Pași mici vs pași mari

Zilele acestea mi-am izolat apartamentul. A costat un sac de bani, că are suprafața mare. Dar mi-am făcut un calcul simplu: să zicem că economisesc un 20% pe lună (iarna) la căldură. Numai 20%. Până la pensie tot îmi scot investiția. :) După care rămân cu blocul izolat. Este o investiție, de viitor. Pe termen lung am de câștigat. Apropo, am constatat cu ocazia asta că izolația ține răcoare pe timp de vară, ceea ce iarăși e mișto.

pași

Trăim într-o lume în care suntem amăgiți de prețuri mici, cu care însă cumpărăm lucruri care expiră repede. După care le înlocuim. Cu alte lucruri de scurtă durată. În timp, dăm o grămadă de bani, pentru că nu suntem capabili să adunăm o sumă mai mărișoară la început. Ceva mai devreme am intrat pe un site și am văzut un scaun cu masaj. Mai țineți minte scaunul directoral de care vă ziceam parcă acum o săptămână? Mno, ăla-i mic copil. Ăsta-i cu afișaj electronic, cu programe de masaj, cu chestii, cu trestii. Best buy, 26% reducere. Undeva la 3700 de lei. O căruță de bani, nu?

Cei de pe site se obligă să vă facă o ofertă mai bună dacă găsiți în altă parte mai ieftin. Și vă asigură că n-o să găsiți. Suma este totuși imensă raportat la venitul mediu pe economie de la noi. Pe de altă parte, oferta nu se adresează celor care trăiesc de azi pe mâine. Dar să luăm cazul oamenilor cu bani. Un afacerist, un director va prefera uneori să meargă la un salon de masaj. De ce? Pentru că pur și simplu își permite. Și pentru că stresul, viața sedentară, munca de birou predispun organismul la tot felul de afecțiuni ale spatelui și coloanei. Alții vor urma ședințe de masaj terapeutic pentru că au nevoie, pentru că au avut diverse afecțiuni și medicul i-a trimis acolo astfel încât starea lor să se amelioreze.

Dar orice masaj costă. Și dacă te gândești în perspectivă, n-ar fi mai avantajos să dispui de propriul tău scaun care să te maseze, la orice oră din zi și din noapte, acasă la tine, fără să pună întrebări, pe deasupra gratuit? Dai mulți bani pe el când îl cumperi dar după aceea îl ai o viață. Sau mă rog, până se strică. În timp, îți amortizezi investiția, căci nu mai ai nevoie să mergi la maseori profesioniști. Și îl poți folosi zilnic, pentru o sănătate excelentă.

Un alt exemplu. Îți faci un împrumut la bancă ca să-ți mobilezi camera. Pentru că îți poți permite niște rate de 2-300 de lei pe lună. Dar în timp, plătești mult mai mult decât ai dat pe mobilă. N-ar fi fost mai bine să dispui de banii respectivi la început?

Din păcate, românul nu prea are bani. Dar poate nici educația folosirii corecte a lor și a economisirii.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă