Când toată lumea se pricepe la orice

Zilele trecute mi s-a ars un bec în bucătărie. Evenimentul a fost violent, s-a produs un fel de bubuitură și s-a luat curentul în toată casa. Ce credeți că am făcut? Păi, la tabloul electric de afară am o siguranță care se decuplează automat în cazul unor scurt-circuite, pentru a proteja rețeaua electrică din interior. Așa că m-am dus și am cuplat-o la loc, după care curentul a revenit, după care n-am mai făcut nimic, că deja era seară și nu mai aveam de intrat în bucătărie.

bec

A doia zi însă am schimbat becul. Partea care se infileta se lipise de dulie așa că atunci când s-a ars, becul s-a și rupt de la bază, și de aici bubuitura respectivă. Am avut puțin de lucru până am reușit să-l deșurubez complet și să curăț dulia de resturi, timp în care evident am oprit curentul. Și mă gândesc că asta n-a fost chiar așa de mare lucru pentru mine, dar există fără îndoială persoane care nu s-ar fi băgat, apelând la un electrician. Mai ales într-un oraș mare, unde găsești ușor pe net site-uri ca www.electirician247.ro. Ceea ce nu-i deloc un lucru rău, din contră, e chiar indicat.

Problema apare când, în astfel de cazuri, nu apelezi la specialiști și ești depășit de situație. Știu, o să ziceți că ce-i a schimba un bec, toată lumea se pricepe. Asta e problema cu noi, toți ne pricepem la orice, mai ales fotbal, femei și politică. Dar în realitate nu-i chiar așa: dacă ne-am pricepe toți la fotbal atunci am putea toți să ajungem fotbaliști sau arbitri, dacă ne-am pricepe toți la femei atunci nu am avea atâtea divorțuri iar dacă la politică s-ar pricepe măcar cei care o fac, n-am merge treaba atât de rău în țară.

Acum câțiva ani, am citit un articol într-un ziar despre niște pescari braconieri. Adică știți voi, pescari care folosesc metode ilegale pentru a prinde pești pe care n-ar avea voie să-i prindă în apa sau perioada respectivă. Tipii pescuiau într-un lac. Metoda lor implica folosirea unei plase, pentru că e mult mai ușor să-i prinzi la grămadă, decât să dai la undiță. Și a curentului. Adică băgau niște sârme în apă, și prin ele curent electric, astfel încât peștii erau electrocutați, se ridicau apoi la suprafața apei și erau prinși în acele plase. Metoda nu era nouă și o folosiseră cu succes până atunci în mai multe locuri. Dar în acea zi, ghiciți cine a murit în afară de peștii din acel lac? Ați ghicit, cei doi.

În cincluzie, cum ziceam și în titlu, românul se pricepe la orice. Dar, uneori, poate ar fi mai bine să n-o facă. Aviz amatorilor.

Recondiționarea discurilor optice vechi

Se petrece în SUA și Marea Britanie, unde compania Decluttr preia orice CD sau DVD original, folosit sau de care nu mai aveți nevoie, contra cost. De ce? Simplu, pentru că le revinde. Prețul pe care-l veți primi pentru un disc variază în funcție de diverși factori (disponibilitatea pe site-uri ca Amazon sau eBay, cât de repede se vinde etc) dar este de minim 50 cenți și orice disc este acceptat.

dvd
dvd via Kristin Brenemen
Politica de a accepta orice disc este pentru a-și face clienți. Adică, ce-ar fi dacă ți-ar returna primul disc? Poate ai renunța, sau n-ai mai dori să încerci să le trimiți și alte discuri, sau nu i-ai recomanda prietenilor. Așa, chiar dacă să zicem primul disc conține un album banal și deloc căutat, sau de la ceva artist obscur, poate al doilea disc va fi unul mult mai bun, pe care ei îl vor putea valorifica. Pentru că, deși vânzările de astfel de discuri vechi (CD-uri și DVD-uri) au scăzut considerabil în ultimul timp, Decluttr se descurcă să le revândă și chiar să facă un profit consistent.

Chiar și jocurile electronice sunt preluate de această firmă, care suportă inclusiv taxele poștale. Există o singură condiție: trebuie ca discurile să fie originale și carcasele la fel. Deci dacă ați pierdut coperta sau s-a șters imaginea de pe disc, nu o să vi-l primească. E adevărat, ar fi probabil bine și să locuiți în una din cele două țări menționate mai sus...

Mai multe aici.

Este mort PageRank-ul?

De o vreme încoace, văd deseori pe net și pe bloguri următoarea întrebare: A murit PageRank-ul? Adică mai are vreo relevanță faptul că ai PR de 3 sau de 1 sau de 5 pentru tăria linkurilor pe care le poți oferi? Întrebarea vine pe fondul a numeroase sugestii făcute de cei de la Google de-a lungul timpului către webmasteri, îndemnându-i pe aceștia din urmă să nu mai fie obsedați de PageRank, asta în condițiile în care PR-ul devenise Tatăl Nostru al oricărui SEO-ist și element de referință în vânzările de linkuri. Așa că... este mort PR-ul?

Cum să faci un site atrăgător

Dacă ai un business online oricât de mic, sau vrei să-ți faci unul, va trebui să aplici niște principii simple dar utile și necesare, care în esență vor converti o cât mai mare parte din vizitatorii tăi din Google în clienți fideli. Adică cumpărători ai produsului tău sau utilizatori ai serviciilor oferite de tine. Iar când spun business online, mă refer la orice site care poate realiza această conversie, adică poate să-ți aducă bani. Exemplul pe care o să discut în continuare este al unui site erotic, sau mă rog, site-ul unui salon de erotic massage.

prezentare masaj erotic

De ce „erotic massage” și nu „masaj erotic”? Pentru că n-ar fi o idee rea să te adresezi întregului mapamond, nu doar vorbitorilor de limbă română. În fond, asta face internetul, anulează distanțele fizice, dărâmă barierele spațiului și chiar de limbă, cultură etc. Desigur, trebuie și ca serviciul sau produsul tău, nu doar site-ul, să se poată adresa tuturor acestor oameni. În cazul nostru, poate un salon de masaj erotic satisface și nevoile, să zicem, unor vorbitori de engleză? Evident că da, pentru că este situat în capitală și avem zilnic turiști care ne vizitează. Deci un prim punct în mimus la capitolul „acoperire”, deoarece site-ul din exemplul nostru este pe un domeniu cu extensia .ro și conține doar text în limba română.

Al doilea capitol ține de cât de bine arată și atrage acest site. Nu de produsul în sine, ci de aspectul paginii web, care trebuie să nu-l facă pe vizitator să iasă în secunda doi, ci să devină interesat să citească mai departe și să afle despre produs. La acest capitol avem mai multe lucruri care pot fi discutate. Tema site-ului este ok, în plus se adaptează pentru orice rezoluție și deci se vede bine și pe mobil, ceea ce-i un avantaj. Culorile sunt plăcute, ambianța e primitoare, aproape că te simți în salonul respectiv, învăluit de suave parfumuri și masat de fete senzuale, deci avem încă un plus la capitolul prezentare. Nu prea există elemente de discomfort, exceptând poate acel mic banner în formă de steluță cu anunțul de 4 masaje + 1 gratis, care se suprapune uneori peste partea cu text.

Abia la capitolul 3 vine produsul în sine, care în cazul nostru este un salon de masaj erotic. Acum, ca să-l evaluăm obiectiv, ar trebui să fi beneficiat de serviciile prestate acolo, ceea ce nu este cazul meu și probabil nici al majorității vizitatorilor din Google. Așa că o să deducem ce putem de pe urma datelor pe care le avem pe  pagina web. În primul rând, salonul oferă o adresă și niște date de contact, care sunt ușor de observat. Apoi, există o secțiune cu galeria de imagini a fetelor care lucrează acolo. Ceea ce iarăși este un indicator al calității, pentru că există multe saloane de masaj care folosesc imagini preluate de pe Google sau nu oferă deloc indicații vizuale. Mai departe, fetele au chipul ușor blurat, ceea ce înseamnă că firma în cauză ține la intimitatea și caracterul privat al activității angajatelor, și deci și al clienților.

Ținând cont și că oferta de preț este variată, flexibilă (poți merge la ei sau poți primi vizita unei sau unor maseuze la tine ori la hotel, mai mult, poți participa cu iubitul sau iubita ta, masajul poate fi cu șampanie etc), nu rămâne decât să concluzionăm că suntem în fața unui salon de masaj care poate satisface cele mai variate gusturi și fantezii erotice ale oricărui bărbat sau femeie.

În concluzie, avem un salon de masaj (care se întâmplă că e erotic) cu o reprezentare online foarte bine gândită, simplă dar cu un mare potențial de succes, cu mențiunea că țintește doar publicul autohton (români). Și da, nu-i chiar așa de greu să faci un site de succes, după cum ați putut constata. Și nu, nu ține neapărat de tema sau nișa pe care activezi, care în cazul nostru este legată de sexualitate și erotism dar care ar fi putut fi orice altceva.

Mâine vom intra în lumea la care azi privim pe ecran

V-ați pus întrebarea cum o să arate tehnolgia și viața noastră de mâine? Unde prin mâine nu se înțelege 28 martie ci viitorul apropiat. Eu da. Și n-aș putea să dau un răspuns cert, având în vedere rapiditatea cu care lucrurile se schimbă, dar câteva indicații există.

oculus

Zilele trecute, Mark Zuckerberg a anunțat că va achiziționa Oculus VR, o companie californiană care produce dispozitive pentru virtualizare. Concret, ce fel de dispozitive? De exemplu, un fel de ochelari, ca în imaginea de mai sus, care îți creează senzația (iluzia) că ești într-o anumită lume virtuală. La ce se pot folosi? Imaginați-vă că vreți să jucați un joc pe calculator. Dar, în loc să priviți ce se întâmplă pe monitorul vostru, pătrundeți efectiv în lumea jocului, unde vă puteți mișca, gesticula, întoarce capul etc, și tot ce vedeți vă creează senzația (iluzia) că sunteți, de fapt, acolo. Poate următorul clip vă va explica mai bine (vedeți în special secvențele de după secunda 58):


Un alt nume sonor, Sony, a anunțat recent că lucrează la un nou proiect, intitulat Morpheus. Probabil titlul proiectului vine de la celebrul personaj din Matrix, căci, din nou, este vorba de virtualizare. Un set de căști și „ochelari” de genul celor de mai sus, pentru aparatele PlayStation de generația a patra folosite de gammeri. Având însă în vedere că Facebook este o rețea de socializare iar Sony se ocupă cu multe lucruri, putem să ne așteptăm că o astfel de tehnologie de virtualizare va ajunge să fie utilizată în mai multe domenii de activitate sau relxare decât jocurile.

În fine, vă reamintesc de Google Glass, ochelarii de la Google prin care utilizatorii pot înregistra live, comunica, șerui tot ce văd cu prietenii lor. Chiar dacă deja demarat, proiectul se află încă într-o fază incipientă așa că mulți nu au auzit de el dar, în timp ce Google și-a închis readerul și alte aplicații, pentru ochelari nu văd decât o tot mai mare dezvoltare și popularizare pe măsură ce va trece timpul.

Concluziile le puteți trage, sper, singuri.

Avantajele calculatoarelor refurbished

După cum vă spuneam zilele trecute, mai avem puțin (adică până pe 8 aprilie) și Windows XP va fi scos oficial pe tușă. Ceea ce ridică întrebarea: cei care-l folosesc, printre care mă număr și eu, cu ce-l vor înlocui? Pentru că dacă nu, XP-ul neactualizat va deveni tot mai vulnerabil la noile amenințări informatice pe măsură ce timpul va trece. Dar, dincolo de asta, avem și un posibil efect secundar interesant: mă aștept la o eventuală ieftinire a sistemelor second hand și refurbished.

Cum să găsești un apartament ieftin

La prima vedere, greu. Foarte greu, mai ales în ziua de azi, când chiria într-un oraș mare te costă aproape cât un salariu. Muncești pentru a-ți plăti chiria. Unde mai pui că trebuie să-ți cumperi de mâncare, haine, să-ți plătești restul facturilor etc? Și banii de nuntă se duc repede, așa că dacă ești proaspăt însurățel, tocmai ieșit din luna de miere, cum poți face să te așezi și tu la casa ta? Dacă tot te-ai băgat cu capul înainte, cum se spune? :)

casă 1

Este problema multor cupluri care pun sentimentele în față dar uită că au nevoie și de o bază materială. Subiectul lor, fără nicio legătură cu tehnologia despre care scriu cu predominanță pe acest blog, mi-a venit în minte, poate, pentru că cunosc multe persoane (în special de sex feminin) care au făcut acest pas decisiv și au ajuns să-l regrete. Iar acum au obligații, sau au nevoie de bani. Și, în unele cazuri, de o căsuță a lor. Oare de asta se spune casă de piatră când te căsătorești? :)

N-am să vă mint, și nici n-aș putea: nu-i o temă cu care să adormi copiii. Pentru a-ți cumpăra un apartament, ai nevoie de un fond serios de bani. În lipsa lui nici nu are rost să discutăm și degeaba o să căutați oferte sau oportunități căci, în afara unui miracol, n-o să găsiți. Iar eventualul miracol se va traduce cel mult printr-un loc unde să stați pentru o perioadă. Tot n-ați rezolvat problema de fond și tot nu aveți o casă a voastră.

Dar dacă aveți un fond de bani, de exemplu pentru că i-ați strâns din timp sau ați făcut ceva depozite bancare, se poate deja pune problema găsirii unor oferte speciale, pe care să le puteți fructifica. Articolul de față se adresează celor care sunt în situația asta. Pentru că da, până acum a fost doar introducerea.

casă 2

Cea mai bună metodă azi, când avem acces la net și la media, este să scanați sau culegeți, centralizat, cât mai multă informație. Informația trebuie să fie utilă, relevantă și sintetică, adică doar ce aveți nevoie. Cum faceți asta? Găsiți toate site-urile de imobiliare din orașul care vă interesează și vă abonați prin RSS, le adăugați într-un reader etc, astfel încât să vă apară undeva, centralizat, toate modificările pentru ele. Merge și de-o alertă pe Google dacă știți să o creați.

Ideal ar fi să găsiți site-uri precum titirez.ro, unde aveți facilități speciale de alarme și notificări, putând fi de exemplu informat, inclusiv pe telefon, când apare o ofertă care corespunde unor parametrii prestabiliți de dvs. În lipsa acestor facilități, puteți utiliza în continuare site-uri clasice, doar că veți avea de triat mult mai multe oferte de tip „noise”, adică care nu vă interesează și sunt ca un fel de spam.

Dacă învățați să folosiți un agregator sau o modalitate de a culege și centraliza toate articolele noi de la anumite surse, veți avea ocazia să nu ratați și, mai mult, să aflați primii când apare ceva interesant. Pentru că da, puteți căuta în Google apartamente pe strada cutare din capitală, dar ce faceți voi este o chestie pasivă, veți obține rezultate vechi. Având setate niște notificări, veți știi în timp real când apare ceva nou și mai ales nu veți omite nimic.

Și iată cum putem face legătura între un subiect aparent „domestic” și tehnologie. :) Pentru că tehnologia este deja parte din viața noastră de zi cu zi și ne colorează fiecare domeniu de activitate. Să vă fie de folos!

Când casa ta virtuală arată frumos

Azi dimineață am avut o surpriză plăcută. Intrând pe un site. Și dați-mi voie să vă spun cu ocazia asta că nu intenționez să promovez site-ul respectiv, în sensul că nu doresc să vă persuadez să cumpărați case de acolo. Unde „persuadez” vine de la „a persuada” sau „a convinge”, că știu că mă mai citesc și persoane care caută în Google „mi-am uitat parola cum o recuperez”. Că tot veni vorba, a-ți uita parola pe net echivalează cu a-ți pierde cheile de la casă. Și, în timp ce în viața reală poți sparge zarul și cumpăra altul, diferența pe net este că locuințele virtuale au zaruri virtuale și uneori nu se pot sparge.

case din lemn

În orice caz, să revenim la ce ziceam mai sus. Că mă iau cu vorba și ajung să vă povestesc despre cu totul altceva decât am început. Deci, ziceam, am intrat pe un site, de unde printre altele se pot cumpăra case in rate. Chestia cu ratele e importantă și o să revin. În primul rând însă, să notăm că domeniul se termină în .com și nu în .ro cum ne-am fi așteptat, deși numele este românesc. Se poate așa ceva? Da, se poate, este o strategie perfect viabilă: .com, .net, .org etc sunt domenii internaționale, ele sunt valide pentru orice limbă așa că poți să-ți faci site, blog etc pe oricare dintre aceste domenii.

Mai departe, site-ul arată excelent. În primul rând, topografia paginii este foarte bine gândită, proporțiile sunt optime pentru ce te-ai aștepta de la un loc virtual care vorbește despre spații, vile și locuințe, iar culorile sunt foarte inspirate. Sus avem un slide mare, niște imagini care se derulează suficient de lent cât să nu te doară ochii și suficient de rapid cât să nu te plictisești. Sus avem un meniu derulant care arată minunat. Jos avem încă un meniu, foarte puțin intruziv, de altfel întreaga pagină este gândită în așa fel încât să îți dea o senzație de spațiu, de lejeritate, de plăcut. Total în opoziție cu majoritatea locurilor virtuale pe care le găsești astăzi, unde ești asaltat de reclame, bannere sau chestii stridente, care ți se bagă forțat în ochi.

Tot jos avem, în dreapta, niște certificate de calitate pe care probabil le-a obținut firma în cauză. Destul de mișto, nu? Adică e o informație utilă, câți s-au gândit să fie la fel de transparenți în ce privește societatea sau magazinul lor? Până acum eu n-am văzut pe nimeni. În fine, până și faviconul este bine ales.

Dar trebuie să menționez că la prima accesare, mi-a apărut în față o fereastră pop-up, și mi-am zis în gând: încă un webmaster care vrea să-i dau like paginii de pe Facebook? De fapt, m-am înșelat. Când am privit cu atenție, am văzut că se promova o modalitate de a cumpăra în rate, plătind o dobândă de 5,25% pentru creditele în lei, printr-un parteneriat pe care ei îl au cu BCR. Nu există buton de like, nu există buton de ok, există doar un X sus în dreapta. Ceea ce, din nou, e o chestie faină. Pentru că dacă există o astfel de oportunitate, vei dori ca eventualii clienți sau cumpărători să știe de ea. Am făcut screen la acea fereastră, este imaginea de mai sus.

Un singur minus pot să-i găsesc acestui site, și anume că are dimensiuni fixe, adică tema nu-i adaptată pentru ecrane mici, de tablete sau mobiluri. Dar presupun că cei care chiar vor să cumpere o casă nu intră pe net de pe mobil, în drum spre școală sau spre terenul de fotbal. :)

În concluzie, există pe net și site-uri mișto (mi-aș dori să văd și bloguri mai multe). În ce privește casele pe care acel site le comercializează, și care sunt ecologice, m-am pronunțat zilele trecute pe tema lor, nu mai revin. Că nu mi se pare o chestie super-extra să-ți faci casă din lemn. Deși, dacă arhitectul în cauză ar fi la fel de bun ca cel care le-a gândit „casa virtuală”, adică site-ul, poate aș lua în considerare...

Spam pe Facebook

De când am ceva mai mulți prieteni virtuali, adică pe Facebook (267 la momentul de față), am început să primesc o grămadă de cereri de like. Uneori și 4-5 pe zi. Este vorba de cereri de a da like la diverse pagini de pe Facebook, venite de la autorii acelor pagini. Ocazional, primesc și câte o invitație la ceva joc. Ceea ce mă face să trag niște concluzii, aș zice eu, interesante.

Windows XP va fi tras pe dreapta la 8 aprilie

AMR-ul e în scădere rapidă cum s-ar zice, Au Mai Rămas 16 zile până când Windows XP va fi scos pe tușă. În ce sens? De la data menționată, Microsoft nu va mai susține oficial acest sistem de operare. Asta înseamnă că nu va mai oferi suport pentru el și nici nu veți mai vedea actualizări dacă îl folosiți (acel Windows Update care la unii nici acum nu funcționează).

Windows XP

De ce este bine ca Windows-ul să-și facă actualizări? Pentru că este folosit de mulți oameni, și prin urmare există multe încercări de a fi spart (viruși concepuți pentru el, tentative de hack etc). Pe măsură ce astfel de amenințări concrete devin cunoscute, pe măsură ce anumite puncte slabe sau erori (bug-uri) sunt descoperite, echipa Microsoft creează patch-uri, adică fișiere sau programe care rectifică aceste erori, acoperă aceste găuri etc, care apoi sunt livrate și instalate pe calculatorul dvs prin intermediul unui Windows Update.

Windows XP

Faptul că după 8 aprilie cei de la Microsoft nu vor mai fi interesați de acest sistem de operare și nu vor mai trimite actualizări pentru el se traduce în aceea că PC-urile pe care este instalat vor deveni, cu timpul, tot mai vulnerabile la amenințări informatice (de exemplu se vor virusa mai ușor). Desigur, puteți rula în continuare sisteme de securitate (de tip firewall, antivirus etc), dar asta nu vă va garanta întotdeauna imunitatea. Analogic, va fi ca și cum ați avea o mică armată defensivă (antivirusul) ce trebuie să apere o cetate ale cărei ziduri devin tot mai putrede și în care apar tot mai multe găuri.

Windows XP

Cine mai folosește azi Windows XP? Multă lume. De exemplu subsemnatul. De ce? Pentru că este un sistem de operare stabil (pentru uzul de zi cu zi), care arată bine și mai ales consumă puține resurse. Ca să rulezi Windows XP, trebuie să ai cel puțin 128 MB de RAM, dacă e să ne luăm după cerințele minime oficiale, deși în realitate îți vor trebui de la 512 MB în sus dacă vrei să pornești mai mult de 2-3 programe sau pagini de net simultan (că veni vorba, un antivirus consumă resurse la greu). Chiar și așa, este mult mai puțin decât cei 2 GB de RAM care-ți sunt necesari doar pentru a rula interfața AERO pe Windows 7.

Windows XP

Windows XP mai este folosit în prezent de marea majoritate a bancomatelor din SUA (am văzut cifre de 95%, 98%) așa că, neactualizate, ele vor deveni ținte mai facile pentru diverși infractori. Tot Windows XP mai este folosit de multe firme din diverse țări, și uneori, pentru a-l schimba, firmele în cauză vor fi nevoite să achiziționeze și computere noi. Ceea ce mă face să sper că peste câteva luni vom asista la o scădere a prețurilor pentru calculatoare second hand și refurbished.

Windows XP

Succesor al lui Windows 2000 și ME, XP-ul a apărut undeva în 2003, dacă bine rețin, iar într-o lume în care lucrurile se schimbă de la an la an (lumea aceasta fiind tehnologia), e deja bărtân. Ceva mai devreme am citit că Microsoft oferă un discount de 100 $ celor care doresc să-l schimbe cu Windows 8 (un fel de program rabla pentru PC-uri). Care însă pe mine nu mă atrage, fiind conceput mai mult pentru tablete și touch screenuri.

Windows XP

Voi ce sistem de operare folosiți?

Românul și economia

Pe vremea lui Ceaușescu nu existau firme. Acum sigur că avem firme și în țările comuniste/socialiste, cum sunt Rusia sau China, dar în a noastră „Epocă de aur” nu exista decât statul. Statul liniștit acasă sau la locul tău, că nu puteai să-ți deschizi nimic, toate magazinele, intreprinderile etc erau deținute de stat. Asta era pe atunci și tuturor li se părea normal, sau erau obișnuiți. Iar mașinile din circulație erau, ați ghicit, Dacia. Plus alte două sau trei mărci românești, ca Trabant, Olcit, Aro.

econimie

Desigur, lumea se plângea (și acuză și acum) că gestiunea resurselor noastre economice și financiare de câtre statul comunist era păguboasă. Noi nu aveam pe atunci fructe exotice (banane, portocale) decât de sărbători, la carne erau cozi infernale, alimentele de bază (ulei, zahăr, făină) se dădeau cu rația, fiecare familie avea dreptul la o anumită cantitate lunară. Pe bune. Se mergea la alimentară cu bonuri sau acte sau ce hârtii erau atunci ca să îți cumperi ulei. Curentul se mai lua, căldura la fel, apa caldă idem, televizorul nu rula decât două ore pe zi (excepție în weekend, când televiziunea de stat mai emitea și la amiazi), din care o oră era dedicată iubitului conducător. Așa că, după toate aparențele, economia românească mergea foarte prost.

Ceea ce uită sau ignoră unii este că în ultimii ani ai regimului comunist, țara noastră a redus drastic importurile (până și cafeaua ajunsese să fie înlocuită cu un substitut pe bază de furaje, denumit în limbaj popular nechezol, în loc de cacao găseai parcă Cicoare și exemplele pot continua) într-un efort de a se plăti toate datoriile externe. Care s-au și plătit, noi am intrat în '89 cu 0 datorii către alte țări sau bănci, așa că pentru cele pe care le avem acum trebuie să-i tragem la răspundere pe actualii guvernanți.

După '89, piața din România a trecut pe un sistem capitalist, occidental, să-i zic de dreapta (în teorie), iar în țara noastră numărul de firme și firmulețe a explodat dintr-o dată. Desigur, nu-i de ajuns să ai un cadru legislativ favorabil pentru ca lucrurile să meargă bine. Mai trebuie să te și pricepi la afaceri. Așa că, fără o minimă pregătire în domeniu, fără să apelezi la niște servicii de contabilitate cu experiență, fără un capital în primul rând intelectual și abia apoi fiannciar, businessul tău n-are șanse de succes. Și am putut constata cu toții cum după apariția crizei, firmele și societățile comerciale au început să dea faliment pe capete.

Astăzi este și mai ușor să te apuci de o mică afacere, că acum ai netul la dispoziție. Și ce credeți? Același lucru pe care-l vedeam în offline îl vedem și pe net. Sute și sute de persoane au „idei”, pornesc „afaceri”, demarează „proiecte” online. După care ideea lor se dovedește nesustenabilă iar site-ul moare și proiectul se îngroapă. După care aceleași persoane se apucă de alte proiecte. Care tot așa. Și tot așa.

Economia este o știință, o abilitate a intelectului și o materie de studiu. Se învață în liceu, în cadrul unor cursuri specializate, cu un profesor, și ăla e doar abc-ul ei, punctul de plecare. Pe bune, începeți de acolo!

Pinterest a fost tradus în limba română

Ce mă amuză cum definesc oamenii Pinterestul! Ca o platformă vizuală unde poți găsi inspirație pentru diverse proiecte, idei pentru decorarea casei, poți să-ți faci o listă de dorințe, să creezi galerii de imagini etc. Cam asta scrie pe toate site-urile pe care am intrat mai devreme și care anunțau că Pinterestul a fost tradus în limba română. Aceleași articole seci, trase parcă la indigo, aproape peste tot, fără măcar să indice unde au fost emise declarațiile pe care le citau. Doar pe GMSLand am văzut un articol natural, citibil, în care se specifică că e vorba de un mail pe care l-au primit utilizatorii de Pinterest din România. Drept care primește link de la mine.

chiloti cu inimioare

De fapt, Pinterestul este un site social, cum e Facebookul sau Google+, dar axat pe imagini. Acolo găsești cam tot ce vrei, și faza faină e că aceste imagini sunt sortate pe categorii și panouri. Îți poți crea la rândul tău astfel de panouri (boards) pe care să faci pin la imaginile altora, ele apărând apoi și la tine. De exemplu, imaginile din acest articol sunt din panoul meu dedicat tehnologiei. Mai am unul cu animale, despre care am scris aici, și încă câteva, din alte domenii. Evident, ca utilizator, poți da like la imagini (în afară de pin) și poți urmări (follow) alte panouri. În general găsești imagini super.

batmobil

incuietoare cu bluetooth

ochelari cu captura video

La o primă vedere, traducerea în limba română este foarte bună, cu diacritice. Pinterest este gratuit.

Faebook și-a schimbat fața

Tot am vrut să scriu despre noul feed de la Facebook, de vreo săptămână sau cam așa de când l-am observat (probabil am fost printre primii care au luat cunoștință de el, o fi având ceva legătură cu cât de vechi sau noi sunt conturile?), dar m-am luat cu altele. De fapt n-ar fi mare lucru de scris, pur și simplu Facebook mai face câteva schimbări de design din când în când, așa cum a făcut-o și acum.

Soarele și beneficiile lui

Circula mai demult, e adevărat că mai mult prin filmele science-fiction, ideea unor dispozitive capabile să genereze free energy. Adică energie din nimic. Ceea ce-i ușor utopic. Sau, am putea spune că de fapt există astfel de dispozitive. Doar că ele nu sunt așa cum își imaginează unii, și asta pentru simplul motiv că nu există „energie liberă”. Totul în univers se transformă, nimic nu se pierde, așa că și acea energie, aparent liberă, în realitate provine de undeva, este o transformare sau o captare a altei energii.

Cel mai banal exemplu de energie liberă este cea dată de celulele fotoelectrice. Ce sunt acestea? Sunt celule care captează lumina Soarelui și o transformă în energie electrică. Ceasurile sau calculatoarele solare sunt exemple de astfel de dispozitive, care nu au nevoie de baterii proprii. La o scară mai mare, panourile solare pentru diverse locuințe (din ce în ce mai utilizate astăzi), cum sunt de exemplu cele de pe www.toppanourisolare.ro, sunt un alt exemplu în temă.

cum functioneaza panourile solare

În realitate, evident, nu avem o energie provenind din nimic; în ambele cazuri sursa de energie o constituie Soarele. De fapt, celulele noastre solare reușesc să capteze o infimă parte din această radiație pe care Soarele o emite continuu. Dacă am putea capta/converti mai multă, am realiza chestii extraordinare. Gândiți-vă că tot ce există pe planeta asta, lumina, căldura, condițiile propice vieții - toate se datorează acestei susțineri solare de care beneficiem, fără de care am putea vorbi de o planetă moartă.

Chiar și așa, încet-încet, ne perfecționăm. De exemplu, un astfel de panou solar pentru o locuință (cred că mai mult la case merge, n-an văzut până acum pe blocuri) este ecologic, este sănătos și te poate ajuta să economisești până la 65% din costul facturii lunare de electricitate. Cel puțin așa afirmă cei care le comercializează, și care mai spun că în 5 ani îți amortizezi investiția. Eu nu știu dacă chiar în 5 ani, dar simplul fapt că poți beneficia de ceva economic și perfect natural (spre deosebire de becurile așa-zis economice și care de fapt conțin mercur) este, totuși, un mare pas înainte.

Desigur, sper să văd cât mai mulți astfel de pași în viitorul apropiat. :)

Facebook, WhatsApp, RCS și Google

Articolul nu evidențiază o legătură între cele patru entități ci vă prezintă un update cu câteva știri importante din lumea IT.

Prima, Facebook a achiziționat recent aplicația WhatsApp, pentru suma de 19 miliarde de dolari. Evident, nu toți banii sunt cash, cam sub 10%, restul în acțiuni Facebook și altele, dar vorbim de o sumă uriașă așa că acest lucru era de așteptat. Mark Zuckerberg a promis că va lăsa aplicația independentă, adică Jan Koum va rămâne la conducerea ei și o va dezvolta pe același model de până acum. Ceea ce-i o chestie inteligentă, pentru că dacă s-ar băga s-o modifice, probabil ar reuși s-o strice.


Avem totuși aici un element de noutate, și cu asta intrăm în cea de-a doua știre: Zuckerberg a anunțat că va integra și servicii vocale în WhatsApp, începând cu al doilea trimestru al acestui an. Tot gratuite (mesajele text erau gratis în primul an iar începând cu anul 2 se plătea o taxă anuală de 99 de cenți) sau la prețuri nesemnificative. Ceea ce ar putea constitui o problemă pentru operatorii actuali de telefonie mobilă, ale căror prețuri sunt destul de ridicate. Personal, cred că viitorul este cel al prețurilor mici în tehnologie și mai ales comunicații.

O paralelă interesantă s-ar putea face cu serviciile oferite la noi de RCS & RDS, care, prin tarifele extrem de mici practicate, a reușit să aducă România în topul vitezelor la net (deja există conexiune de 1 Gbit/secundă) la niște sume mult sub cele din afară. Probabil că în lipsa lui Zoltan Teszari, facturile pe care le primim de la Romtelecom și UPS ar arăta cu totul altfel, iar vitezele ar fi mult mai mici. Studiind aceaastă distorsiune a pieței de telecom, cum numea cineva RCS-ului, mă bucur că Digi24 a intrat în regim must-carry și sper ca business-ul să nu se vândă și să rămână în mâinile lui Teszari.

În sfârșit, ultima știre:


Ați scris vreodată un articol pe blog care să vă fie apoi preluat de un agregator de articole/știri și să constatați, cu stupoare, că dacă dați o căutare pe Google după titlul articolului, respectivul agregator apare în fața voastră? Ei bine, acum puteți raporta astfel de cazuri de spam, pentru o soluționare să sperăm că mai rapidă decât prin metoda clasică (cu raport pentru încălcarea drepturilor de autor).

PS:

Comentarii

ZeList

Arhivă