Tu unde te bărbierești?

Am citit undeva că pe vremuri frizerii și bărbierii, la terminarea școlii de frizer sau băbrier, dădeau un test care consta în următorul lucru: primeau un brici foarte ascuțit și un balon umflat cu aer care era acoperit cu spumă și trebuiau să curețe cu briciul acea spumă de pe balon, fără să spargă balonul. Dacă treceau cu bine testul, asta atesta faptul că erau foarte pricepuți în a rade barba sau părul de pe cap fără să taie sau să deranjeze pielea clientului lor, indiferent cât de ascuțit ar fi instrumentul pe care îl utilizau.

barbat cu barba

Rândurile de mai sus pot fi o bună temă de meditație pentru când te razi în baie și constați că oricât de atent ai fost, tot te-ai tăiat de câteva ori, mai ales dacă aparatul sau lama de ras e nouă. :) Iar dacă aparatul e vechi, atunci ai alte probleme, în sensul că nu taie bine și agață, așa că mai mult te chiunui. Soluții? Mergi la o frizerie și te lași pe mâna unor frizeri care, chiar dacă nu au dat testul cu balonul, se pricep mai bine decât tine atât să te radă și să îți dea un aspect de bărbat modern. Dar dacă tot vrei să-ți aranjezi barba, de ce să nu mergi la un magazin mai specializat decât o simplă frizerie?

În caz că nu știi, există saloane de îngrijire personală și pentru bărbați, inclusiv pentru aranjarea bărbii. Acestea se numesc barbershop-uri. Nici eu nu știam, dar pe net omul cât trăiește învață, cum spune o vorbă din bătrâni (adaptată la vremurile noastre digitale). Și nu sunt chiar puține. De exemplu, dacă ești craiovean și vrei să găsești un un barbershop in Craiova, vei constata că ai la dispoziție șase saloane din care să alegi, cu prețuri cuprinse înre 15 și 40 de lei și care îți aranjează barba în 40, 20, 15 sau chiar 10 minute.

Personal aș prefera să dureze cât mai puțin (mai ales dacă am de așteptat înainte), dar nu sunt sigur că aș alege barbershop-ul cu 15 lei. Pentru că 15 lei sunt practic mai nimic în ziua de azi, iar dacă am bani cât să mă respect și să mă îngrijesc și să mă pun la patru ace și deci să merg la un barbershop în loc să mă rad acasă atunci cu siguranță că nu mă voi zgârci la câțiva zeci de lei și voi alege serviciile cele mai competente. Dar, cine știe, poate voi găsi cel mai meseriaș bărbier în salonul cu 15 lei. Totul e posibil.

Iar dacă nu locuiești în Craiova și nu știi unde să cauți pe Google, poți găsi aceleași informații pentru orice oraș aici. Ideea e că purtatul bărbii, care e o chestie masculină (barba vine de la bărbat, sau poate invers), nu se face așa oricum, ca în epoca preistorică, cu barba lăsată rebelă să-ți crească cum vrea ea, ci barba se aranjează într-un mod care să se potrivească cu fizionomia ta. Aici nu pot să-ți dau sfaturi personale, deoarece fiecare fizionomie este diferită: unora le stă bine cu barbă, altora doar cu cioc, iar pe alții barba nu îi prinde bine deloc. Dar dacă e să-ți lași barbă, iată, poți găsi magazine specializate, pe care le poți consulta în avans pe net, eventual programându-te online.

Privind așa, retrospectiv, am putea să facem o glumă observând că ne-a luat câteva sute de ani ca să ajungem să ne comandăm online, virtual, pe internet, un look care să se asemene cu bărbații de pe vremuri! Dar nu tot ce seamănă răsare, iar barba de acum se îngrijește altfel decât o făceau bunicii noștri. Orișicum, zic că e un progres.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă