Cum dezactivez modificarea automată a imaginilor din Google Plus?

Fie că le numim imagini, fotografii sau poze, fie că ne referim la Google Plus, Google Drive sau Picasa, fie că vorbim de ajustare, modificare, optimizare sau îmbunătățire, întrebarea rămâne la fel: cum să prevenim această îmbunătățire automată a fotografiilor urcate pe Google? Aici se includ cele de pe blogurile blogspot, pentru că atunci când urcați o imagine pe un blog, ea se salvează automat într-un album de pe discul vostru Google, care mai poate fi accesat și folosind contul de Google+ sau de PicasaWeb. Că-s același lucru.

cum să

Cu ceva timp în urmă, mi-am creat un blog pe blogspot (pe domeniul meu) și i-am modificat tema sau șablonul. Pentru a-mi salva imaginile din noua temă, am folosit chiar contul meu Google+, urcând aceste imagini acolo. Una dintre imagini era o textură, care dădea fondul blogului respectiv. Ea artăta în felul următor:

textura originală

Problema e că după ce am urcat-o și după ce am instalat tema pe blog, textura mea (și implicit fondul temei) arăta cu totul altfel:

textura modificată

Ce se întâmplase? Trebuie să recunosc, mi-a luat ceva timp să-mi dau seama. Ei bine, Google a introdus o opțiune nouă, și anume ca imaginile urcate într-un album Picasa să fie automat îmbunătățite, pe baza unui algoritm numai de ei știut, după cum consideră dânșii. Iar acea opțiune e implicit bifată. Opțiunea în sine nu-i rea: ea are darul de a face să arate mai bine pozele vechi, scanările nereușite etc. Dar în cazul meu vă dați seama că era un dezastru. Ea afectează și poate să modifice tot ce înseamnă imagine urcată pe Picasa, incluzând aici pozele din articolele de pe blogurile blogspot.

Pentru unii, poate că acest lucru este ok. Dar pentru cei care doresc să dețină ei controlul și să decidă ei ce vor optimiza și ce nu, o să prezint în continuare cum puteți dezactiva acea opțiune. De fapt, este banal de simplu, cu condiția să știi. Se intră în setările de pe Google +, se face scroll până la secțiunea de fotografii și videoclipuri, după care se dezactivează opțiunea de ajustare automată. Ca în imaginea de mai jos (click pe ea pentru mărire):

setari fotografii google plus

Asta-i tot. Și cum contul vostru este unul singur, opțiunea va avea efect asupra tuturor albumelor cu imagini, și deci asupra tuturor blogurilor de pe blogspot. Evident, cele deja urcate sunt bune urcate.

Sper să vă fie de folos.

Românul multilateral dezvoltat

Cred că românii sunt singurii pricepuți la tot. Nevoia te învață, iar Ionel de la croitorie știe și să-și repare o ușă care se strică sau scârțîie, Gigel de la sculărie se pricepe și să-și vopsească casa și Costel, funcționar la bancă, când rămâne în pană cu mașina, se dă jos din ea și și-o repară singur. Sună cunocut? Nu mă îndoiesc că da. Dar străinii veniți în vizită pe la noi rămân cu gura căscată la astfel de demonstrații de forță. Era un banc, că femeile sunt multiuser și multitasking, iată că și bărbații, sau cel puțin cei din spațiul carpato-danubiano-pontic.

romanul e meseriaș

Cum ziceam, iarna nu-i ca vara și stăinii nu-s ca noi. Dincolo, dacă ți se arde o siguranță sau chiar un bec, chemi electricianul. Dacă îți cade tencuiala de pe perete, pui mâna pe telefon și suni zugravul sau, după caz, zidarul. Iar dacă nu ți se închide bine un robinet, apelezi la un instalator. Și așa mai departe. Pe scurt, dacă ai probleme, apelezi la un specialist. Aș fi spus că la un profesionist, și poate că majoritatea apelează la profesioniști, dar există o diferență subtilă între cei doi termeni. Știți care? Aceea că „profesionist” nu înseamnă foarte bun, ci de profesie. De acolo vine cuvântul, de la a profesa, și de aceea un amator, adică pasionat de domeniul respectiv dar nu de meserie, poate fi mult mai bun la ceea ce face decât profesionistul. Uitați-vă doar în politică: avem profesioniști, că din aia trăiesc, cu aia se ocupă, dar nu avem specialiști, că altfel ar merge bine treaba în țară.

Care metodă o fi mai avantajoasă? A noastră, care ne pricepem să reparăm și dregem tot, ori a lor, care se pricep la un singur domeniu și apelează la alții când au probleme? Păi, în România, aș zice că a noastră. De ce? Din mai multe motive. Ți se strică de exemplu un scaun. Îl poți chema pe Vasile, care-i tâmplar, dar s-ar putea să te cam fure la bani. Ți se înfundă o țeavă din baie sau bucătărie, ori începe să cedeze robinetul, nu se mai închide bine și apometrul continuă să numere. Îl poți chema pe George, instalatorul, dar s-ar putea să-ți facă o treabă de mântuială și să stea două zile pe capul tău. De mântuială o vei face și tu, dar măcar gratis.

În plus, românii n-au bani. A te pricepe la mai multe domenii, mai ales din cele necesare la casa omului (să bați un cui, să montezi o ușă etc), te poate pur și simplu scuti de cheltuieli. Sigur, există varianta apelării la meseriași. Numai că meseriașul român, cum să vă spun, s-ar putea să nu fie chiar ca meseriașul occidental. Așa că de ce să plătești, când poți face aceleași cârpeli și singur?

Desigur, acestea sunt gânduri aparent rătăcite din alte colțuri ale minții, fără legătură cu subiectul nostru principal. Care, pe acest blog, e tehnologia. Dar mă gândeam la ultimele inovații din domeniu și la mersul tehnologiei în general. Ați observat că mai nou apar tot felul de scule care fac totul? De exemplu, la început telefoanele erau telefoane, calculatoarele erau calculatoare, ceasurile erau ceasuri etc. Acum, avem telefon inteligent, care are și ceas, și busolă (mai nou îi zice GPS), și calculator, te poți conecta la net, te poți uita și la filme, poți trimite mailuri, poți chiar să te joci la el.

strănul e multitasking

Ceea ce nu mă poate duce decât la o singură concluzie: românii sunt cu mult înaintea epocii lor. Pentru că iată, tehnologia modernă a început, abia de câțiva ani, să se îndrepte spre modelul nostru. Al celor care știm să facem de toate. :)

Anatomia unui scam pe mail

Atenție, am scris scam și nu spam, iar diferența este că în timp ce ambele vin nesolicitate, scamul mai conține și o păcăleală. Adică, în limbaj popular, o țeapă.

Există multe moduri de a face scam, și majoritatea au în vedere o escrocherie prin care autorul scamului să pună mâna pe banii tăi. Mai jos o să prezint o rețetă simplă. Se face rost de o listă de adrese de mail, de exemplu utilizând un bot care le culege, adică intră pe site-uri, pe bloguri etc, și dacă webmasterii și-au trecut adresele în clar, le citește și le adaugă într-o listă. După care se trimit mailuri spre acele adrese, conținând un link spre un site infectat, sau un atașament pe care chipurile trebuie să dai click, dar care este un virus. Odată activat, virusul intră în posesia contului tău de mail, precum posibil și a altor conturi (de exemplu se uită în dosarul în care-și salvează browserul parolele, că majoritatea le salvează în clar, necodificate).

scam pe mail

Mai departe, îți accesează contul de mail și trimite în numele tău, către toate contactele pe care le ai, un mesaj de tipul:

Sorry I didn't inform you about my trip to the Dubai for a Program, I need you to help me with a loan of 2850 Euro to pay my hotel bills and to get myself back home as i was robbed I've been to the Embassy and Police, but they are not responding to the matter effectively. I will appreciate whatever you can afford to assist me with, I will return the money back to you as soon as i return home, Please let me know if you can be of any help? ASAP. I don't have a phone where i can be reached. I am so confused right now. please let me know immediately. Thank.

Raluca

Virusul e suficient de inteligent cât să se semneze cu numele tău la sfârșit, în exemplul nostru Raluca, pentru a spori credibilitatea mesajului. Mesaj în care afirmă că ești în cutare colț de lume cu ceva treburi și că ai fost jefuită și prin urmare îi ceri celui căruia îi scrii un mic împrumut (2850 euro), pe care i-l vei restitui de îndată ce ajungi acasă. Partea cu telefonul pe care nu-l ai la tine și confuzia prin care treci e importantă, ca să nu poți fi sunată. Și cum mailul pe care-l primește potențiala victimă vine de la cineva cunoscut, adică de la tine, că doar adresa respectivului a fost culeasă din lista ta de contacte, și cum telefon n-ai pentru a te putea verifica...

Atâta că eu nu vorbesc în engleză cu prietenii mei din România, și nici nu-s în halul ăsta de naiv. Dar trimis la un număr suficient de mare de persoane, practic toate contactele, de pe un număr suficient de mare de conturi de mail infectate, în contextul unor vorbitori de limbă engleză... poate unii mușcă.

De ce primesc spam?

O întrebare ce poate apărea pe buzele multora dintre voi este de ce primiți atât de mult spam. Pe mail, pe bloguri sau forumuri (dacă aveți), sunteți asaltați de mesaje comerciale care vă răpesc din timp, fie și numai pentru a le șterge. La un moment dat, vă puteți chiar gândi: cine dom'le are atâta timp și energie încât să trimită zeci, sute, mii de spamuri și ce-i iese din asta, mai ales că aproape toată lumea le ignoră sau ocolește? În articolul de față voi încerca să răspund acestor întrebări.

Dacă mărul n-ar fi căzut...

Cele mai complexe invenții sau descoperiri pornesc uneori de la lucruri simple. Newton a descoperit legile gravitației pentru că, se zice, i-a căzut un măr în cap în timp ce se odihnea sub un copac. Este și normal să fie așa. La început, oamenii trăiau primitiv, negândind structurat sau nepunându-și întrebări abstracte, singurul lor contact avându-l cu universul exterior vizibil și tangibil. De acolo s-au născut poate dilemele existențiale, norii și fulgerul au devenit personificări ale unor zeități, sau cel puțin așa afirmă darwiniștii. În mod cert, de acolo s-a născut știința de azi. Cum se produce, totuși, o descărcare electrică în nori? Și de ce plouă după aceea? Ce face ca aerul să fie rece, sau cald, și să se deplaseze? Dar curenții de aer marini?

invenții

Timpul a trecut și oamenii, forțați să-și pună întrebări de lucrurile exterioare pe care nu le înțelegeau, au găsit tot mai multe răspunsuri. Astfel că azi ne este comod să jonglăm cu exemple teoretice, să discutăm imaginând situații ipotetice, fără să mai avem mărul respectiv pe masa, pentru exemplificare. Ni-l putem imagina. Cumva te-ai aștepta ca după o asemenea istorie, lucrurile să evolueze tot mai accelerat. În mod ciudat însă, se pare că nu-i așa, iar noutățile din ultimii ani vin mai mult pe linia entertainementului și a comunicării. Da, avem tehnologii tot mai noi, dar asta mai ales în domenii ca: internet, telefonie mobilă, calculatoare. În afară de ceva site-uri ici și colo care mai comercializează o centrala termica pe biomasă sau niște generatoare de aer cald Apen care merg și pe gaz și pe motorină, adică practic în afară de aplicații răzlețe care tind să devină tot mai flexibile sau să utilizeze energii alternative, practic nu avem nimic nou. De vreo câțiva zeci de ani încoace nu se mai inventează nimic.

centrală termică

Conform teoriei relativității a lui Einstein, întreaga materie este alcătuită din energie. Conform aceleiași teorii, timpul nu curge uniform pentru toți. Eu însă n-am văzut până acum vreo schiță a replicatoarelor din Star Trek sau vreun mecanism de prelungire a vieții. Ori măcar un aparat de purificat erul și atmosfera, că la distrus ne pricepem, dacă s-ar uita Dumnezeu dintr-un anumit unghi la noi, ne-ar vedea toate secretele prin găurica aceea din stratul de ozon.

Totuși, eu zic să nu disperăm. Copiii de azi, îndobitociți de jocurile pe calculator și viața trăită pe Facebook, cu siguranță vor da naștere unei noi generații de oameni de știință,
care ne vor scoate din rahatcare vor descoperi energia liberă și vor vindeca bolile incurabile. În lumina trecutului și a prezentului, viitorul, cum se spune, sună bine!

Legendă

Și pentru că tot am menționat centralele pe biomasă, câteva cuvinte despre ele. Termenul biomasă vine de la masă biologică, și cuprinde, în mare vorbind, materii vegetale și organice, cum ar fi lemnul, reziduurile agricole sau chiar unele deșeuri, care pot fi folosite pe post de combustibil. Centralele încălzite astfel sunt să le zic superioare celor clasice, pe lemne sau gaz, controlând mult mai bine amestecul de aer și biocombustibil. Ca rezultat, randamentul este maxim iar emisiile minime. Adică materie primă puțină dar căldură multă; căldură multă dar noxe (fum etc) puțin. Sună bine? Chiar este.

Evident, centralele pe biomasă sunt și ecologice, deoarece folosesc energie regenerabilă sau altfel inutilă (deșeuri). În condițiile în care efectul de seră și încălzirea globală sunt probleme tot mai mari, aceste centrale au început să ocupe un rol tot mai important în preocupările oamenilor. Asta cu atât mai mult cu cât acest combustibil sau materie primă e mult mai ieftină decât una convențională, cum ar fi curentul electric.

În sfârșit, am mai vorbit în articol despre generatoare de aer cald. La ele principiul este destul de simplu, și le puteți vedea în acțiune în marile magazine, precum Lidl. Ok, și aeroterma este tot un astfel de generator, de mici dimensiuni, pentru uz casnic. Nu neapărat pentru aer cald, poate fi utilizată și invers, pentru răcire. Aproximativ același sistem sau mecanism se folosește și la generatoarele mai mari, cu diferența că volumul de aer care este în prealabil încălzit și apoi ventilat e mult mai mare. Asta nu le oprește din a fi silențioase, spre deosebire de motoarele clasice de la mașină de exemplu.

Comentarii

ZeList

Arhivă