Învață grafică singur

Nu-ți trebuie o perspicaticate de Sherlock Holmes pentru a-ți da seama că internetul și mai ales blogosfera, adică totalitatea blogurilor de la noi din țară, abundă la ora actuală în articole pe diverse domenii, scrise de oameni care n-au nicio competență în acele domenii. Dar ce mai contează competența, când avem site și putem scrie orice pe el, nu? Toți suntem dintr-o dată filozofi, jurnaliști, experți în orice domeniu.

În aceste condiții, îmi face plăcere să vă prezint o bloggeriță de la care avem de învățat. Se numește Sonia Spătariu și se ocupă, printre altele, cu grafica în Photoshop, din care și câștigă bani. Pentru cei care nu știu, Photoshop este probabil cel mai cunoscut program de grafică, devenit standard. Recent Sonia s-a decis să lanseze un tutorial de grafică la ea pe blog, care a ajuns acum la episodul 2. Tutorialul ne va învăța să lucrăm atât în Photoshop cât și în Gimp, o soluție alternativă gratuită.

grafică

La ce v-ar putea ajuta un astfel de tutorial? Păi, învățând grafică, veți fi capabili să creați imagini unice, speciale, chiar spectaculoase, pe care de exemplu să le folosiți pe site-urile proprii. Veți putea realiza caricaturi, trucaje sau veți putea adăuga efecte speciale unor poze. Iar dacă deveniți cu adevărat pricepuți, veți putea câștiga bani din asta.

Ce mi-aș dori eu să văd la Sonia în continuare? Un articol cu elemente foarte de bază, simple, pe care le putem face chiar și în alte programe: cum să luăm un screenshot, cum să redimensionăm (scalăm) o imagine, cum să selectăm doar o porțiune a ei (crop), cum să adăugăm un text, în ce format să salvăm imaginea rezultată (diferența dintre giff, bitmap, jpeg etc). Eventual, de ce nu, unde am putea să ne salvăm imaginile, fie temporar, fie definitiv (un serviciu bun de cloud, sunt atâtea). Iar în articolul următor, câteva lucruri despre transparență și straturi sau layere.

Îi doresc acestei inițiative viață lungă și vreau să-i transmit Soniei pe această cale că, deși e posibil să primească mai puține reacții decât la alte tipuri de articole - datorită aridității subiectului, un astfel de tutorial constituie aur curat pentru oricine intră din Google azi, mâine sau peste un an, căutând articole din care să poată învăța elemente de grafică. Eu unul o să-l urmăresc cu interes.

PS: Sonia mai este autoarea unui alt proiect inedit, intitulat Semn SPRE carte, despre care voi vorbi poate cu altă ocazie.

0 comentarii

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă