Șapte zile fără tehnologie

Circulă în perioada asta un fel de chestie pe bloguri, lumea își impune ca timp de șapte zile să se rupă de tehnologie. Să-i zic un fel de leapșă? Nu cred că e neapărat leapșă, mai mult un curent, o modă, și nu cred că-i privește doar pe bloggeri. Încadrată într-un context mai larg, această tendință este prezentă într-o formă extremă la unii care de exemplu își șterg conturile de pe Facebook sau renunță definitiv la a mai intra pe diverse platforme de pe internet. Și cunosc câteva persoane care au făcut asta, așa că nu vorbesc doar din auzite.

omul - sclavul tehnologiei

Ce s-ar putea spune aici? În primul rând, faptul că tehnologia (și mai cu seamă internetul) ne sufocă dar ne și acaparează. Este ca o sirenă, la început ne seduce cu farmecele ei, pentru ca mai apoi să ne prindă în mreje și să ne înece, fără ca măcar să opunem rezistență. Inițial intrăm doar puțin în apă, băgăm o mână sau un picior, ne place senzația, și ajungem într-un final să ne petrecem tot timpul liber în fața ecranului de sticlă. Peisajele pe care le vedeam mai demult în natură sunt acum wallpapere pe desktop, grădina pe care o pliveam la bunici a devenit Farmville, jocurile cu prietenii sunt mai nou 3d shootere. Într-o lume din ce în ce mai digitală, o să ajungem în curând să trăim o realitate asemănătoare cu cea din Matrix. Așa că dorința de a evada, fie și pentru câteva zile, de a ne rupe lanțurile cu care această tehnologie ne-a prins atât de tare este perfect de înțeles.

Dar ce înseamnă, totuși, să renunți complet la tehnologie? Să nu mai folosești PC-ul? Se poate. Dar îți rămâne telefonul. Ce faci, îl arunci și pe ăla? Lumina de la bec este și ea o expresie a tehnologiei. Mașina cu care te deplasezi, fie a ta, fie una de transport în comun, tot tehnologie este. Să renunți complet la tehnologie ar înseamna să te reîntorci în epoca de piatră. Așa că, în timp ce experiența se poate dovedi interesantă și benefică, mi se pare destul de puțin eficientă o pauză de șapte zile, după care te reîntorci la vechile obiceiuri. Ca și cum un om gras ar dori ca timp de șapte zile să mănânce doar hrană naturală și fără grăsimi, după care se reîntoarce la vechiul lui obicei de a înfuleca tot ce prinde. Care o fi efectul?

Majoritatea par să încerce în aceste șapte zile să renunțe la internet. Dar internetul poate fi și util, de exemplu ajutându-te să comunici cu prieteni, membri de familie etc care sunt la distanță. Sau să te informezi. Ce sens are să îți iei o informație necesară în 30 de minute din alte surse când o puteai citi în 5 minute pe InfoMedia? Așadar, nu zic că o pauză e rea, dar în loc de abstinență pe o perioadă scurtă și apoi revenirea la vechile năravuri, nu ar fi mai bine dacă am reuși să găsim un echilibru în modul cum folosim această tehnologie? Gen să o utilizăm cât, cum și unde avem nevoie dar să nu devenim sclavii ei? Voi ce părere aveți?

6 comentarii

Anonim la 19 august 2013, 12:50

Am exact parerea ta, ca nu te poti rupe de tot ce inseamna tehnologie si ca echilibrul este cheia. Eu m-am rupt de blog cateva zile si mi-am odihnit creierii. Tare a fost bine, dar tare imi place si intoarcerea!

Unknown la 19 august 2013, 15:59

Nu cred ca putem renunta la tehnologia zilelor noastre. Nu mai sunt de mult postalioanele, porumbeii au fost mancati pe post de potarnichi,timbrele sunt doar amintiri de colectie, iar Posta Romana a intrat in faliment pana la noua cumparare. Unde mai pui ca nici la tara nu mai umbla ala cu darabana sa imprastie vestile, hore nu se mai fac pentru ca toti au migrat spre plaiuri mai manoase si mult mai banoase, iar de claca nici vorba ca sa se mai gaseasca om cu om si om cu femeie. Ori viata trebuie sa mearga inainte cu ce avem telefon, mail, F.B.web si... bloguri, pana s-or inventa undele alea electromagnetice iar tot ce avem acum va fi doar o amintire.Toate-s bune si frumoase atat timp cat nu poarta inscriptia:"Atentie, creaza dependenta!"

Unknown la 20 august 2013, 08:35

Poate că bloggingul nu-i așa de dăunător precum restul. :) Nu îți oferă doar iluzii.

Pe de altă parte, ai văzut Matrix?

Unknown la 20 august 2013, 08:36

Foarte frumos spus. Subscriu.

Mediator Bucuresti la 22 august 2013, 16:17

Nu exista nu pot ! Exista nu vreau ! 7 zile de concediu fara tehnologie sunt energie pura !

Unknown la 22 august 2013, 18:15

Linkurile din comentarii sunt nofollow. Nu te ajută în Google, nu îți transmit PageRank și nici ancoră. Cel mult riști să fii marcat ca spammer.

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă