Se poate scoate un hard disk extern din carcasă?

Putem scoate un hard disk (HDD) extern din carcasă (cutia în care se află) pentru a-l folosi apoi pe post de hard disk intern? Răspunsul pe scurt este că da.

Există mai multe cazuri în care veți dori să faceți acest lucru. Să zicem că vă doriți un HDD intern dar găsiți unul extern cu aceleași specificații și la un preț mai mic. Știu, este puțin probabil dar nu imposibil, după cum veți putea constata urmărind clipul de mai jos. Un alt motiv este acela că v-ați săturat de vitezele lente de transfer între PC și hardul extern și vreți să îl montați direct în calculator, sau pur și simplu doriți să înlocuiți un hard intern (care s-a stricat) cu cel extern, că numai pe ăla îl aveți la îndemână. În cazul meu, motivul a fost altul.

Seagate Expansion

Acum câțiva ani mi-am cumpărat un hard extern Seagate Expansion de 1,5 TB care arăta ca în imaginea de mai sus. Prețul era bun iar pachetul primit satisfăcător, având chiar și două tipuri de ștecăre, unul pentru prizele noastre și altul pentru prize englezești. Problema e că după un anumit timp a început să-mi facă figuri. Din timp în timp parcă se deconecta, ca și cum s-ar fi întrerupt curentul pentru o fracțiune de secundă, după care se auzea cum începe să se ambaleze, exact ca atunci când îl pornești. Și a început să repete figura tot mai des, și pentru intervale tot mai mari de timp, până când a devenit practic nefuncțional. Uneori stăteam lângă el cu minutele și nu își revenea.

Ca urmare, mi-a venit ideea să îl scot din carcasă, și fie ce-o fi, oricum așa cum era nu îl mai puteam utiliza. Am căutat pe net diverse tutoriale și am găsit unul exact despre acest model de hard disk (chit că nu neapărat aceeași versiune sau capacitate), pe care vi-l arăt și vouă:


Am aplicat metoda descrisă acolo și în câteva minute aveam pe pat trei piese: carcasa desfăcută (dar ușor de reutilizat la o adică), controllerul USB (care de fapt realiza conexiunea între hard și PC) și hard disk-ul efectiv, așa cum arată el scos din fabrică. Am introdus HDD-ul în unitatea calculatorului și ce credeți, minune: copiere cu viteză, download cu viteză folosind BitTorrent, vizionare filme, totul merge acum neașteptat de bine pe el. Ceea ce m-a făcut să realizez că problema era de fapt nu la hard disk ci la controllerul respectiv, care se tot întrerupea sau dădea rateuri. Și astfel am salvat un hard disk.

În concluzie, cum spuneam și la începutul articolului, dacă doriți să folosiți un hard extern pe post de hard intern atunci aveți toate șansele s-o puteți face, pentru simplul motiv că orice hard extern nu este altceva decât un hard intern băgat într-o cutie și conectat la un mic aparat ce face posibil și controlează transferul prin USB dintre PC și acel hard disk.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă