Ce este un blog?

În câteva din articolele precedente apar termenii: blog, bloguri, blogging (sau bloging) etc. În acest articol (sau post/postare, ca să folosim un cuvânt consacrat în blogosferă) o să discut despre bloguri și cu ce se mănâncă ele. Asta evident pentru cei care intră din Google căutând cum se face un blog sau ce este un blog, că nu toți ne naștem învățați, eu cel puțin la început n-aveam habar de bloguri și un articol de acest tip mi-ar fi fost de ajutor. Deci informațiile care urmează se adresează mai ales începătorilor într-ale internetului.

ce este blogul

Un blog este un site cu anumite particularități. Numele vine de la web+log, care înseamnă jurnal web. Într-adevăr, cel mai bun model pentru a putea înțelege blogurile este acela de jurnal sau ziar/revistă. Ca și ele, blogurile conțin articole (sau pagini) actualizate relativ des, autorul adaugă din timp în timp conținut nou iar cititorii (internauții care intră pe acel blog) pot lăsa comentarii. Spre deosebire de publicațiile tipărite pe hârtie, care dispar repede (imaginați-vă că vreți să citiți ediția de acum un an a ziarului cutare, unde o găsiți?), articolele publicate pe un blog sunt arhivate, cititorul având posibilitatea de a accesa întreaga istorie a acelui blog, tot ce s-a scris pe el de la început până în prezent sau la o dată fixă. Pagina principală a blogului afișează de regulă ultimele articole introduse, în ordine invers cronologică, adică cel mai nou articol va fi primul de sus.

Un exemplu de blog este chiar site-ul de față, Geek a cărui arhivă se află momentan afișată în sidebar-ul din dreapta. În afară de arhivă blogurile mai pun la dispoziția cititorului și alte mici instrumente ajutătoare, astfel postările sunt de regulă grupate pe categorii și/sau au atașate o serie de etichete sau cuvinte cheie. Datorită lor vă este foarte ușor să afișați doar textele în care apare un anumit cuvânt (tag sau etichetă) ori cele cu o anumită tematică (bancuri, prezentări de filme, știri etc). Și sigur că mai sunt multe elemente tehnice sau chestii interesante, dar las în seama voastră să le descoperiți singuri.

După această prezentare s-ar putea naște ideea că blogul este un site extrem de complex și că pentru a-ți face un astfe de site ai nevoie de cunoștințe solide de HTML și web-design. Ironic, deși prima parte a afirmației e adevărată, blogurile fiind extrem de puternice și flexibile, ele sunt în același timp foarte ușor de construit, de regulă mult mai ușor decât un simplu site de prezentare a unei firme. Cum așa? Pentru că, datorită popularității uriașe de care au început să se bucure, în timp au apărut multe firme sau platforme care facilitează crearea acestor bloguri, vă pun la dispoziție intrumentele necesare pentru ca, fără niciun pic de cunoștințe de programare sau web design, să vă puteți deschide propriul vostru blog în câteva minute. Și cea mai frumoasă parte este că multe din ele sunt gratuite.

Într-un articol viitor voi prezenta câteva astfel de platforme populare pe care vă puteți face gratuit bloguri.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă