Cum îmi cumpăr un domeniu ?

Am făcut șapte zile pauză de la articolul precedent, ceea ce mi-a prins bine, că am avut mai mult timp să scriu pe alte bloguri. :D Astăzi revin cu o temă care ar trebui să fie punctul de plecare pentru orice afacere serioasă pe net, respectiv domeniul personal, domeniul propriu. Cum îmi cumpăr un domeniu personal? La această întrebare voi încerca să răspund în cele de mai jos.

Șapte zile fără tehnologie

Circulă în perioada asta un fel de chestie pe bloguri, lumea își impune ca timp de șapte zile să se rupă de tehnologie. Să-i zic un fel de leapșă? Nu cred că e neapărat leapșă, mai mult un curent, o modă, și nu cred că-i privește doar pe bloggeri. Încadrată într-un context mai larg, această tendință este prezentă într-o formă extremă la unii care de exemplu își șterg conturile de pe Facebook sau renunță definitiv la a mai intra pe diverse platforme de pe internet. Și cunosc câteva persoane care au făcut asta, așa că nu vorbesc doar din auzite.

omul - sclavul tehnologiei

Ce s-ar putea spune aici? În primul rând, faptul că tehnologia (și mai cu seamă internetul) ne sufocă dar ne și acaparează. Este ca o sirenă, la început ne seduce cu farmecele ei, pentru ca mai apoi să ne prindă în mreje și să ne înece, fără ca măcar să opunem rezistență. Inițial intrăm doar puțin în apă, băgăm o mână sau un picior, ne place senzația, și ajungem într-un final să ne petrecem tot timpul liber în fața ecranului de sticlă. Peisajele pe care le vedeam mai demult în natură sunt acum wallpapere pe desktop, grădina pe care o pliveam la bunici a devenit Farmville, jocurile cu prietenii sunt mai nou 3d shootere. Într-o lume din ce în ce mai digitală, o să ajungem în curând să trăim o realitate asemănătoare cu cea din Matrix. Așa că dorința de a evada, fie și pentru câteva zile, de a ne rupe lanțurile cu care această tehnologie ne-a prins atât de tare este perfect de înțeles.

Dar ce înseamnă, totuși, să renunți complet la tehnologie? Să nu mai folosești PC-ul? Se poate. Dar îți rămâne telefonul. Ce faci, îl arunci și pe ăla? Lumina de la bec este și ea o expresie a tehnologiei. Mașina cu care te deplasezi, fie a ta, fie una de transport în comun, tot tehnologie este. Să renunți complet la tehnologie ar înseamna să te reîntorci în epoca de piatră. Așa că, în timp ce experiența se poate dovedi interesantă și benefică, mi se pare destul de puțin eficientă o pauză de șapte zile, după care te reîntorci la vechile obiceiuri. Ca și cum un om gras ar dori ca timp de șapte zile să mănânce doar hrană naturală și fără grăsimi, după care se reîntoarce la vechiul lui obicei de a înfuleca tot ce prinde. Care o fi efectul?

Majoritatea par să încerce în aceste șapte zile să renunțe la internet. Dar internetul poate fi și util, de exemplu ajutându-te să comunici cu prieteni, membri de familie etc care sunt la distanță. Sau să te informezi. Ce sens are să îți iei o informație necesară în 30 de minute din alte surse când o puteai citi în 5 minute pe InfoMedia? Așadar, nu zic că o pauză e rea, dar în loc de abstinență pe o perioadă scurtă și apoi revenirea la vechile năravuri, nu ar fi mai bine dacă am reuși să găsim un echilibru în modul cum folosim această tehnologie? Gen să o utilizăm cât, cum și unde avem nevoie dar să nu devenim sclavii ei? Voi ce părere aveți?

Cum facem backup unui blog pe Blogger (Blogspot)

Ce este un backup?

Cu puțin timp în urmă, am creat o pagină unde cititorii îmi pot pune întrebări pe diverse teme legate de tehnologie, internet, calculatoare etc. Prima întrebare vine de la Maria și se referă la backup-ul unui blog.

În primul rând, ce este un backup? Să zicem că mergeți undeva în excursie, la munte sau la mare, și faceți niște poze minunate pe care apoi le descărcați din aparatul foto (telefon, tabletă, ce-o fi) pe laptop sau calculator. Dar, pentru că sunteți prevăzători, salvați o copie de siguranță a lor și pe un suport extern (pe un stick USB, pe un CD etc), pentru a preveni situațiile în care copilul vostru se joacă la PC și le șterge din greșeală, calculatorul se virusează și pierdeți tot ce aveți pe el etc. Ei bine, acea copie de rezervă făcută pozelor se numește backup. La fel, operația în sine de a face copia respectivă se numește tot backup.

Cum facem backup pe Blogger / Blogspot ?

Blogul Mariei fiind creat pe Blogger / Blogspot, voi vorbi în cele ce urmează despre această platformă, urmând ca despre alte platforme să scriu eventual în articolele viitoare. Care sunt motivele de îngrijorare și de ce ne-am dori să facem backup unui astfel de blog? În fond, platforma Blogger este deținută de Google așa că datele noastre ar trebui să fie în siguranță. Nimic mai adevărat. Totuși, uneori accidente se pot produce, de exemplu cineva ne sparge contul (ne află parola) și poate să ne șteargă blogul. În unele cazuri chiar Google a șters anumite conturi și blogurile asociate lor pentru spam (dacă nu faceți prostii cu blogul atunci nu aveți motive de îngrijorare). În orice caz, paza bună trece primejdia rea așa că nu avem nimic de pierdut fiind prevăzători.

Sunt trei lucruri care pot fi salvate la un blog. Primul este tema sau șablonul. Al doilea este reprezentat de postări și comentarii. Al treilea de imagini. Toate acestea se salvează separat.

Cum salvăm șablonul blogului?

Dacă am muncit mult pentru a da blogului un anumit aspect, design exterior, fonturi, culori etc, și vrem să fim siguri că atunci când facem noi modificări nu riscăm să stricăm iremediabil ceva, este indicat să salvăm șablonul pe care blogul îl folosește. Acest lucru se face foarte simplu. Intrăm în panoul de control al blogului, la secțiunea Șablon. Sus în dreapta avem un buton pe care scrie Faceți o copie de rezervă/Restabiliți, ca în imaginea următoare (click pe ea pentru mărire). Dăm click pe acel buton și vom avea o opțiune de descărcare a șablonului pe PC-ul propriu. Asta e tot. :)

salvare șablon blogger (blogspot)

Bineînțeles, tot de aici putem restabili sau încărca un șablon salvat anterior.

Cum salvăm postările și comentariile?

Pentru a salva ceea ce ne interesează mai mult, adică articolele de pe blog și comentariile asociate lor, vom folosi tot o opțiune din panoul de control. Mergem de data asta la Setări, la cea mai de jos rubrică, Altele:

salvare blog blogger (blogspot)

Acolo avem o opțiune de a exporta blogul, cum se vede și în imagine. Dăm click pe acea opțiune și se va descărca un fișier xml care conține tot ce am scris și tot ce s-a comentat până la acea dată.

Salvarea acestor date este foarte utilă dacă vrem să mutăm blogul pe altă platformă (de exemplu pe WordPress). Fișierul rezultat îl putem apoi importa în noua platformă.

Cum salvăm imaginile de pe blog?

A mai rămas un singur lucru pe care am putea dori să-l salvăm, și anume imaginile din articole. Aici există două cazuri.

Imaginile care sunt inserate în postări pe bază de URL trebuie salvate individual, pentru că ele nu se află pe blogul nostru ci pe alte site-uri, la noi se află doar linkurile spre ele. Deci trebuie să luăm la rând fiecare imagine și să dăm click dreapta pe ea, alegând opțiunea Save Image sau ceva similar, în funcție de browserul pe care îl folosim. O cale simplă și facilă de a le salva pe toate la un loc nu există (teoretic se poate face un script pentru așa ceva dar încă nu am cunoștință de vreunul).

În schimb, imaginile pe care le urcăm efecitv pe blog (prin upload/încărcare și nu prin URL) se regăsesc în contul nostru Picasa. Fiecare cont Google are asociat un cont pe Picasa (care e deținută tot de Google) și un spațiu de 5 GB gratis. Acolo se află toate imaginile urcate de noi pe blog. Cum le accesăm? Intrăm pe PicasaWeb, ne logăm cu datele contului Blogger dacă nu suntem deja logați și acolo vom avea mai multe albume. Căutăm albumul cu numele blogului nostru și dăm click pe el. Se va deschide în fața noastră o pagină cu toate imaginile din acel album, adică de fapt blog. (Atenție: dacă ștergem o imagine de aici, ea va dispărea în scurt timp și de pe blog!) Pe bara de sus avem un meniu care se termină cu o săgeată în jos. Dăm click pe ea și găsim o opțiune de a descărca tot albumul, care se va salva arhivat (în format zip):

salvare imagini blogger(blogspot)

Asta e tot. Sper ca acest articol să vă fie de folos iar dacă întâmpinați probleme, nu ezitați să le menționați în comentarii. Mult succes!

Ce nu știați despre Apple

Dacă acum câteva zile scriam un articol intitulat Ce nu știați despre Excel, iată că astăzi vă testez din nou cunoștințele pe aceeași linie, de data asta legat de renumita companie americană Apple. Despre ce e vorba? Pe 29 iulie China Labor Watch (CLW), o organizație non-profit cu sediile la New York și Shenzhen, a publicat un raport cu privire la condițiile de muncă din fabricile Pegatron, unul din principalii furnizori ai lui Apple. Ce relevă acest raport și cum se răsfrânge asta negativ asupra lui Apple aflați în rândurile de mai jos.

Background. CLW (în traducere aproximativă Monitorizarea muncii din China) este exact ce îi sugerează numele, o organizație non-profit care luptă în felul ei pentru respectarea drepturilor omului. În perioadă martie - iulie 2013, ea și-a infiltrat oameni în trei din fabricile Pegatron, oameni care s-au angajat pe diferite posturi pentru a observa condițiile de muncă din acele fabrici. Ce legătură există însă între Pegatron și Apple? În primul rând, Pegatron este unul din principalii furnizori ai lui Apple. În al doilea rând, Apple este direct răspunzătoare pentru Pegatron, declarând și asumându-și public faptul că furnizorii ei respectă codul de conduită socială Apple.

apple

Asta pe hârtie. În realitate, CLW a descoperit nu mai puțin de 86 violări ale drepturilor muncitorilor, dintre care 50 de natură etică iar 36 de natură legală! Ele pot fi grupate pe 15 categorii: discriminări la angajare, încălcări ale drepturilor femeii, încălcări contractuale, angajare de personal sub vârsta legală, condiții de muncă deplorabile, muncă excesivă, salarii insuficiente, dificultatea de a-ți da demisia, abuz în management, poluare, neasigurarea condițiilor minime de igienă, siguranță și sănătate etc. De exemplu, deși legislația chineză în viguare stipulează o limită de 49 de ore de muncă pe săptămână, produsele Apple sunt realizate de oameni care sunt puși să lucreze între 66 și 69 de ore săptămânal! Asta înseamnă peste 11 de ore pe zi de luni și până sâmbătă, inclusiv sâmbăta! Mai departe, angajații erau puși să semneze acte false conform cărora ar fi lucrat pe un program normal. Femeilor gravide li se interziceau unele drepturi fundamentale și mă opresc aici, raportul poate fi citit la linkul de mai sus, deși presimt că ați prins ideea.

Apple s-a arătat uitimă de aceste constatări, declarând că nu avea cunoștință de așa ceva și că va investiga situația. Din ce am înțeles, nu-i prima oară când CLW publică rapoarte negative cu privire la compania din Silicon Valley. Și coincidență sau nu, de obicei după apariția unor astfel de informații, site-ul celor de la CLW avea mari probleme, primind atacuri de tip DDOS. :)

Cu ce putem rămâne din această istorioară? Că ar fi frumos să trăim într-o lume idilică. Dar că în spatele măștilor, a imaginii publicitare, al ecranului strălucitor, care îți promite succesul, se află de mutle ori adevărate drame umane. Și că scopul acestor companii mari, indiferent de ceea ce propagă ele prin mass-media, este unul foarte simplu și clar: propriul profitul, obținut cu orice preț. Chiar dacă asta înseamnă regresul la sclavagism. Eu unul asta opinez.

Gânduri răzlețe

Astăzi dimineață voiam să postez o mulțime de lucruri dar între timp m-am calmat. Și am și uitat de majoritatea. Glumesc, doar că e seară și parcă nu aș scrie ceva serios, greu de digerat, despre tehnologie. Dar pentru a-mi respecta norma de un articol pe zi necesară aspirantului la statutul de blogger de succes, o să public totuși ceva, și anume chestii mai ușoare.

Sablonul AbstractLine

În primul rând, vouă vă place tema de pe blog? Cea de acum. Ea a suferit unele modificări față de varianta originală, ilustrată parțial în imaginea de mai sus, și am câteva idei despre cum s-o fac și mai mișto doar că nu știu dacă merită efortul. În sensul că am găsit câteva alternative care parcă îmi fac cu ochiul. Așadar... voi ce părere aveți despre designul blogului? Și să nu vă prind că nu-mi răspundeți că vă bat. Vă identific, vă găsesc și vă bat.

Sus în dreapta, în caz că n-ați observat, există un widget cu legături spre rețelele de social media pe care activez mai des, respectiv Facebook (care-i de fapt singura pe care activez mai des momentan), dar pentru asta puteți da și +1 pe Google, că mă ajută în motoarele de căutare, nu vă limitați doar la Like. Mecanismul după care funcționează cutiuța aceea e așa: dacă sunteți pe un articol și îmi dați +1, el se contorizează la articol. Dacă îmi dați +1 pe pagina principală a blogului, el se contorizează la întreg blogul. Nu știu exact cu like-ul de FB cum e, trebuie să studiez. Dar câteva like-uri am, +1 încă nu (pe blog), deci vă invit să vă dați greața. :)

Mâine o să discutăm despre ceva frumos și interesant. Despre ce anume încă nu știu. Dar găsesc eu ceva... :)

Ce nu știați despre Microsoft Excel

Microsoft Excel, parte a suitei de birou Microsoft Office, este un program de calcul tabelar extrem de popular. Probabil mai puțin cunoscut este faptul că, conform documentului xkeyscore, el stochează în fiecare spreadsheet adresa MAC (adresa fizică, înscrisă în placa de rețea sau placa de bază) a calculatorului pe care rulează. La pagina 23 a documentului amintit, găsim textul:

Cum ajung blogger de succes?

Articolul de față participă la Blog Power (BP), pe o temă propusă de Uries (al cărui blog are un design foarte frumos, observație absolut fără legătură cu subiectul nostru). Dincolo de BP, informațiile prezentate aici pot fi utile și bloggerului aflat la început de drum sau vizitatorului cazual din Google care dorește să își deschidă blog. Revenind la concurs, tema lui este formulată astfel:

Se poate scoate un hard disk extern din carcasă?

Putem scoate un hard disk (HDD) extern din carcasă (cutia în care se află) pentru a-l folosi apoi pe post de hard disk intern? Răspunsul pe scurt este că da.

Comentarii

ZeList

Arhivă