Ce nu știați despre bijuterii

Bărbat din Kenya purtând bijuterii
Am încropit mai jos o scurtă listă cu câteva elemente inedite, interesante și - presupun eu - mai puțin cunoscute despre bijuterii. Departe de a fi exhaustivă, această listă se adresează în primul rând celor interesați să cunoască mai mult dar și tututor celor care sunt fascinați de micile podoabe ce le purtăm cu noi pentru a ne înfrumuseța sau celor pasionați de diverse metale prețioase. Chiar dacă sunt de sex masculin.

Împodobirea propriului corp este una din cele mai vechi îndeletniciri ale omului. Dovadă stă imaginea din stânga, cu un kenian care poartă astfel de ornamente. Evident, el nu este foarte departe de imaginea omului din trecut, pe când societatea se împărțea în triburi. Cum ne putem aștepta, materialele folosite pentru bijuterii în acea perioadă constau din os, sticlă, bronz sau chiar anumite plante, și erau deseori folosite pentru a se confecționa din ele mărgele, cercei, brățări.

Odată cu evoluția științei, a apărut și industria extragerii și prelucrării metalelor și pietrelor prețioase, iar de aici putem vorbi de o separare și încadrare a bijuteriilor pe o scară reală de valori. La ora actuală, metalele și pietrele folosite pentru bijuterii de lux includ aurul, argintul, platina, diamantele, safirele, rubinele, ametistul etc.

bucăți de diamant
Diamantul este cel mai dur mineral. În ciuda durității și a celorlalte calități pe care le prezintă, cum ar fi strălucirea și reflexiile luminii după ce este șlefuit și fațetat, în esență diamantul nu este alteceva decât un carbon pur. Adică, la baza lui se află același element chimic care se află la baza cărbunelui. Ceea ce îl face diferit de bulgărele negru este structura lui cristalină hexagonală.

Inelele și verighetele arată mai rău în imagini decât în realitate sau într-un clip video! Cel puțin asta e concluzia mea după ce am vizionat clipul de mai jos. O singură imagine n-ar putea surprinde subtilitatea, rafinamentul și elementul unitar, holografic chiar al unui inel. Clipul îi dă o adâncime 3D, în perspectivă, prezentându-l din mai multe unghiuri. Mâna ajută și ea la fixarea unor dimensiuni în minte.


Prețul unei bijuterii de acest tip este sare de 1000 de lei, iar asta e limita de jos. În sus putem merge aproape oricât dorim, sky is the limit cum se zice. Pentru că da, calitatea costă. Ca referință, puteți studia pagina cu verighete de la Royal Diamante, și este aceeași firmă care a urcat pe YouTube clipul de mai sus. V-aș putea zice câte ceva despre ei dar mai bine citiți de pe site dacă vă interesează. Oricum, not made in China!

inel cu rubin si diamant
 Cea mai mare piață de bijuterii o dețin Statele Unite, cu peste 30% pondere din vinzările și cumpărările de pe glob. Urmează Japonia, India, China și Estul Mijlociu, fiecare cu câte 8-9%, după care Italia, cu 5%. Pentru anul 2015 se preconizează schimbări drastice, cu scăderea cotei americanilor (cam cu un sfert) și creșterea semnificativă la nivelul Chinei și Indiei. Europa, trebuie să vă mărturisesc, este undeva pe la coada listei. Să însemne asta că celelalte culturi (în special orientale, că americanii sunt afaceriști așa că să nu-i băgăm) relaționează diferit cu ideea de frumusețe a corpului propriu?

Vouă ce pietre prețioase vă plac și care a fost cea mai scumpă bijuterie pe care ați avut-o?

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă