Când toată lumea se pricepe la orice

Zilele trecute mi s-a ars un bec în bucătărie. Evenimentul a fost violent, s-a produs un fel de bubuitură și s-a luat curentul în toată casa. Ce credeți că am făcut? Păi, la tabloul electric de afară am o siguranță care se decuplează automat în cazul unor scurt-circuite, pentru a proteja rețeaua electrică din interior. Așa că m-am dus și am cuplat-o la loc, după care curentul a revenit, după care n-am mai făcut nimic, că deja era seară și nu mai aveam de intrat în bucătărie.

bec

A doia zi însă am schimbat becul. Partea care se infileta se lipise de dulie așa că atunci când s-a ars, becul s-a și rupt de la bază, și de aici bubuitura respectivă. Am avut puțin de lucru până am reușit să-l deșurubez complet și să curăț dulia de resturi, timp în care evident am oprit curentul. Și mă gândesc că asta n-a fost chiar așa de mare lucru pentru mine, dar există fără îndoială persoane care nu s-ar fi băgat, apelând la un electrician. Mai ales într-un oraș mare, unde găsești ușor pe net site-uri ca www.electirician247.ro. Ceea ce nu-i deloc un lucru rău, din contră, e chiar indicat.

Problema apare când, în astfel de cazuri, nu apelezi la specialiști și ești depășit de situație. Știu, o să ziceți că ce-i a schimba un bec, toată lumea se pricepe. Asta e problema cu noi, toți ne pricepem la orice, mai ales fotbal, femei și politică. Dar în realitate nu-i chiar așa: dacă ne-am pricepe toți la fotbal atunci am putea toți să ajungem fotbaliști sau arbitri, dacă ne-am pricepe toți la femei atunci nu am avea atâtea divorțuri iar dacă la politică s-ar pricepe măcar cei care o fac, n-am merge treaba atât de rău în țară.

Acum câțiva ani, am citit un articol într-un ziar despre niște pescari braconieri. Adică știți voi, pescari care folosesc metode ilegale pentru a prinde pești pe care n-ar avea voie să-i prindă în apa sau perioada respectivă. Tipii pescuiau într-un lac. Metoda lor implica folosirea unei plase, pentru că e mult mai ușor să-i prinzi la grămadă, decât să dai la undiță. Și a curentului. Adică băgau niște sârme în apă, și prin ele curent electric, astfel încât peștii erau electrocutați, se ridicau apoi la suprafața apei și erau prinși în acele plase. Metoda nu era nouă și o folosiseră cu succes până atunci în mai multe locuri. Dar în acea zi, ghiciți cine a murit în afară de peștii din acel lac? Ați ghicit, cei doi.

În cincluzie, cum ziceam și în titlu, românul se pricepe la orice. Dar, uneori, poate ar fi mai bine să n-o facă. Aviz amatorilor.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă