WordPress 3.7

Dacă aveți blog pe WordPress, ați putut constata zilele acestea că sunteți întrebați dacă doriți să actualizați nucleul. Într-adevăr, alaltăieri a apărut WordPress 3.7. Ce aduce nou această versiune? Nimic vizibil, pare să ne spune mesajul primit după actualizare:

Thank you for updating to WordPress 3.7! You might not notice a thing, and we’re okay with that.

În traducere: „Vă mulțumim că ați actualizat la WordPress 3.7! S-ar putea să nu observați nicio schimbare, dar asta e în regulă.”

actualizare wordpress

În realitate, noua versiune vine cu o serie de modificări și îmbunătățiri, chiar dacă ele nu sunt vizibile „cu ochiul liber”. Iată care sunt acestea:

Actualizări silențioase (background updates)

Este vorba de actualizări critice, de securitate și întreținere. De exemplu, se descoperă o eroare care poate fi exploatată de un hacker. Corectarea ei nu justifică o nouă versiune de WordPress dar este esențial de aplicat pe toate blogurile care rulează pe WordPress, pentru a le proteja. Se pare că de acum înainte aceste actualizări vor fi realizate automat, „în umbră”, de către soft, fără să fie necesar să apăsăm măcar vreun buton.

Actualizări mai sigure

Procesul de actualizare al WordPress-ului la o nouă versiume, care putea da erori în anumite cazuri (de exemplu când aveați instalat pe blog anumite pluginuri sau teme), a fost îmbunătățit cu o grămadă de verificări și mecanisme de siguranță. În continuare vom avea de apăsat pe butonul „Update Now” pentru a actualiza la versiunea 3.8, dar autorii WordPress-ului zic că niciodată n-au avut mai mare încredere în acel buton. :)

Parole tari

WordPress pune acum la dispoziția administratorilor un utilitar de generare de parole tari și de verificare a tăriei unei parole. A avea o parolă tare este o condiție sine qua non pentru un blog care să nu poată fi spart. Micul lor utilitar este făcut astfel încât să recunoască greșeli uzuale în alegerea unei parole, cum ar fi: nume comune, date, tiparuri de tastatură (123456789) sau chiar referințe la cultura pop. :)

Rezultate mai bune la căutări

Este vorba de căsuța de căutare de pe blog, care de acum înainte va genera rezultate mai inteligente și mai relevante. De exemplu, dacă veți căuta după „blabla”, nu veți mai primi toate articolele în care apare acest cuvânt sortate după dată ci sortate după relevanță. Și sigur că ne putem aștepta ca îmbunătățirile să continue și pe viitor aici.

Suport mai bun pentru limbi străine

Limbi străine de cea engleză, evident. Traduceri mai bune, livrate în timp mai scurt, etc.

În concluzie, putem spune că modificările acestei versiuni de WordPress nu sunt de suprafață și nu aduc nimic vizibil în exterior dar îmbunătățesc nucleul unuia dintre cele mai populare și utilizate softuri cu sursă deschisă (open source) din lume. WordPress-ul a devenit deja o platformă excelentă atât pentru bloguri cât și pentru site-uri diverse iar ascensiunea lui continuă.

2 comentarii

psi la 26 octombrie 2013 la 19:25

în sfârşit mă lămureşte şi pe mine cineva. as always... mulţam! ;)

Ethos la 26 octombrie 2013 la 20:43

păi cu ce erai nelămurită? :)

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă