Erbicidele și agricultura modernă

Îmi povestea mama că pe când era ea la școală, pe vremea comuniștilor, îi scoteau pe elevi la practică agricolă, pe câmp. Să culeagă diverse legume sau să facă alte munci de sezon, România fiind pe atunci o țară predominant agrară. Într-unul din acești ani, le-au cerut elevilor să caute gândaci de colorado într-o cultură de cartofi, și abia au găsit unul sau doi pe tot terenul. În schimb, anul următor era deja plin de ei. Asta arată cât de repede evoluează dăunătorii, iar pentru a le face față, suntem nevoiți să apelăm la diverse soluții și erbicide, pentru că altfel pur și simplu rămânem fără rodul muncii noastre.

erbicid-porumb

Avantajele și dezavantajele erbicidelor


Pe de altă parte, erbicidele ridică și o problemă cultivatorului obișnuit, datorită conținutului lor adeseori toxic și a faptului că multe substanțe moderne ajung să transforme mâncarea tradițională într-una sintetică, artificială și evident mai puțin sănătoasă pentru organismul nostru. Așadar, se impune studierea cu atenție a tipurilor de erbicide existente pe piață, pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză.

Studiu de caz: erbicidele culturilor de porumb


Să luăm de exemplu o cultură de porumb. Dacă ați văzut filmul Interstellar, porumbul era cereala de bază acolo, deoarece toate celelalte cereale fuseseră distruse de aerul poluat. Dincolo de scenariile științifico-fantastice, porumbul este o alegere la fel de bună ca oricare alta pentru a ne servi de model. Așadar, de unde ne informăm? Pe site-ul erbicid.ro putem găsi un top erbicid porumb, cu primele 3 cele mai eficiente substanțe erbicide: Bandera 4 OD, Adengo 465 SC și Radial 40 SC. N-o să vă citesc toate detaliile, efectele, modul de stropire sau aplicare și altele asemenea, deoarece le puteți găsi pe linkul anterior. O să spicuiesc totuși câteva lucruri legate de Bander 4 OD.

Acest erbicid este dedicat exclusiv porumbului și se poate aplica înainte de faza de înfrățire graminee și respectiv în cazul ideal încă o dată, la 2-3 săptămâni după. Soluția este absorbită prin frunze și uneori prin rădăcinile buruienilor și, chiar dacă condițiile meteorologice nu sunt prielnice, dacă au trecut cel puțin 4 ore de la tratare, nu își mai pierde efectul. Combate cu succes două tipuri de buruieni: monocotiledonatele anuale și costeriul de rizomi. De asemenea, este de reținut că acest erbicid combate doar buruienile răsărite. Așadar, momentul aplicării unui tratament erbicid pe bază de Bandera 4 OD este crucial, optimul ținând cont și de perioada în care aceste buruieni cresc și pot fi deci combătute în mod eficient: aplicat prea devreme, Bandera 4 OD nu va preveni buruienile ce vor apărea mai târziu.

După cum puteți observa, chiar și un domeniu desconsiderat de unii - agricultura - necesită o serie de cunoștințe de specialitate pentru a înțelege până și denumirea acestor termeni ca rizomi sau monocotiledonate. Poate că asta e diferența dintre cultivatorul român și cel străin și motivul pentru care legumele primului se găsesc atât de rar pe rafturile noastre. Concluzia? Dacă doriți să faceți agricultură de performanță, este necesară chiar și aici puțină carte (sau informare cu privire la erbicidele aplicate, solul însămânțat etc).

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă