Ce sunt pixelii

Un pixel este, simplu spus, un punct de pe ecran, unde ecranul poate fi al calculatorului, al telefonului, al tabletei șamd. Într-o formulare mai tehnică, pixelul desemnează cea mai mică unitate adresabilă a memoriei video a unui monitor. Pixelul este totodată un punct al unei imagini digitale. Făcând o analogie, pixelul este pentru o imagine (sau un monitor) ca atomul pentru materie.

pixeli

Formatele digitale au nevoie de pixeli. Să zicem că faceți o poză unei flori sau unui peisaj. Pentru a o putea reprezenta în calculator, acea imagine trebuie împărțită în pătrățele foarte mici, oarecum asemenea unei table de șah, fiecare pătrățel având o anumită culoare. Imaginea rezultată poate fi astfel reprezentată numeric, fiecărui pătrățel asociindu-i o cantitate de rușu, verde și albastru care, împreună, ne dau toate culorile și nuanțele reprezentabile pe monitoarele noastre. Acele pătrățele sunt de fapt pixelii.

Cu cât un pixelii sunt mai mici, cu atât imaginea este mai clară și mai aproape de realitate (pentru că o vedem fină, nepătrățoasă) și cu atât rezoluția imaginii este mai mari (aceeași imagine sau același monitor poate conține mai mulți pixeli). Cele mai de calitate imagini și filme de largă circulație la ora actuală sunt cele HD (high definition sau definiție înaltă), având rezoluții de 1920x1080, adică 1920 pixeli pe orizonatală și 1080 pixeli pe verticală (mai mulți pixeli pe orizontală deoarece monitoarele sunt în general late).

Este bine ca atunci când vă cumpărați un monitor, să verificați ca el să suporte 1920x1080, sau rezoluții mai mari. Cu cât monitorul va suporta rezoluții mai mari, cu atât va reda filme și imagini mai granulare, la o calitate mai bună.

2 comentarii

Unknown la 21 aprilie 2014 la 19:52

Pentru a forma un punct de imagine se compune din cele trei puncte colorate:rosu verde albastru.Pixelii sunt combinatia celor trei culori sau fiecare in parte se numeste pixel? adriansofonea@yahoo.com

Ethos la 22 aprilie 2014 la 11:33

Așa cum ați pus întrebarea, un pixel este o combinație de roșu + verde + albastru. Dar este mai bine să înțelegeți pixelul ca pe un pătrățel al imaginii. Acum, acel pătrățel va avea o culoare. La acea culoare mă refer când spun că se formează printr-o combinație de roșu, verde și albastru. Pixelul în sine este un simplu punct de pe hartă, ca să zic așa. Dar este un punct colorat...

Dacă ați fi un pictor, pixelul ar reprezenta cel mai mic punct pe care îl puteți desena cu pensula iar RGB-ul (RGB = red, green, blue = roșu, verde, albastru) ar reprezenta culorile pe care le aveți la dispoziție pentru a picta. Faptul că le puteți combina înseamnă că puteți suprapune pe același punct al pânzei mai multe culori cu pensula, pentru a obține o nuanță nouă. Dar pixelul în sine este doar acel punct pe care îl imprimați. Un simplu punct pe pânză.

Pentru afișarea avatarului, utilizați un cont Google. Nu faceți reclamă: comentariile cu linkuri spre magazine online (inclusiv pe nick) vor fi marcate cu spam. Lucru pe care probabil nu-l doriți, dacă ne gândim că blogul de față e găzduit de Google.

Comentarii

ZeList

Arhivă