Platforma de blogging Ghost

Ghost este o nouă platformă de blogging. Atât de nouă, că încă nu s-a născut; trebuie să mai așteptăm până s-o putem testa. Din cauza asta e foarte probabil să nu fi auzit despre ea; nu-i nimic, vă povestesc eu aici. Și trebuie să recunosc că nici eu n-aș fi știut de existența ei dacă n-aș fi citit articolul Ghost, un rival pentru WordPress de pe blogul Balantza.

blogging

De fapt, cuvântul ghost nu-mi era cu totul nefamiliar, și poate unii ați folosit sau măcar aveți cunoștință de Norton Ghost, programul de backup al hard discului de la Norton. În paranteză fie spus, termenul mi se pare mult mai potrivit pentru acest soft. Dar puțin contează numele, importante la o platformă de blogging sunt ideologia, nucleul, ce oferă și ce își propune, iar aici John O'Nolan, omul din spatele ei, inițiatorul proiectului, vine cu multe promisiuni.

Și probabil ar trebui să le credem, deoarece John O'Nolan n-i chiar un ignorant în domeniu. A creat bloguri pentru Microsoft, Nokia etc și timp de doi ani a lucrat la WordPress. Dar WordPress-ul se extinde, ajungând să fie folosit pe post de CMS, pentru o grămadă de lucruri care n-au legătură directă cu blogurile (cum ar fi site-uri complexe, magazine online). De cealaltă parte, fenomenul blogurilor a făcut ca tot mai mulți oameni, persoane simple, fără afinități tehnice sau de IT dar cu talent și dorința de a scrie, să-și deschidă bloguri. Însă ei sunt confruntați cu platforme tot mai sofisticate și mai dificil de administrat.

Ghost se vrea un instrument cât mai simplu și accesibil omului obișnuit, afon într-ale programării sau internetului, pentru a ține un jurnal online. O platformă de blogging pur, fără alte imixtiuni, cu un panou de control (dashboard) simplu, sugestiv, frumos, în care în stânga scrii și în dreapta îți apare concomitent cum o să arate textul pe pagina finală a blogului, după publicare. Un instrument, mai presus de toate, Open Source, adică pe care îl poți descărca gratuit și folosi fără restricții, ba chiar modifica dacă ai chef, și care să-i permită oricui să devină un mic demiurg virtual.

simplitate

Și cu asta ajungem, după o luuuungă introducere, la tema articolului curent, propusă de Maya (copacul cu vise) pentru ediția 74 a concursului Blog Power:
Pur și simplu
- Când crezi că există pur și simplu?
- Ce rămâne pur în impur?
- Ce este simplu în complicat?
Mărturisesc că inițial tema m-a lăsat perplex, neștiind cum să o abordez, asemenea unei năluci care-ți fuge printre degete. Dar de la nălucă la ghost nu-i decât un pas și în acest articol tehnic, postat pe un blog despre IT, stă cheia răspunsului la întrebările Mayei. Pentru că, asemenea lui Ghost, pur este tot ceea ce se menține nepătat sau neamestecat cu altceva și nu deviază de la scopul lui inițial. Laptele este pur dacă nu este amestecat cu apă, omul este pur dacă nu își pierde intențiile și viziunea pe care le avea când era copil și da, o platformă de bloguri este pură când poate fi folosită doar pentru bloguri și nu pentru încă alte 10 lucruri.

Iar simplitatea derivă din puritate sau merge mână în mână cu ea. Ceva pur este într-un fel ceva simplu, deoarece se adresează unui singur lucru și poate fi asimilat mai ușor. Ideal, relația dintre doi îndrăgostiți ar trebui să fie ceva simplu: ei sunt împreună pentru că se iubesc și asta e tot, puritatea cheamă simplitate și invers. În viața de zi cu zi însă, pe măsură ce în ecuație apar și alți factori, ca certificatul de căsătorie, interesele materiale cu privire la bunurile celuilalt, eventualii copii și familia, sensibilitatea la gura lumii, lucrurile devin tot mai complicate și avem aici aluatul din care se fac toate filmele de dragoste și telenovelele, ba chiar se înființează școli, denumite de sociologie, care studiază complexitățile relațiilor interumane. Dar complicând lucrurile, undeva pe parcurs am pierdut și puritatea inițială și deja nu mai putem deosebi albul de negru.

Materialele de bază pentru construcția unei case sunt mereu aceleași. Mortarul, cărămida, toate sunt lucruri simple, dar combinându-le între ele putem înălța orice minune arhitectonică ne-am dori. Totuși, și reversul este adevărat: la baza oricărei clădiri, oricât de mare și complexă ar părea ea, stau aceleași cărămizi și același mortar. Și poate când o să reușim să vedem cărămizile și mortarul acestei lumi, respectiv scopurile și motivațiile care îi animă pe oameni, fie ei îndrăgostiți, oameni de știință sau politicieni, poate că pentru noi lucrurile o să redevină simple...

În articolul de față am încercat să răspund la o întrebare pusă la Blog Power și să ofer în același timp curioșilor sau cititorilor intrați din Google informații utile cu privire la platforma Ghost. Nu știu cât de bine mi-a reușit. Dar dacă nu, aveți al dispoziție - cel puțin legat de concurs - o serie de alte încercări: Mica mea minune, Simplu dans ritual și Despre simplitate și puritate.


14 comentarii

Unknown la 19 iulie 2013 la 12:52

Surprinzătoare alăturare, cu efect garantat. Cu dublu, chiar triplu efect. Ghost si filozofie de viată. Ghost, filozofie de viață și un răspuns simplu pentru o tema alunecoasă. Ai prins-o și surprins-o cum nu se putea mai bine.Sper că ai pregătit mortarul și cărămizile pentru tema următoare.Felicitări si succes!

Abisurile la 19 iulie 2013 la 13:51

Puritatea este o stare scurt initiala, repede impurificata. Poate doar la inceput asimilabila simplicitatii de a fi si numai atat. Din pacate revenirea in aceasta stare initiala este complicat de imaginat simpla. Relativ la Ghost, il astept cu nerabdare. Cred ca unul din principiile "simplului" este ca acela de a raspunde exact la ceea ce te astepti sa faca.

Ethos la 19 iulie 2013 la 17:36

Mulțumesc pentru aprecieri, Maria, și frumos comentariu, abisurile! Nu cred că este un articol de loc 1 dar este o posibilă abordare. O să citesc și eu articolele voastre cu interes, să prind puțin timp, acum scriu între două alte activități. :)

Unknown la 20 iulie 2013 la 07:38

Îmbinând filosofia Ghost cu simplitatea vieții cotidiene ai scos pur și dimplu un articol bun.

Anonim la 20 iulie 2013 la 09:52

M-a umflat rasul vazand paranteza cu "(va fi actualizat)". Am eu pretentia asta mare si umflata ca iti inteleg alaturarea, dar de comentat nu pot sa o fac decat apropo de partea a doua, pentru ca la tehnica am cunostinte limitate. :)
Da, sunt legate bine si am eu o admiratie speciala pentru cei care fac conexiuni.
Te regasesc in articolul asta, cu alte nu stiu cate idei pe care le-ai exprimat in comentariile tale si prin asta imi e aproape de suflet.
"Ceva pur este într-un fel ceva simplu, deoarece se adresează unui singur lucru și poate fi asimilat mai ușor." un sistem de referinta bun, as spune, adaugand totusi ca, dezi pur inseamna simplu, nu e simplu sa gasesti ceva pur, tocmai din cauza celorlalti factori pe care ii insiri tu...si a altora similari.
Inchei spunand ca mie mi-a placut articolul tau, dar vad ca este pur si simplu controversat.:)

Athos73 la 20 iulie 2013 la 10:33

Interesant si, ca de obicei, foarte bine scris...imi place.

Ethos la 20 iulie 2013 la 14:39

Mulțumesc.

Ethos la 20 iulie 2013 la 14:40

Păi acolo o să adaug linkuri spre alte articole din concurs, după ce le citesc. Mersi de aprecieri.

Ethos la 20 iulie 2013 la 14:43

Am rămas fără cuvinte de mersi, s-au epuizat toate din stoc, așadar thank you. :)

Lotus la 21 iulie 2013 la 12:05

O platformă gratuită este întotdeauna o veste bună. Să vedem dacă se va ridica la înălțimea promisiunilor...

Unknown la 21 iulie 2013 la 14:16

Cristi îți dau aici adresa mea de mail: euliviubimbea@yahoo.com
Unele răspunsuri ți le-am dat pe blog.

Traian Uries la 21 iulie 2013 la 19:09

Ai realizat o combinatie interesanta. Iar legat de Ghost vreau sa spun umila mea parere. Este posibil sa devina mai atractiva aceasta platforma, insa nu cred ca va worpress va fi detronata. Dar pe tema asta mai vorbim, in curand o voi aborda si eu pe blog la mine, pentru ca trebuie dezbatuta bine.

Ethos la 22 iulie 2013 la 10:06

Întrebarea nu-i dacă WordPress o să dispară (nu prea are cum) ci dacă Ghost se va impune ca un competitor serios. Și e mult prea devreme pentru un răspuns. Cel mult putem încerca o discuție la nivel de ideologie (ex dacă o platformă pentru blogging pur este de dorit și mai ales dacă se poate menține "pură", că majoritatea devin după un anumit timp "bloated").

Tariff la 1 martie 2022 la 06:48

Soacra mea aproape că m-a omorât, m-a dat afară din casă de multe ori, soțul meu a vrut mereu să semnez un ardei de divorț, totul pentru că nu am putut să rămân însărcinată, până l-am cunoscut pe Dr. DAWN ACUNA, Acest doctor Ea a promis că mă va ajuta după ce i-am explicat situația mea și chiar acum vreau să-i mulțumesc Dr. Dawn pentru că s-a ținut de cuvintele ei. În acest moment, soacra mea și soțul meu mă iubesc atât de mult. Sunt insarcinata, totul datorita Dr. Dawn acuna, contactati-o daca aveti dificultati sau situatii proaste chiar acum.
*Dacă vrei să-ți schimbi soacra.
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei ca vraja să fie activă.
Si etc.
Scrie-i pe Whatsapp: ,{ +2348032246310 }

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă