Lemnul și multivalențele sale

Nu știu la voi, dar la mine prin zonă încă se mai încălzește lumea cu lemne. Adică cu sobe clasice, fie simple, fie de teracotă, așa cum vedeți probabil în unele filme românești vechi sau cum au bunicii voștri la țară. Și alții care vin de prin orașele mari la noi, și văd, nu contenesc să ne admire și să-și exprime nostalgia pentru mirosul acela de lemn ars, pe care nu l-ai mai simțit de când au fost la nu-știu-care cabană. Și să blagoslovească guvernul pentru frigul în care trăiesc, cu încălzire pe gaz.

Ok, avem și încălzire pe gaz, nu asta era ideea. Ci aceea că soluțiile tradiționale, clasice, se dovedesc în anumite situații cele mai bune. Și nu doar la eficiență ajung în top, ci și la calitate și rafinament. Astfel avem, de exemplu, mașini de lux cu bordul din lemn. Ei bine, nu mașinile constituie subiectul principal al acestui articol, ci casele. Dar tot din lemn.

casa din lemn

O casă pe structură din lemn, sau ecologică, se afirmă pe www.case-din-lemn.eu, este cea mai eficientă și avantajoasă când vine vorba de timp și bani. Desigur, lemnul nu este chiar din cel pe care-l aveți la ușă. Ci se folosesc materiale de tip OSB, sau plăci aglomerate, ce constau din așchii de diferite esențe, presate și impregnate cu cleiuri speciale și substanțe ignifuge. Rezultatul? Un material flexibil, cu care se lucrează ușor, atât de ușor că vă puteți avea propria căsuță în numai câteva săptămâni.

Iar aceast material... dar mai bine vă las să citiți singuri, accesând linkul anterior. Sau dacă locuiți prin Suceava, să apelați la ei, și vă vor trimite un specialist pe care îl puteți întreba tot ce vreți voi, și care vă va trasa chiar un plan al casei și vă va face o estimare inițială, cu materiale, cu tot, absolut gratis. Abia apoi voi urmând să vă decideți dacă da sau nu.

Casă
de piatrăecologică!

În pași de dans pe strada vieții

Astăzi asistăm la o rupere a omului de viața reală, de zi cu zi. Și la o socializare tot mai restrânsă, deoarece, nu-i așa, socializarea s-a mutat pe net. Oamenii comunică mai nou pe Facebook, pe Twitter, pe Skype și pe alte sisteme de mesagerie sau rețele sociale, ignorându-i pe cei de lângă ei. Și nu rare sunt ocaziile când intri într-un bar sau cafenea pentru a sorbi o ceașcă de ceai, ori de cafea, și vezi la mesele de lângă tine alți 20 de oameni care toți stau cu nasurile în telefoanele lor inteligente sau tabletele pe care și le iau cu ei peste tot.

nu avem wi-fi

Ceea ce-mi aduce aminte de o întâmplare citită mai demult pe un blog. O profesoară relata cum că a participat la o petrecere de copii, sau cineva participase și îi povestise pe urmă cum că la acel chef, micuții, în loc să se joace și zbenguiască ca toți copiii, au stat liniștiți și au jucat diverse jocuri pe telefoanele lor mobile. La final, gazda a concluzionat: ce petrecere reușită, ce copii cuminți!

Dar care sunt perspectivele de socializare ale unui astfel de copil, după ce va crește mare? Din punctul meu de vedere, există posibilitatea ca tehnologia să ne alieneze, să ne înstrăineze și să ne facă de fapt mult mai singuri. Unii copii vor dezvolta anumite fobii față de grupurile sociale sau vor deveni introvertiți, neputând socializa altfel decât virtual. Soluții există, cea mai simplă și directă implicând tocmai o socializare reală, în afara ecranului de sticlă, cu familia, prietenii și amicii tăi.

in pasi de dans

Dar există și soluții mai puțin folosite, totuși originale și foarte eficiente. Cum este înscrierea la o școală de dans. Dansul este o activitate fizică ce te armonizează și îți vindecă ca prin farmec anumite tare psihologice: incapacitatea de integrare socială, timiditatea, lipsa de încredere în tine sau complexele mai profunde, de natură sexuală. De asemenea, dansul îți poate mări foarte mult farmecul personal sau charisma. Din acest motiv, consider chiar că dansul are valențe terapeutice.

Majoritatea cursurilor terapeutice și de dezvoltare personală sunt scumpe. Așa că atunci când poți învăța să trăiești in pasi de dans cu numai 65 de lei (curs de 4 săptămâni, o ședință săptămânal), consider că viața ți-a așternut în cale o oportunitate minunată, la care nu-mi imaginez ce obiecții s-ar putea aduce. Așa că nu-mi rămâne decât să-ți urez mult succes pe ringul de dans, ție sau copilului tău!

Review de site: Royal Diamante

Pentru că tot am vorbit de bijuterii recent, azi am intrat pe un site cu lucruri fine și scumpe, made in Great Britain. Giuvaieruri de lux, cum le zice tag line-ul. Și anume Royal Diamante.

Site-ul are un design foarte elegant, curat, fără lucruri care să te distragă. Suprafața vizuală este acoperită cu cât mai multe produse, fără însă ca ele să pară nici un pic aglomerate. Din păcate, nu se adaptează rezoluției monitorului (nu știu dacă au versiune de mobil sau nu), deci acesta ar fi un minus, în rest însă nu prea am de ce să mă leg (ba da: de repetiția deranjantă a unor cuvinte ca inele logodnă, inele cu diamant etc, în paginile lor specifice, din motive evidente de seo - poziționare mai bună în Google).

bijuterie royal

Poziționare care nu pare să fie încă pe măsura calității produselor comercializate de ei, cel puțin din cât se poate deduce despre aceste produse fără să le cumperi. Produse care, cum ziceam, intră în categoria bijuteriilor. Nu știu cine a auzit de verighete Royal Diamante, dar mie îmi place foarte mult pagina. Bineînțeles, vorbim de cu totul alte produse decât cele pe care suntem obișnuiți să ni le arunce în față comercianții de duzină.

Bijuteriile celor de la Royal sunt toate, conform informațiilor de pe site, fabricate în Anglia. Peste 2400 de modele de înaltă calitate, gravate cu laser într-un atelier din Londra, garantate pentru 5 ani, livrate gratuit în 24 de ore oriunde pe teritoriul țării și al Europei! De altfel site-ul linkuit este doar versiunea românească a firmei în cauză, și puteți vedea jos în footer că au legături spre internațional: site-urile lor din Marea Britanie, Germania și Austria. Deci, marfă de calitate, e adevărat că pentru oameni cu bani, care își doresc această calitate. Nu poți compara o tablă ce lucește în bătaia Soarelui cu un diamant veritabil.

bijuterie royal

Tot de pe aces site aflu regula celor 4 c. Unde C-ul vine, pe rând, de la: culori, claritate, tăietură (cut în lb. engleză) și carate. Informații inedite, pe care puțini le cunosc. Știați de exemplu că diamantul are comportament de prismă, împărțind lumina într-un spectru de culori? Este ceea ce expică reflecțiile colorate mirifice pe care le are uneoi acest material nobil, și care l-au făcut, printre altele, celebru. Ar mai fi de discutat aici dar v-am pus link, puteți citi și singuri.

Site-ul are și o pagină de Facebook în limba română, cu peste 15000 de fani. De pe care am și preluat imaginile alăturate (click pe ele pentru a le vedea la o dimensiune ceva mai mare). Pagina e activă, ultima postare datează de acum 20 de ore.

bijuterie royal

Și apropo de partea cu Made in China: mi-a venit cânva ideea unei reclame mișto, pe care ar putea-o face cineva la televizor. De exemplu, un tip intră într-un magazin de bijuterii spre a-i cumpăra o verighetă logodnicei lui, și o întreabă ceva pe vânzătoare. Aceasta îi răspunde în chineză. În al doilea magazin la fel, abia în magazinul la care se face reclamă găsește pe cineva care vorbește româna. Sau, în cazul nostru, engleza. Nu-i doar glumă, desfaceți de curiozitate piesele calculatorului (telefonului etc) vostru și o să vedeți la producători Malaezia, Tailanda, China, Taiwan. Mână de lucru mai ieftină, deh.

În concluzie, un site minunat, cu produse de lux (dar fără a fi ostentative), a cărui mică popularitate (cel puțin conform PageRank-ului ca semnal important din partea Google) se poate datora faptului că articolele lui se adresează totuși persoanelor cu bani și pretenții, eventual cunoscătorilor, care nu sunt în număr prea mare.

Unde mergeți de revelion?

Ca în fiecare an, se apropie luna decembrie. Ca în fiecare ani, ne gândim pe unde să ne facem revelionul. Acasă cu familia, în țară cu prietenii sau poate undeva în străinătate? Ultima idee ne face cu ochiu. Ca în fiecare an, unii dintre noi nu avem posibilitatea asta, și ne rezumăm la primele două variante

Pentru cei care doriți să mergeți undeva, dar din păcate planetele nu s-au aliniat favorabil vouă în acest an și nu ați reușit să puneți suma necesară deoparte, în sensul că aveți o parte din ea dar nu suficient, există totuși o soluție care vă poate deveni salvatoare. Este vorba despre oferte turistice last minute sau de ultim moment. Linkul de mai sus vă duce pe un site unde găsiți astfel de oferte, care de regulă apar cu puțin timp înaintea plecării, în cazul nostru înaintea revelionului. De ce apar ele așa și de ce sunt avantajoase?

imagini din kenya

Dacă aveți timp, puteți citi acest articol explicativ despre ofertele last minute. Dacă nu, vă spun aici pe scurt. Să zicem că sunteți fericitul posesor al unui hotel de 5 stele în Kenya. Că dacă nu știți, kenienii au plaje, grădini tropicale, chestii; Africa nu-i așa de neprimitoare cum credem unii dintre noi. Deci, ca proprietar de hotel, o să-mi ziceți, v-ați rezolvat problema cu sejurul în străinătate, că deja sunteți străin, și cu locul de cazare, că aveți un hotel. De acord, doar că problema voastră (din această nouă postură) e alta: cum să faceți hotelul cât mai rentabil. Hotelul este recomandat pentru orice categorii de vârstă, iar voi ați pus prețuri atractive și v-ați pregătit de revelion. Totuși, au rămas câteva locuri neocupate. Pentru voi, asta înseamnă pierdere. Și atunci, pe ultima sută de metri, acordați un discount de 30% la camerele rămase libere, ca măcar să le ocupe cineva decât să stea goale. Pentru voi este mai avantajos să aveți un profit mai mic decât să nu aveți profit deloc de pe urma acestor locuri neocupate. Iar oferta cu care veniți în ultimul moment se numește, ați ghicit, last minute.

imagini din kenya

Sigur, lucrurile nu trebuie să se petreacă întotdeauna exact așa, dar ideea de bază rămâne: uneori apar ieftiniri la agențiile de voiaj, când nici nu te mai așteptai. În concluzie, tot ce-ți rămâne de făcut este să studiezi atent ofertele site-urile de turism și cine știe, poate vei găsi una care să te mulțumească și în care să te încadrezi și tu cu bugetul din dotare. Iar primul link din articol exact acolo duce, spre rubrica care centralizează toate ofertele de tip last minute de pe site-ul Geniul Travel.

Care site are vârfuri de 4600 vizitatori unici, în perioada asta. Și o grămadă de oferte de sezon, grupate pe categorii, numai pentru ceea ce ține de last minute. Avem de exemplu spre Austria, Grecia, Bulgaria etc. Iar rezultatele din listă pot fi filtrate după diverse criterii: numărul de stele ale hotelului, tipul mesei inclusă în ofertă (demipensiune, mic dejun, pensiune completă, all inclusive etc), tipul transportului (văd că pun la dispoziția celor interesați și călătorii cu autorcaul, pe lângă cele la care v-ați aștepta, cu avionul), cu alte cuvinte este un instrument util de căutare a ceea ce vă interesează. Dar puteți, desigur, căuta și alte site-uri de turism, care să vă ofere aceleași lucruri.

imagini din kenya

Și pentru că tot am vorbit de Kenya, dacă ar fi să merg undeva anul ăsta (ceea ce nu voi face), Africa mi-ar face cu ochiul. Sunt interesat de cultura și civilizația lor. Dar, cine știe, viața este lungă.

Evoluția aurului și argintului în decursul istoriei

De-a lungul timpului, metalele și pietrele prețioase au jucat un rol special în societatea umană. Ele au fost, în primul rând, apanajul oamenilor bogați, a elitei, simbol de putere și dominare. Nobilii aveau blazoane și sceptre încrustate cu pietre prețioase, regii foloseau sigilii și purtau coroane aidoma. Dar simbolistica acestor pietre și metale este mai profundă decât simpla stratificare socială bogat - sărac. Ele sunt, dacă vreți, un fel de semn al zeilor. Sau poate și mai mult al zeițelor.

inel de argint

Într-adevăr, cea mai proprie utilizare a lor a fost, încă din timpuri imemoriale, pe post de podoabe sau bijuterii. Utilizare ce s-a păstrat nealterată până azi. Și care fată nu adoră să-și prindă la gât un colier minunat sau să-și pună pe deget niște inele de argint ca în imaginile alăturate? Că nu orice material se pretează la a fi purtat pe corpul nostru, se poate vedea foarte ușor în întâlnirile noastre de zi cu zi. Un lănțișor ieftin, din ceva material chipurile suflat cu aur, de fapt un înlocuitor al lui, va apărea ochiului experimentat drept kitsch, tăblărie. O brățară din argint fin lucrată, va conferi purtătoarei ei o notă de eleganță, stil, rafinament, noblețe, distincție și chiar senzualitate.

bratara din argint

Dacă ne-am apleca asupra materialelor prețioase, am constata că două dintre ele ies în evidență în mod special. Este vorba despre aur și argint. Pe acestea două le putem numi fără să greșim regle și regina regnului mineralo-metalic, dacă se poate măcar forma cuvântul ăsta compus. Importanța lor le-a făcut să fie preluate în numeroase ramuri sau domenii de studiu: în numerologie (numărul de aur), în geometrie și arhitectură (proporția de aur), în chimie (argintul viu), ba chiar în religie, astrologie și științele oculte. Acolo unde, treptat, aurul a devenit un simbol diurn, solar, masculin, în timp ce argintul a început să coloreze tot mai mult veșmintele crăiesei nopții, Luna.

Fără îndoială că dacă aurul reprezintă forța masculină dominatoare, atunci argintul reflectă pe suprafața lui ondulările și delicatețea unui trup feminin. Cum ziceam, la început ele apăreau în diverse bijuterii pe care nu le purtau decât nobilii. Deși nu s-ar putea spune că oamenii de rând nu se împodobeau, doar că ei foloseau scoici, obiecte din lemn sau chiar sticlă. Revenind la zilele noastre, aurul și argintul sunt accesibile oricui, dar felul în care ne împodobil cu ele a rămas în esență neschimbat. Poate unii o să ziceți că am devnit mai inventivi, și că tinerii de azi folosesc bijuterii care se asortează cu hainele lor (și ele la modă) sau își fac piercinguri în cele mai inedite zone corporale. Dar o să vă aduc aminte că aceste piercinguri erau (și încă sunt) o practică normală la foarte multe triburi africane, de exemplu.

perle

Privind retrospectiv, am putea spune că în decursul mileniilor oamenii și-au schimbat fundamental și repetat modul de a trăi, locuințele, orânduirile sociale (trecând de la sclavagism la democrație), sistemele de valori, cunoștințele despre lume și viață, ajungând astăzi capabili să zboare pe Lună sau să facă alte lucruri nemaivăzute, dar aurul și argintul și-au păstrat nealterate în conștiința lor proprietățile, simbolisitca, utilizarea și valorea. Așa încât chiar azi ele se folosesc ca sisteme de referință mai bune decât monedele diverselor țări atunci când e vorba de valoarea (prețul) unor lucruri sau ca barometru al bogăției.

sursă foto: La Femme Coquette

Jobul de paznic

Una dintre cele mai lejere și avantajoase meserii este aceea de paznic. Bine, nu mă refer acum la joburi în cadrul unor firme de pază și securitate, sau de bodyguarzi, cum este de exemplu www.elitebodyguard.ro, unde ți se cer niște calități speciale (experiență, condiție fizică, poate ceva sport tipic - box, jujotsu etc, sociabilitate, prezență agreabilă, costum șamd). Mă refer la banala și clasica slujbă de paznic să zicem la o intreprindere, sau la un depozit de materiale.

paznic

De ce spun asta? Păi cunosc un depozit de mărfuri alimentare pentru a cărui pază sunt angajați trei oameni. Este necesar să fie trei, din cauza nu-știu-cărei legi, trebuie respectat un anumit număr de ore pe zi, nu poți ține un singur om. Așa e legea. Deci, sunt trei. Teoretic, ei asigură paza non-stop. Practic, doar începând de după-masă, când angajații de la acel depozit își încheie programul de lucru și merg acasă. Și să vedem cum se desfășoară serviciul unui asemenea „agent de securitate”.

La orele 16 individul se prezintă la lucru. Da' uneori poate fi la 17 sau 18, că nu prea îl verifică nimeni. E singur la locul de muncă. Teoretic, trebuie să păzească depozitul. Practic, nu vine nimeni să-l spargă. Omul nostru stă în biroul lui la căldură, se uită la televizor iar noaptea se culcă. Că are pat. Afară este legat un câine, care latră dacă apare ceva suspect. Dimineața se trezește și merge acasă, hodinit cum se zice la noi prin Ardeal. A doua zi vine al doilea paznic, iar a treia zi - al treilea. Abia o dată la trei zile îi vine din nou rândul.

Deci boierie mai mare ca asta, vă spun eu, nu există. Dezavantajele sunt puține: trebuie să stai de pază și în weekend sau de sărbători, după cum îți vine rândul, și să ai făcut ceva curs în domeniu. Dar spuneți voi dacă 10 zile pe lună e mult! Și ce faci în ălea 10? Dormi. Iar la salariu, spor de noapte, spor de condiții grele, în fine, uneori venitul lui depășește pe cel al unui angajat plătit mai slab din acel depozit.

Sigur că între meseria asta și aceea de agent de pază pe bune, sau de bodyguard, există niște diferențe notabile. Și sigur că dacă chiar s-ar pune problema unui jaf, ar fura depozitul cu paznic cu tot, vorba aia. Până atunci însă, unul din amicii mei care chiar lucrează la depozitul în cauză, face demersuri ca să renunțe la jobul lui și să treacă pe post de paznic. Eu îi urez succes. :)

Prima zi de grădi

In toamna asta puiutul meu a mers prima data la gradi... Nu va spun ce agitatie a fost cu inscrierea care, in tara asta, incepe undeva... cu un an in urma. Inca de atunci trebuie sa cauti, sa te interesezi ce gradinite exista, care ofera conditii mai bune, ce programe educationale pun la dispozitia copiilor, ce fel de educatoare au, cat de pregatite sunt ele si, nu in cele din urma, cat de scumpa este toata distractia! Nebunia asta ii costa pe parinti niste luni de alergatura, nervi, cautarea unor relatii care sa te introduca la... sau la... pentru a mai sari un pic peste birocratia omniprezenta in aceasta tarisoara.

Comentarii

ZeList

Arhivă