Adio profiluri Yahoo

Yahoo va renunța în curând la profilurile publice ale utilizatorilor. De unde știu? Pentru că zilele trecute, intrând pe mailul de Yahoo pentru a-mi configura profilul, am fost întâmpinat de următorul mesaj (click pe imagine pentru mărire):

profiluri Yahoo

La început a fost Yahoo 360. O platformă bogată, cu bloguri încorporate. Ulterior, Yahoo a renunțat la partea de bloging și a restrâns profilurile. Iată că acum va renunța de tot la ele. Veți avea în continuare posibilitatea să vă setați un avatar pe contul Yahoo, dar nu veți putea vedea profilurile altor utilizatori Yahoo. O discuție interesantă pe această temă aici.

Desigur, cei care folosiți Yahoo doar pentru mail nu aveți de ce să vă faceți griji, nu veți fi cu nimic restricționați. Veți putea primi și trimite mailuri în continuare, la fel ca mine. Pentru că da, și eu folosesc mailul de la Yahoo. De ce, s-ar putea întreba unii, când este atât de lame? Răspunsul poate într-un alt articol.

Albume și selfie-uri

Mai țineți minte albumele cu poze din copilărie? Și nu mă refer la voi, ăștia din generația nouă, ci la cei care să zicem ați sărit de 30 de ani. Adică cei de-o vârstă cu mine. Pentru că pe vremea mea, adică când eram eu la liceu, nu prea existu camere digitale. De fapt nu existau deloc. Și pozele pe care ni le făceam erau din acelea clasice, la aparate analogice, cu film, care trebuiau developate. Dar erau mișto.

album foto

Îmi aduc aminte că în primul sau al doilea an de facultate am fost să-mi cumpăr calculator. Și magazinul în care am intrat tocmai achiziționase cu 3000 de lei, în urma unei licitații, o cameră foto digitală. Era mică, nepretențioasă față de ce avem astăzi dar pentru acele vremuri - o noutate. Și se minunau angajații pe acolo de ea. Ca să aveți niște repere mai bune: pe atunci începeau să se răspândească telefoanele mobile. Nokia, Alcatel One Touch Easy dacă mai țineți minte, cărămizi. Și pe atunci apăruseră Pentiumurile, vorbim deci de P1 și ulterior P2. CD-urile erau și ele o noutate, filme nu prea vedeai decât în format mpg (echivalentul calitativ al casetelor video).

Ei, între timp lucrurile s-au schimbat. Astăzi tehnologia este atât de avansată încât nici nu mai putem concepe să nu avem telefoane încă de mici. Iar telefoanele fixe, clasice, s-au mutat la muzee. Mai mult, celularele au camere foto încorporate, de mare performanță, cu rezoluție fină, ba chiar au și procesoare cu mai multe nuclee. Și ne punem toți pe Facebook, Flickr și Instagram poze cu noi, selfie-uri, în culori și detalii inaccesibile părinților noștri.

Unul din dezavantajele avansului tehnologic este că le face zile fripte fotografilor de profesie. De exemplu, să zicem că ai ca pasiune fotografiile, prelucrarea imaginilor în general, ba chiar faci niște cursuri în domeniul ăsta, după care vrei să te angajezi undeva sau să prestezi servicii pe această nișă. Problema este că cine mai apelează la tine? Că deja toți se cred experți, având aparate ce fac poze decente. Sigur, îți poți face simțită prezența pe net, și sunt deja multe site-uri apărute. De exemplu, aici gasesti fotograf nunta cu oferte pentru filmări nunți, botezuri etc. Dar câtă lume mai apelează la tine? Îți va fi greu să-ți faci un nume și vei avea concurență.

Pentru mine însă amatorismul rămâne ieftin. Iar albumele clasice, cu poze pe care le poți atinge, își păstrează locul binemeritat în căsuța cu amintiri, având aceeași valoare pe care o au astăzi cărțile clasice, tipărite încă pe hârtie.

Parteneriat între Yahoo și Mozilla

În mod clar, Yahoo nu mai este ce a fost odată, din punct de vedere al căutării. Doborât de pe locul 1 de - pe atunci tânărul - Google, astăzi a ajuns într-o postură destul de șifonată. Dar noul CEO Yahoo, Marissa Mayer, pare hotărâtă să-l readucă în prim-plan, cu orice preț. Asta pare să fie motivația din spatele noului parteneriat dintre Yahoo și Mozilla, valabil în SUA pentru următorii 5 ani.

Marissa Mayer

Anul acesta a expirat înțelegerea dintre Google și Mozilla, conform căreia Google a fost motorul de căutare implicit în Firefox. Iar șefii de la Mozilla s-au gândit să exploreze mai multe opțiuni. Motivând mai buna servire a utilizatorilor și celelalte blablauri, Chris Beard (CEO Mozilla) a declarat că începând de acum, compania lui va adopta o poziție regională. Astfel, de luna viitoare în SUA motorul implicit de căutare al browserului Firefox va fi, timp de 5 ani, Yahoo, atât pe desktop cât și pe dispozitivele mobile. În Rusia Firefox optează pentru Yandex în timp ce în China preferat va fi Baidu.

Desigur, Google rămâne o opțiune posibilă, doar că nu implicită. Exceptând Europa, așa că noi, românii, nu avem de ce să ne facem griji că va mai trebui să setăm ceva în plus în browserul nostru. Dacă cumva folosim Firefox. Pentru că în ultimii ani, procentul de utilizare al acestui browser a scăzut undeva sub jumătate din cel corespunzător lui Chrome, care conduce acumd detașat în topul preferințelor utilizatorilor. Și care da, este produsul celor de la Google.

Mai multe informații aici.

Mozilla lansează un nou browser, pentru designeri web

Cei de la Mozilla lucrează la un nou browser, gândit special pentru programatori și designeri web. Anunțul a fost făcut cu ceva timp în urmă pe blogul oficial.

Firefox Developer Edition

Am descărcat și instalat browserul lor, în faza în care se află acum. Îl puteți lua și voi de aici. Browserul este un frate geamăn al Firefoxului, de fapt așa se și numește, Firefox Developer Edition. Seamănă la interfață cu Firefoxul clasic dar are un sistem de taburi mai frumos, fără interfața Australis (cu taburi rotunjite), și pe un fond albăstrui-închis. După cum se vede din imagine, este în versiunea alfa, adică descărcat de pe canalul oficial Aurora.

Pe măsură ce voi utiliza instrumentele pe care le pune la dispoziție, voi putea reveni cu amănunte.

Joaca de-a vânătorii

Zilele trecute am revăzut filmul Spy Game. Foarte bun film, cu Robert Redford și Brad Pitt. Și este la un moment dat, cam spre începutul lui, o fază, în care Robert (pe post de ceva șef CIA) îl întreabă pe Brad Pitt (în rolul unui simplu soldat ce urma să fie folosit ca lunetist pentru a-l anihila pe un general terorist) unde a învățat să tragă. Iar replica lui Pitt este: „La cercetași”. Și pentru că am amintit de film, să vă prezint trailerul, unde apare și faza de care v-am zis:


Probabil știți, pe lângă o grămadă de frății pentru bărbați și sororities pentru fete, pe diverse teme, americanii au cluburi de boyscout, sau cercetași. Sunt populare mai ales printre tineri, chiar copii, și s-au făcut inclusiv filme pe tema lor sau cel puțin unde apar referiri la ele. Ce fac acolo oamenii? Păi  învață gen să supraviețuiască, să ia urma cuiva în pădure, să vâneze, sigur că multe din aceste activități au rol de destindere și distracție, camping, întreceri între ei, concursuri de luptă cu arme cu vopsea, tot tacâmul. Cum ziceam, probabil știți.

La noi nu prea am văzut așa ceva, dar am văzut destui oameni pasionați de vânătoare. Bine, când eram copii, și noi mergeam prin pădure, chipurile să vânăm. Ne adunam la unul dintre noi care avea casă în apropierea unui deal sau a unei păduri, ne echipam corespunzător (adică cu trening sau ce aveam noi mai lejer), ne luam rucsacii cu checul pregătit de mame în spate și armele, ceva săbii din lemn sau arcuri și săgeți, din câte rețin, și purcedeam la drum. Evident că niciodată nu prindeam nimic, dar întotdeauna ne simțeam super în aceste ieșiri.

costum-vanatoare-waldhar

Dar toate lucrurile ăstea, boyscout, ieșiri în verde, sunt și erau jocuri. Există însă și vânătoare pe bune, practicată de inși pasionați de așa ceva, cu puști reale cu alice, cu binocluri și tot echipamentul necesar. Atât la case mai mici, și vă pot da exemplu un unchi de-al meu, cât și la case mai mari, și sunt sigur că ați văzut știri despre celebrele vânători organizate de Ion Țiriac sau la care participa Adian Năstase. Ei bine, pentru toți aceștia, există și magazine serioase cu arme și accesorii, de unde se pot cumpăra arme de vânătoare, cum ar fi baikal mp 153, echipament sau imbracaminte vanatoare și altele. Costumul Waldhar din imaginea de mai sus, de exemplu, care arată foarte bine, este preluat de pe un astfel de site.

Pentru că dacă mergi cu sabia de lemn la tine, probabil că o să te distrezi și atât. Dar dacă vrei și să mai și prinzi ceva, o să ai nevoie de un magazin de profil, de unde să-ți cumperi una-alta. Și nu cred că sunt atât de multe.

Flux Twitter, sortat după relevanță

Nu folosesc (încă) Twitter, din lipsă de timp. Sau poate tocmai lipsa de timp ar trebui să mă îndemne să-l utilizez, deoarece are faima de a favoriza discuțiile scurte, concise și sintetice. Este și firesc, având în vedere că mesajele transmise nu pot depăși 140 de caractere fiecare. În orice caz, până când voi deveni un utilizator activ la ei, mă mai țin și eu la curent cu noutățile.

Prima la dreapta pe Strada IT

În acest articol o să vă prezint un magazin virtual care vinde lucruri despre care scriu de obicei pe blogul ăsta. Adică calculatoare, cooling pad-uri, gadgeturi, telefoane, laptopuri, tablete, carduri, softuri și jocuri etc. După cum probabil ați văzut intrând pe primul link, magazinul se numește StradaIT.ro. Și are într-adevăr un design în acord cu numele, pentru că sus în dreapta văd două căsuțe, una pentru logare iar cealaltă pentru coșul de cumpărături, care arată ca niște indicatoare stradale.

geanta laptop Targus

Există și alte elemente care mă fac să-i numesc pe cei din spatele firmei inventivi. Spre exemplu, în toate magazinele de gadgeturi găsiți și stickuri USB cu modele fancy, sau care iau forma unor jucării ori personaje de basm, pentru copii. Dar nu toți au avut ideea de a crea o rubrică dedicată special celor mici, adică o categorie pentru astfel de produse, și de a o promova în prima pagină. Mișto. Un alt punct tare, transportul este foarte ieftin dacă îți cumperi ceva de la StradaIT. Chiar gratis, dacă ești bucureștean și cumperi de cel puțin 100 de lei, sau dacă te afli în provincie (oriunde pe teritoriul țării) și iei de peste 500 de lei. Iar dacă iei sub aceste valori, taxa de transport este de 10 lei în București și 25 de lei în țară.

Cât despre prețuri, nu m-am uitat atent, dar haideți să vedem împreună secțiuna de genti pentru laptopuri. În primul rând, modelele afișate sus sunt foarte faine. Dar sortarea se face în ordinea celor mai vândute. Prima din top fiind o geantă Targus, cu alb și maro, extrem de elegantă, la aproape 300 de lei, a cărei imagine am și preluat-o în articol. Spre surprinderea mea, se pare că românii preferă calitatea. Urmează o geantă neagră Serioux, care arată bine și costă 54 de lei. Iar acestea sunt, rețineți, primele două produse în ordinea vânzării. Vă uitați voi mai departe dar nah, concluzia ar fi că găsiți de toate pentru toți.

Dacă mai au și relații bune cu clienții și sunt serioși, atunci chiar nu le găsesc motive pentru a nu-i adăuga în lista magazinelor de urmărit atunci când dorim să cumpărăm diverse.

De ce vă merge încet netul

E plin internetul de plângeri de tipul: m-am abonat la cutare provider și am contract de 100 Mb/s, dar câteodată internetul îmi merge ca melcul. Și sigur, plângerile se transformă uneori în adevărate melodrame, cu să vedeți, am sunat la serviciul cu clienții și mi-au zis că e încărcată rețeaua, sau m-au pus să dezactivez antivirusul și să încerc din nou să mă conectez, sau au fost niște nesimțiți, iar mie problema nu mi s-a rezolvat. Ei bine, astfel de probleme nici nu au cum să se rezolve. Mai mult, nici măcar nu aveți dreptate în pretențiile pe care le formulați. Mai jos o să vă explic de ce.

viteza la net

Faptul că pe contractul dvs scrie 100 Mbps nu înseamnă că aia e viteza cu care trebuie să meargă internetul non-stop. Ci că ăla e vârful, până acolo ajunge. În zilele senine, ca să zic așa, când rețeaua e mai liberă, poate vă apropiați de acel vârf. Altfel, vă veți situa undeva între acel maxim și zero, probabil de la mijloc în sus, după cum vă e norocul. De ce? Pentru că netul îl aveți la comun cu alții. Sigur că abonamentul și firul vostru duce 100 Mb/s dar banda totală este pusă la comun cu toți abonații: când unii dorm sau nu sunt online, vouă vă merge mai repede.

V-ați întrebat vreodată de ce pachetul office de la orice firmă mare, cum ar fi Business UPC, vine cu viteze începând de la valori mici, cum ar fi 5 Mbps? Păi cum vine asta? Că doar noi avem acasă 100 Mbps. Iar pachetele office se adresează evident firmelor, instituțiilor, adică entităților cu necesități mari de transfer și constanță a conexiunii. Și costă semnificativ mai mult. Păi simplu: acelea sunt viteze garantate. Ale voastre nu. E ca și cum ați merge undeva și ați lua autobuzul, la comun cu alții, sau un taxi numai pentru voi. Bandă separată, merge tot timpul cu cel puțin viteza de acolo, dar de regulă mult mai repede. Și evident, internet fibra optica, cele mai bune routere etc.

Așa că atât timp cât plătiți bilet de autobuz, o să vi se ofere condiții de autobuz. Asta însemnând că într-un fel e de așteptat să nu vă meargă netul bine tot timpul, și nu ar trebui să faceți caz pentru asta. Decât dacă, mno, vă merge mai tot timpul rău. Atunci da, puteți face ceva gălăgie.

Gânduri de primăvară?

Într-una din zilele ăstea trebuie să mă apuc să-mi fac curățenie prin casă. Nu vă pot descrie ce dezordine este prin anumite locuri, că altele sunt relativ puse la punct. Totuși, în ce privește lucrurile ăstea mici, gen hârtii, cărți, obiecte cu gabarit redus, aș putea să fiu mai ordonat. Gândul mi-a venit intrând pe o pagină cu niște rafturi metalice care arată foarte fain. De la Maxigel, o firmă de care n-am auzit până acum.

curatenie

Dar când deții bloguri, auzi despre diverse firme. După ce o să vă faceți și voi blog, o să înțelegeți. Ceea ce poate fi și util, că mno, avantajul nostru față de părinți sau bunici este că putem cumpăra pe net. Și găsim lucruri faine, pe care în magazin fie nu le-am găsi, fie le-am lua la prețuri mai mari. Așa, vrei să-ți usuci hainele și nu găsești nimic peste drum, intri pe net și cauți un uscator rufe electric și sigur îl vei găsi pe undeva. Ba poate chiar mai ieftin decât te-ai aștepta. Livrare acasă prin curierat rapid. Ok, de ăsta nu-mi trebuie, l-am dat ca exemplu.

Dar nu pentru toată lumea netul e o mină de aur. Pentru mine da, că sunt băiat. Fetele în schimb, odată intrate pe un magazin, nu se mai opresc din navigat. Au ajuns pe Maxigel căutând un raft și nu se opresc acolo, accesează pagina cu rufe, accesează pagina dedicată gospodinelor iar în final încep să te bată la cap să le cumperi un mixer profesional de bucatarie. :) Că dacă și-ar cumpăra ele, tot ar fi ceva. Dar nu, ele te bat la cap să le faci tu cadou, gen.

Pe mine, ca bărbat, mă atrag doar rafturile. Ok, mai multe lucruri în general (calculatoare, unele gadgeturi etc), dar mă refer la cazul acestui magazin. Și, după cum ziceam, cred că o să mă apuc de o curățenie generală. Dar mai prin primăvară așa...

Pe autostrada virtuală

Autostrada virtuală te poate ajuta să călătorești mai ieftin. Cum așa? Păi să vedem în primul rând ce înseamnă virtual. În caz că nu v-a picat fisa, este vorba despre net. Ceea ce poate o să vă facă pe unii să ridicați o sprânceană: cum adică poți să circuli mai ieftin pe net? Evident, pe net nu poți să circuli, decât de la un site la altul, nicidecul dintr-un oraș fizic în altul. Fizic nu putem circula decât cu mașina. Și totuși, netul ne ajută s-o facem mai ieftin.

Opel Speedster Turbo

De ce? Pentru că să presupunem că vi se strică tărăboanța, că-i veche și vai de mama ei, purtată ani de-a rândul pe șoselele patriei noastre, bogate în forme de relief. Șoselele, nu patria. Deci bun, s-a stricat și trebuie să-i înlocuiți niște piese. Evident, există service-uri auto, mergeți acolo și v-o repară băieții. Și vă trec pe factură piesa plus manopera. Numai că știți cum e? N-aveți niciun control asupra acestui preț. Și nu-i puteți verifica cât au dat pe acele piese. Sau ce, credeți că nu puteți fi furați decât la manoperă? Aha, știu: n-ați avut mașină niciodată și vă dați cu părerea.

Și acum vine alternativa spațiului virtual. Intri frumos pe net și cauți un magazin de piese auto, sau chiar mai multe, de ce nu. Și te duci frumos la categoria care te interesează. Ai Opel? Mergi la piese opel. Ai Ford? Mergi la piese ford. Ai Trabant? Mergi la... fier vechi. Site-urile auto sunt așa de mișto încât îți afișează toate tipurile de Opel, poți selecta fix ce model ai tu, vezi apoi tipul de motor, anul fabricației, poți merge pe caroserie, ulei, accesorii, sistem de frână etc, poți sorta produsele după preț, top cumpărări șamd. Alegi ce-i mai ieftin sau mai bun, adică ce-ți convine mai mult, fără să te păcălească nimeni. Și le primești acasă, prin curier, posibil chiar a doua zi.

Îți mai trebuie un prieten care să știe mecanică. În lipsa lui, te duci cu piesa ta la un atelier auto. Și cel puțin ai garanția că nu te fură decât la manoperă.

Cum ziceam, cu netul călătorești mai avantajos.

Comentarii

ZeList

Arhivă