Un test personal legat de VivaSMS

Cu 5 luni în urmă am scris un articol despre VivaSMS pe Blog Media, articol care până în acest moment a adunat 94 de comentarii. Acolo mi-am exprimat anumite reticențe despre platformă, nu atât pentru că inițiatorii acestui proiect ar fi țepari (între timp mi-am dat seama că nu sunt) cât pentru că nu eram sigur de încrederea pe care o va genera în rândul advertizerilor. Ori, cum SMS-urile sunt comandate și plătite de acești advertizeri, care vor să promoveze anumite produse, în lipsa lor nu avem SMS-uri și deci nu avem bani. Este exact ca la un post de televiziune nou, care nu beneficiază încă de rating mare, și unde nimeni nu dorește să cumpere publicitate. Posturile însă evoluează, cresc cu timpul; de VivaSMS nu eram deloc sigur.

vivasms

Totuși, nu am căzut în păcatul negativismului și nu am desființat sistemul. Mi-am lăsat o marjă de încredere, pe baza căreia mi-am și făcut puțină publicitate pe anumite rețele, practic am afișat un mesaj care apare acolo, cu trimitere spre linkul meu de referral. Iată că timpul a trecut iar eu m-am trezit multe luni mai târziu având câteva zeci de utilizatori înscriși în rețeaua mea. Și, chiar dacă eu personal n-am primit încă SMS-uri, alții din echipa mea au primit și în contul meu au început să se adune niște cenți, deocamdată. Pentru că, în caz că nu știați, la VivaSMS primiți bani nu doar după SMS-urile trimise vouă ci și după SMS-urile trimise altora pe care i-ați înscris voi, sau înscriși de cei pe care i-ați înscris voi, coborând așa până la nivelul 5.

Prin urmare, mi-am făcut un site, construit pe format de blog, intitulat VivaSMS. Dar, fiind mai interesat de a face bani din advertoriale, nu prea m-am ocupat de el. Totul are însă un început. Mi-am propus așadar să îmi îndrept atenția asupra acestui site și să mă ocup de VivaSMS și de echipa pe care o am și pe care o s-o cresc foarte mult în viitor. Acesta va fi și un bun test din punct de vedere SEO pentru mine. La momentul de față site-ul meu nici măcar nu apare între primele 100 de rezultate Google la o căutare după vivasms. Cât timp îmi dați să-l aduc pe prima pagină?

În încheiere, dacă vreți să vă înscrieți, cu numărul vostru de telefon sau al bunicii, o puteți face pe linkul meu magic (sau de referral, că asta e de fapt) și poate veți avea de câștigat pe viitor sfaturi, consiliere și nu numai. Dar, dacă vreți să câștigați și bani, cel mai important e ca după ce v-ați înscris, să le dați prietenilor linkul vostru magic, adică să vă formați la rândul vostru o rețea sau o echipă. Despre asta, ca și despre alte lucruri, în articolele care vor urma pe acel site.

Dacă aș vrea o tabletă Vonino Orin HD...

Aș observa că o astfel de tabletă este pusă la bătaie în cadrul penultimei probe a concursului Superblog, intitulată Puterea parteneriatului în blogosferă. Și aș mai nota că proba trebuie scrisă până pe 29 noiembrie 2013, și deci mi-aș înscrie blogul în concurs, pentru că se poate și încă este timp suficient.

Un site cu multe jocuri mici

Azi vorbim din nou despre jocuri. Dacă data trecută am scris despre șah, site-ul pe care vi-l prezint acum are  o grămadă de jocuri mici, de multe tipuri. Am văzut jocuri de zuma (categoria e foarte bine reprezentată iar unele sunt super, am scris pe alt blog, nu mai insist), de aventură, logice, în engleză (cum ar fi spânzurătoarea) etc. Chiar și shootere. Sigur că nu vă puteți aștepta la CounterStrike sau la Warcraft, dar pentru relaxare și omorât 10-15 minute, sunt perfecte.

Iată de exemplu cum arată un tetris 3D (imaginea reală e mai mare, eu am redus-o):

Tetris 3D

Câteva caracteristici ale site-ului:

  • Nu te agasează cu reclame peste reclame, bannere și popup-uri (are doar ceva Google Ads).
  • Nu îți cere să te înregistrezi, să le furnizezi numărul de la pantof sau data primului contact erotic. Adică nu te va spama și nici nu-i cu beep-uri.
  • În general nu trebuie să descarci sau să instalezi nimic pe calculator, jocurile sunt făcute în flash, dacă îți merg clipurile de pe YouTube atunci îți merg și ăstea.
  • Mie mi s-a virusat ieri PC-ul așa că mi-am reinstalat Windows-ul. Am scanat site-ul pe VirusTotal cu 51 de antiviruși dar n-a găsit niciunul nimic. Se prea poate să fi fost din altă parte. Totuși, ca regulă generală, când intrați prin astfel de locuri e bine să fiți precaut (de exemplu să folosiți un sandbox).
Au și ceva jocuri logice sah dar incomparabil mai slabe ca pe ChessCube (nu știu de rocadă, am câștigat ușor, grafica e slăbuță). În rest, cam ce v-am zis mai sus.

Spor la obținut puncte!

ChessCube - un site de șah online

Dacă vă place șahul dar nu aveți cu cine-l juca, puteți încerca varianta online. Desigur, vă puteți și instala un program de șah pe calculator, dar găsiți pe net nenumărate site-uri unde puteți juca contra altor adversari în carne și oase, din diverse colțuri ale lumii. Un asemenea site este ChessCube.

ChessCube este un site gratuit dar care oferă posibilitatea unui cont premium contra-cost. De fapt, lucrurile sunt ceva mai complexe și foarte bine gândite, dar să începem cu începutul. Odată înscris (după metoda standard, aveți nevoie de o adresă de mail validă care va trebui până la urmă și confirmată), vi se prezintă un tablou de bord destul de stufos, cu diverse meniuri și opțiuni. Nu o să le detaliez acum, sar direct la prima partidă de șah. Tabla arată cam așa (click pe imagini pentru mărire):

ChessCube - Poziția de start

În partea dreaptă sunt jucătorii, mutările efectuate, opțiuni de a propune remiza, cere anularea ultimei mutări (în caz că ai greșit; dacă adversarul acceptă, se dă înapoi ultima mutare), cedarea partidei etc. Sus există o bară care va dispare definitiv după ce au fost îndeplinite anumite condiții (una din ele fiind completarea profilului), odată cu care primești și un bonus de cubituri.. Ceva mai jos se pot vedea câteva detalii despre mine. Mai exact, până în acest moment am 0 coroane, 110 cubituri, rata 1500 (începător în șah; e normal, de vreme ce abia mi-am făcut contul) și 180 puncte de experiență (nivel 6). În stânga se află un meniu de acces la camere de chat (poți crea una pentru țara ta dacă vrei), turnee, jocuri (poți fi spectator la partide între alți jucători), prieteni etc iar sub el un altul cu setări pentru profil, cont, site etc.

Cubitul este moneda de bază în ChessCube. Partidele se joacă pe cubituri la fel cum pokerul se joacă pe bani. Jucătorul care propune o partidă poate alege dintre mai multe variante, de exemplu 15 cubituri, 25 cubituri, 50 cubituri, 100 cubituri etc. Dacă se joacă pe 25 cubituri, cel care pierde partida pierde 25 cubituri iar cel care câștigă rămâne cu același număr de cubituri. Dacă se joacă pe 100, cel care ia mat pierde 100 de cubituri iar cel care dă mat câștiga 40. Sistemul e de așa natură gândit încât dacă pierzi și câștigi un număr egal de partide, ieși pe minus. Adică îți mai trebuie cubituri. Pentru a compensa, în fiecare zi primești bonus un anumit număr de cubituri la conectare (asta ca să te stimuleze să te loghezi cât mai des). Dacă totuși rămâi pe zero (pentru că ai jucat mai multe partide și ai pierdut câteva), nu vei mai putea juca până a doua zi sau va trebui să cumperi cubituri. Cumpărarea de cubituri este modul în care se încearcă monetizarea acestui site. Banii îți mai aduc un cont premium pe o anumită perioadă, cu diverse facilități (de exemplu pierzi mai puține cubituri decât în mod normal când iei mat). În fine, dacă ai suficiente cubituri, le poți schimba pentru diverse chestii, cum ar fi cursuri de șah video sau audio sau seturi de piese mai frumoase.

În afară de numărul de cubituri pe care se joacă, cel care propune o partidă nouă are posibilitatea de a-i alege și celelalte detalii: timpul total de gândire (cine nu se încadrează pierde), rata minimă și maximă a adversarului, tipul de joc (normal sau chess960, adică se începe dintr-o poziție aleatoare - dar simetrică) șamd. Apoi, propunerea este lansată în sistem și orice jucător logat pe site și care corespunde (are rata între valorile specificate) o poate vedea. Dacă cineva o acceptă, începe partida între cei doi. Deci, dacă vrei să joci pe acest site, poți propune tuturor o partidă nouă sau poți accepta una din propunerile făcute de alții.

În timpul jocului, poți discuta cu adversarul tău, poți întoarce tabla de șah (albele sus și nergele jos, și invers) sau o poți mări:

ChessCube - Tabla mărită

Ce nu poți face este să comuți pe alte pagini din browser sau pe alte aplicații de pe calculator; dacă o faci prea des, vei primi un avertisment. Asta pentru a nu folosi ceva program de șah care să te ajute, adică pentru a nu trișa. După ce partida s-a încheiat, o poți revedea, o poți salva pe calculatorul propriu în format PGN (Postcript Game Notation; formatul standard în care se salvează jocurile de șah oriunde pe glob) sau poți comuta pe alt tab (în cadrul site-ului) și începe o altă partidă. De fapt, poți juca mai multe partide simultan, dacă vrei.

ChessCube - Final de partidă

Partida de față a fost câștigată de mine. După încheierea ei, statisticile mele s-au modificat. Acum am 160 cubituri (la început se primesc ceva bonusuri de încurajare chiar dacă joci pe sume mai mici), rata mi-a crescut la 1529 (dacă bați un adversar mai tare, rata crește mai mult; dacă bați un adversar mai slab ca tine, rata crește cu puțin) și am ajuns la 205 puncte de experiență. Îmi mai trebuie 22 de puncte pentru a trece la nivelul 7. Experiența îți deschide anumite uși, de exemplu la început nu poți „paria” pe sume prea mari.

după joc

Există puține bine negre pe care le pot acorda acestui site. Se bagă reclame, mai mult pe format intern, adică să cumperi cutare fond sau set de piese, să cumperi cont de VIP etc. Uneori site-ul mai are probleme tehnice (nu merge). În rest, ChessCube este probabil unul din cele mai bune locuri din online unde poți juca împotriva unor adversari umani fără să fie nevoie să-ți instalezi ceva pe calculator (jocul se desfășoară în browser). Dar, ca orice site de jocuri, tinde să îți consume energie mentală și să te acapareze. Așa că aveți grijă și la acest aspect.

Comentarii

ZeList

Arhivă