Din riscurile hosturilor gratuite

Recent, chiar alaltăieri dacă bine rețin, am vrut să intru pe un blog pentru a verifica ceva; nu are importanță numele blogului și nu mi-am propus să îl fac de cacao. În orice caz, este realizat pe WordPress și găzduit undeva gratis.

Am fost întâmpinat de următoara fereastră, căreia i-am făcut poză:

free hosting

CPU Exceeded. Your domain Exceeded Server CPU. It will not be available for 24 hours. Și asta spune tot.

O să găsiți, dacă vă interesează, nenumărate hosturi free pe net. Unele chiar au cuvântul gratis în nume, ca să se vadă că oferă totul moca. Situația însă e cam așa: aceste hosturi free au și planuri de găzduire pe bani. Pachetele gratis vin cu anumite restricții. Fie baza de date permite un număr mic de interogări pe oră, fie nu poate depăși o anumită dimensiune, fie nu ai voie să intri pe site de pe același IP mai mult de N ori pe zi etc. La început probabil nu vei avea probleme, dar după nu foarte mult timp, te poți trezi cu un mesaj ca cel din imagine. Și ești frumos informat că dacă ai nevoie de mai multe resurse, poți avansa la pachetul următor, cu plată. Care costă mai mult decât un pachet de găzduire la o firmă obișnuită.

Nu neg că s-ar putea să existe firme serioase care oferă găzduire gratis de calitate. De fapt, intenționez să mă documentez în acest sens și să experimentez, iar rezultatele le voi posta aici pe blog. Dar până atunci, mai ales dacă nu sunteți un geek într-ale internetului, încă și mai mult dacă sunteți serios cu blogul, merită să riscați să vă pierdeți toate articolele de pe el (uneori nici backup-ul nu funcționează) pentru iluzia unui lucru care vi se dă gratis?

Ce e de făcut atunci? Rămân, desigur, variantele clasice. Blogger/Blogspot sau WordPress.com pentru soluții gratuite sigure, având limitările lor (despre care voi scrie în articolele viitoare), sau WordPress pe domeniu propriu, fără limitări dar costând o mică sumă de bani.

2 comentarii

Unknown la 16 august 2013 la 17:12

Și poți adăuga de faptul că unii intenționat restricționează accesul la site-ul tău tocmai să te oblige să cumperi. Sau mai rău, nici nu-ți mai dau acces.

Ethos la 16 august 2013 la 20:37

Cam așa ceva. De aia nu le recomand.

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă