Apa trece, pietrele rămân

După cum probabil vă așteptați dacă îmi citiți blogul cu regularitate, astăzi nu voi vorbi despre proverbe și zicători. Nu pentru că ele n-ar avea o valoare semnificativă, ci pentru că blogul de față este unul axat pe tehnologie. Tehnologia este și de această dată în prim plan, articolul de față tratând subiectul filtrelor.

filtru de cafea

Ce este un filtru? În cuvinte simple, un dispozitiv care separă ceva, care reține unele particule în timp ce altora le permite să treacă. În această categorie intră filtrele de la stațiile de epurare a apei, care curăță apa și o fac potabilă (iar acum poate înțelegem de ce, când plouă abundent, se ia uneori apa: volumul de apă care trebuie filtrată este mult mai mare), filtrele la coșurile cu fum ale marilor întreprinderi, cu rol de a nu lăsa noxele să se propage în atmosferă, și exemplele pot continua.

Dar lucrurile nu se rezumă la filtre pentru utilaje, prezente în industrie. Chiar și filtrele pentru cafea, de uz casnic, sunt construite pe baza aceluiași principiu al separării. Și, pentru că blogul de față îl citiți intrând pe net de pe un calculator sau laptop, chiar și lumea IT este plină de filtre. Pagina de logare de pe mail sau de la panoul de control al unui site pe care îl administrați este, în ultimă instanță, tot un filtru, cu rol de a permite accesul doar celor care dețin parola corectă. Dacă ne gândim la modul ăsta, lumea digitală este plină de filtre.

Însă cel mai simplu și vechi model al filtrului îl găsim pe vremea când încă nu existau calculatoare. Și anume în cazul sitei. Da, banala sită, prezentă în bucătăria și gospodăria omului comun, prin care se cernea de exemplu făina, este probabil primul filtru construit de cineva în interesul omului.

Ce concluzii s-ar putea trage după toate aceste observații? Părerea mea este că cele mai noi tehnologii și invenții sunt bazate pe principii simple, folosite de mii de ani de către oameni în viața de zi cu zi. Ceea ce înseamnă că și pe viitor, oricât de mult va avansa tehnologia, principiile de la baza ei vor rămâne aceleași.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă