Albume și selfie-uri

Mai țineți minte albumele cu poze din copilărie? Și nu mă refer la voi, ăștia din generația nouă, ci la cei care să zicem ați sărit de 30 de ani. Adică cei de-o vârstă cu mine. Pentru că pe vremea mea, adică când eram eu la liceu, nu prea existu camere digitale. De fapt nu existau deloc. Și pozele pe care ni le făceam erau din acelea clasice, la aparate analogice, cu film, care trebuiau developate. Dar erau mișto.

album foto

Îmi aduc aminte că în primul sau al doilea an de facultate am fost să-mi cumpăr calculator. Și magazinul în care am intrat tocmai achiziționase cu 3000 de lei, în urma unei licitații, o cameră foto digitală. Era mică, nepretențioasă față de ce avem astăzi dar pentru acele vremuri - o noutate. Și se minunau angajații pe acolo de ea. Ca să aveți niște repere mai bune: pe atunci începeau să se răspândească telefoanele mobile. Nokia, Alcatel One Touch Easy dacă mai țineți minte, cărămizi. Și pe atunci apăruseră Pentiumurile, vorbim deci de P1 și ulterior P2. CD-urile erau și ele o noutate, filme nu prea vedeai decât în format mpg (echivalentul calitativ al casetelor video).

Ei, între timp lucrurile s-au schimbat. Astăzi tehnologia este atât de avansată încât nici nu mai putem concepe să nu avem telefoane încă de mici. Iar telefoanele fixe, clasice, s-au mutat la muzee. Mai mult, celularele au camere foto încorporate, de mare performanță, cu rezoluție fină, ba chiar au și procesoare cu mai multe nuclee. Și ne punem toți pe Facebook, Flickr și Instagram poze cu noi, selfie-uri, în culori și detalii inaccesibile părinților noștri.

Unul din dezavantajele avansului tehnologic este că le face zile fripte fotografilor de profesie. De exemplu, să zicem că ai ca pasiune fotografiile, prelucrarea imaginilor în general, ba chiar faci niște cursuri în domeniul ăsta, după care vrei să te angajezi undeva sau să prestezi servicii pe această nișă. Problema este că cine mai apelează la tine? Că deja toți se cred experți, având aparate ce fac poze decente. Sigur, îți poți face simțită prezența pe net, și sunt deja multe site-uri apărute. De exemplu, aici gasesti fotograf nunta cu oferte pentru filmări nunți, botezuri etc. Dar câtă lume mai apelează la tine? Îți va fi greu să-ți faci un nume și vei avea concurență.

Pentru mine însă amatorismul rămâne ieftin. Iar albumele clasice, cu poze pe care le poți atinge, își păstrează locul binemeritat în căsuța cu amintiri, având aceeași valoare pe care o au astăzi cărțile clasice, tipărite încă pe hârtie.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă