pe zero (pentru că ai jucat mai multe partide și ai pierdut câteva), nu vei mai putea juca până a doua zi sau va trebui să cumperi cubituri. Cumpărarea de cubituri este modul în care se încearcă monetizarea acestui site. Banii îți mai aduc un cont premium pe o anumită perioadă, cu diverse facilități (de exemplu pierzi mai puține cubituri decât în mod normal când iei mat). În fine, dacă ai suficiente cubituri, le poți schimba pentru diverse chestii, cum ar fi cursuri de șah video sau audio sau seturi de piese mai frumoase.

În afară de numărul de cubituri pe care se joacă, cel care propune o partidă nouă are posibilitatea de a-i alege și celelalte detalii: timpul total de gândire (cine nu se încadrează pierde), rata minimă și maximă a adversarului, tipul de joc (normal sau chess960, adică se începe dintr-o poziție aleatoare - dar simetrică) șamd. Apoi, propunerea este lansată în sistem și orice jucător logat pe site și care corespunde (are rata între valorile specificate) o poate vedea. Dacă cineva o acceptă, începe partida între cei doi. Deci, dacă vrei să joci pe acest site, poți propune tuturor o partidă nouă sau poți accepta una din propunerile făcute de alții.

În timpul jocului, poți discuta cu adversarul tău, poți întoarce tabla de șah (albele sus și nergele jos, și invers) sau o poți mări:

ChessCube - Tabla mărită

Ce nu poți face este să comuți pe alte pagini din browser sau pe alte aplicații de pe calculator; dacă o faci prea des, vei primi un avertisment. Asta pentru a nu folosi ceva program de șah care să te ajute, adică pentru a nu trișa. După ce partida s-a încheiat, o poți revedea, o poți salva pe calculatorul propriu în format PGN (Postcript Game Notation; formatul standard în care se salvează jocurile de șah oriunde pe glob) sau poți comuta pe alt tab (în cadrul site-ului) și începe o altă partidă. De fapt, poți juca mai multe partide simultan, dacă vrei.

ChessCube - Final de partidă

Partida de față a fost câștigată de mine. După încheierea ei, statisticile mele s-au modificat. Acum am 160 cubituri (la început se primesc ceva bonusuri de încurajare chiar dacă joci pe sume mai mici), rata mi-a crescut la 1529 (dacă bați un adversar mai tare, rata crește mai mult; dacă bați un adversar mai slab ca tine, rata crește cu puțin) și am ajuns la 205 puncte de experiență. Îmi mai trebuie 22 de puncte pentru a trece la nivelul 7. Experiența îți deschide anumite uși, de exemplu la început nu poți „paria” pe sume prea mari.

după joc

Există puține bine negre pe care le pot acorda acestui site. Se bagă reclame, mai mult pe format intern, adică să cumperi cutare fond sau set de piese, să cumperi cont de VIP etc. Uneori site-ul mai are probleme tehnice (nu merge). În rest, ChessCube este probabil unul din cele mai bune locuri din online unde poți juca împotriva unor adversari umani fără să fie nevoie să-ți instalezi ceva pe calculator (jocul se desfășoară în browser). Dar, ca orice site de jocuri, tinde să îți consume energie mentală și să te acapareze. Așa că aveți grijă și la acest aspect.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă